• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Alışkanlıkların ve Ön Yargıların Etkileri

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.08.2015, 00:00

Geleneklerin, alışkanlıkların ve yasaların bizi yönlendirdiği bir dünyada yaşamaktayız. Ancak bir kimse kendi mesleğinin saygınlığını ve yaşam standardını kendi istek ve çabalarıyla geliştirebilmektedir. Bunun için eski alışkanlıkların ve önyargıların sorgulanması yararlı olmaktadır. Değer yargılarını ve yaşam biçimini yüzeysel konularla sınırlayan kimseler bilgi edinme ve deneyim kazanma süreçlerinde zorluklarla karşılaşmaktadır.

Eğitim sıradan insanlara farklı nitelikler kazandırmaktadır. Ancak benzer eğitimleri alan kimseler aynı yetkinlik düzeyine ulaşamamaktadır. Sonuç olarak her insan farklı niteliklere sahip bulunmaktadır. Bir kimse isterse ve kararlı olursa bilgi ve yeteneklerini geliştirebilmektedir. Öte yandan çevremizde kendilerine amaç olarak yemeği, gezmeyi ve eğlenmeyi seçmiş olan insanların da bulunduğu gözden uzak tutulmamalıdır.

Esnek ve Olumlu Yaklaşımlar

İş dünyasında çalışan elemanlar sürekli değişen bir ortamda yaşamaktadır. İş hayatında yorgunluğa, zorluğa ve acıya dayanıklı olmayı öğrenmek gerekmektedir. Başarıya ulaşabilmek için rakiplerin bilgi ve deneyimlerine sahip olmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bir kimsenin hayatta başarılı olabilmesi farklı yetenekler geliştirmesine bağlı bulunmaktadır. Bu nedenle iş dünyasının sürekli gözlem altında tutulması büyük bir önem taşımaktadır.

İş dünyasında karşılaşılan sorunlara esnek ve olumlu yaklaşımlar daha başarılı sonuçlar vermektedir. İş dünyasında insanlarla iletişim kurmak büyük bir önem taşımaktadır. İletişim yazı ile ya da sözlerle yapılmaktadır. Öncelikle laf olsun diye konuşmamalıdır. Düşüncelerin saygılı bir biçimde dile getirilmesi olumlu sonuç almayı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bilgiye dayalı akıllı düşünceler, tarafsız yargılamalar ve içten davranışlar karşılıklı konuşmalarda güven ortamı yaratmaktadır.

Kimi duygular sözlerle anlatılamamakta, onun yerine sözsüz iletişim, bir başka deyişle, beden dili daha etkili olmaktadır. İş dünyasında zaman zaman öyle durumlar olmaktadır ki, insan içinden geçenleri sözlerle anlatamamaktadır. Ayrıca kazananı belli olmayan tartışmalara da girilmemelidir. Farklı bir şeyler söylemek kolay, ancak söylenenleri yapmak ve kanıtlamak zor olmaktadır. Hayatta her şey sadece başarılı olmak değildir. Başarıya ulaşma sürecinde bir işi severek yapmak ve o işten mutluluk duymak da büyük bir önem taşımaktadır. Böyle bir anlayış müşteri memnuniyeti açısından da yararlı bir katkı sağlamaktadır.

Bilinçli Bir Çaba

Yıkıcı rekabet duygusu taşımayan ve birbirlerini destekleyen kimseler daha başarılı takım çalışmaları yapabilmektedir. Her bireyin kendine özgü niteliklere sahip olduğu unutulmamalıdır. Bu nitelikler durağan olmayıp zaman içerisinde değişime uğrayabilmektedir. Bir kimsenin kendi yeteneklerinin ve potansiyelinin bilincinde olması büyük bir önem taşımaktadır. Bir kimsenin yaşam biçimi ve değer yargıları o kimsenin kimliği ile ilgili önemli ipuçları vermektedir. İnsanlar kendilerini yaşamın akışına bırakmamalı bireysel gelişimleri için bilinçli bir çaba içinde olmalıdır.  

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA