• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Kurumsal Hafızaya Esir Olmamalı

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.07.2015, 00:00
Günümüzde başarılı şirketler finansal sermaye ve yeni yatırımlar kadar bilgi birikimine, yeni teknoloji uygulamalarına ve entelektüel sermayeye önem vermektedir. Çalışan elemanlar içlerinde duydukları heyecanı kaybetmemeli ve iş hayatında başarıya ulaşmak için birtakım riskleri göze alabilmelidir. Bir başka deyişle, çalışan elemanlar birtakım hayallere ve gelecekle ilgili somut hedeflere sahip olmalıdır. Bunun için kendilerini motive etmeli ve daha istekli çalışmalıdır.

Daha iyi Çözümler ve Sonuçlar

Şirket yöneticileri yenilik ve inovasyon çalışmalarını sürekli teşvik etmelidir. İş yaşamını anlamlı kılacak amaçlar ve yeni hedefler tüm çalışanlarla paylaşılmalıdır. Ortak hedefler çalışan elemanları birbirine yakınlaştırması açısından yararlı olmaktadır. Öte yandan yıllar boyunca aynı şirkette çalışan kimselerin ortak düşünce tuzaklarına düştükleri ve benzer değerlendirmeler yaptıkları da görülmektedir. Bu nedenle bir şirkette çalışan elemanların yenilik ve inovasyon yapabilmeleri için kurumsal hafızaya esir olmamaları gerekmektedir.

Bu amaçla aşağıdaki konuların gözden geçirilmesi yararlı olmaktadır: Bir şirkette yeni ve inovatif düşünceler nasıl geliştirilebilir? Şirket kültürü değişime ayak uydurabiliyor mu? İnsan kaynaklarının yönetimi şirket stratejisi kapsamında ele alınıyor mu? Çalışan elemanların bireysel gelişimine katkıda bulunuluyor mu? Şirketlerde yöneticilerin liderlik niteliklerinin geliştirilmesi için bir kariyer planı var mı? Bu düşünceler şirketin yönetim kademelerinde uygulanabiliyor mu? Sürekli geçmişle hesaplaşmak yerine gelecek için olumlu hedefler belirleyip onlara çaba harcamakta yarar vardır. İş ortamı çalışan bireyleri geliştirmeyen, yaratıcılığı ve girişimciliği engelleyen bir yer olmamalıdır. Yaşamda sadece zorluklar ve engeller bulunmamaktadır. Herkes olumlu düşünmeli, bilgi ve deneyimlerden yararlanmalıdır. Her zaman daha iyi çözümlere ve daha iyi sonuçlara ulaşılabileceği konusu da gözden uzak tutulmamalıdır.

Bir yönetici sadece yetki kullanarak başarılı olmamaktadır. Yöneticilerin yapılan işlerle ilgili bilgi ve deneyimleri de büyük bir önem taşımaktadır. Öte yandan çalışan elemanların yeteneklerinin ve iş yapma potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışan elemanların verimsizliklerinden yöneticiler de sorumludur.

Çalışan elemanların iş tanımlarının açık ve net olması gerekmektedir. Ayrıca esneklik ve katılımcı yönetimden de yararlanmalıdır. Gerekli bilgilerin ilgili kimselere zamanında ulaştırılması büyük bir önem taşımaktadır. Şirket yönetiminde farklı düşüncelerin de göz önünde bulundurulması da gerekmektedir.

Rekabet Gücünü Artırabilmek

Bir şirketin ve orada çalışan elemanların rekabet güçlerin artırabilmek için ürün ve hizmetlerde alternatifler sunmak, hızlı ve kaliteli çalışmak, maliyetleri düşürmek, yenilik ve yaratıcılık, müşterilere yakın olmak ve onlara değer verildiğini hissettirmek gerekmektedir. Günümüzde şirketlerin mevcut durumlarını muhafaza etmeye çaba harcamaları yeterli olmamaktadır. Öncelikle mevcut durumun tespit edilmesi, yeni hedeflerin belirlenmesi, yeni teknoloji ve yöntemlerin seçimi, güncel bilgi ve teknolojilerin işe daha yarar hale getirilmesi zorunlu olmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA