• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Yeni Yönetim Anlayışı ve Liderlik

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.08.2015, 00:00

Kuruluşların başarılı olmalarında yöneticiler etkili bir rol oynamaktadır. Sürekli gelişme çabaları, takım çalışmaları, çalışanların iş başında eğitimi ve onları motive etme yeteneği yöneticileri başarıya ulaştırmaktadır. Öte yandan yöneticileri yenilik yapmaktan alıkoyan nedenlerin başında alışkanlıklar ve doğru olduğu sanılan saplantılar gelmektedir. Mevcut uygulamalar ve süregelen alışkanlıklar sorgulanmazsa kuruluşlarda yenilik ve inovasyon yapma ortamı oluşamamaktadır.

Yöneticilik mi? Liderlik mi?

İş dünyasında sorgulanması ve çözüm aranması gereken çeşitli konular bulunmaktadır: Yenilik ve inovasyon yapamayan kuruluşlar uluslararası rakiplerle nasıl baş edebilir? Dünyayı izlemeyen kuruluşlar güncel pazar ve müşteri bilgilerine nasıl ulaşabilir? Her düzeyde çalışan kimseler neleri bilmediklerini nasıl fark edebilir ve alışkanlıklarının esiri olmaktan nasıl kurtulabilir? Daha iyiye ulaşmak için mevcut durum nasıl sorgulanabilir? Pazarın miyopluğundan ve alışılagelen yönetim anlayışının sınırlamalarından kendini kurtaramayan yöneticilerin başarıya ulaşmaları kolay olmamaktadır.

Liderlik ile yöneticilik arasındaki en önemli fark; yöneticilik bir merdivene tırmanma becerisi ise, liderlik o merdiveni doğru yere koyma yeteneğidir. Eğer bir merdiven doğru duvara dayanmıyorsa, atılan her adım yanlış yöne gidiliyor demektir. Kuruluşlar statik organizasyon şemalarıyla, hiyerarşik yönetimle ve talimatlarla değil, ortak değerler, yeni kavramlar ve katılımcı yönetim anlayışıyla yönetilerek daha başarılı olmaktadır. Bu da ancak yeni yönetim anlayışı ve liderlik kavramıyla sağlanabilmektedir.

Ayrıca liderlik iş dünyasıyla sınırlı bir kavram değildir. Günümüzde insan olan her yerde gerçek liderliğe gereksinim duyulmaktadır. İş dünyasında üstün sayılan ve benimsenen yöneticilik tanımı ise lider yöneticiliktir. Lider yöneticiler, liderlik niteliklerine sahip olan yöneticiler olarak tanımlanabilir. Bir lider alışılagelen ekonomik, politik, sosyal ve kültürel kavramlardaki değişimi önceden görebilen bir kimsedir. Bir lider stratejik düşünebilmeli, yeni bir vizyon geliştirebilmeli ve uzun vadeli olaylara bütünsel bakabilmelidir. Lider olmak için bir unvan sahibi olmak gerekmemektedir. Gerçek bir lider davranışlarıyla insanlara örnek olmakta, öncülük etmekte ve yeni fikirlerin üretilmesi için ortam sağlamaktadır. Tarihi belgelerde kayıtlı olan pek çok olay aslında, geçmişten günümüze kadar, çeşitli liderlik örneklerini yansıtmaktadır.

Temel Değerlerin Korunması

Günümüzde verilere ve bilgiye dayalı liderlik ön plana çıkmaktadır. Liderlik kavramı sadece insanları kontrol etme ve emir verme süreçleriyle sınırlı bulunmamaktadır. Liderlik, yol gösterme ve doğru kararların alınmasını sağlama sorumluluğunu da kapsamaktadır. Bir liderin başarısı çevresindeki insanların başarısıyla ölçülebilmektedir. Gerçek bir liderle ya da lider niteliği taşıyan yöneticilerle çalışan kimseler başarılı olmaktadır. Liderlerin temel değerleri korumaları, ayrıca yeni yönetim anlayışına ve değişime duyarlı olmaları gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA