• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Yeni Bilgi ve Tecrübelerden Yararlanmak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.02.2016, 00:00

Çalışan kimselerin yaptıkları işleri geliştirme ve verimliği artırma konularında sahip oldukları yeni bilgi ve tecrübeler kurumsal başarıyı gerçekleştirme açısından günümüzde büyük bir önem taşımaktadır. İş yerlerinde çalışan elemanların sadece fiziksel gücünden değil, uzmanlık dallarında kazandıkları bilgi ve tecrübelerden de yararlanmak öncelikli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyayı saran ekonomik sorunlar bu konulara daha çok önem vermemizi zorunlu kılmaktadır.

Küresel Rekabetle Baş Etme

Yenilikçi tasarım, verimliliği artırma ve maliyetleri azaltma çalışmaları yoğun rekabet ortamında başarıya ulaşmanın ön şartları arasında yer almaktadır. Rekabet gücü yüksek yeni bir ürünün ya da yeni bir teknolojinin piyasaya sürülmesi, eski yöntemlerle çalışan şirketlerin zamanla piyasadan silinmesine yol açmaktadır.

Bir başka deyişle, kuruluşların sürekli gelişme ve küresel rekabetle baş etme hedeflerine sahip çıkmaları ve bu konularda çaba harcamaları büyük bir önem taşımaktadır. Yeni düşüncelerin ve yeni projelerin gündeme getirilmesi onları uygulayacak olan elemanların bilgi ve yetenekleriyle sınırlı bulunmaktadır. Bu nedenle küresel rekabet ortamında insan kaynaklarının eğitimi ve yönetimi konuları çok daha önem kazanmaktadır. İş yerlerinde çalışacak yeni elemanların doğru seçimi ve iş başında mesleki gelişimlerinin sürdürülmesi de zorunlu olmaktadır. Şirketlerde insan kaynakları yönetiminin bütünsel bir bakış açısıyla ele alınması gerekmektedir.

Çalışan elemanlar sürekli emir almaktan hoşlanmamakta bunun yerine yaptıkları işlerin gerektirdiği durum ve şartlara göre kendilerine daha çok yetki ve sorumlulukların verilmesini beklemektedir. Bu nedenle yetkileri ve sorumlulukları artırılan elemanlar daha iyi gelişebilmekte ve çalıştıkları şirketlere daha yararlı olabilmektedir. Şirketlerin kalıcı bir başarıya ulaşabilmeleri için katı disiplin uygulamaları da tek başına yeterli olmamaktadır.

Yoğun rekabet ortamında esnekliğe ve karşılıklı güvene de ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde iş ortamında çalışanların istek ve beklentileri birtakım farklılıklar göstermektedir. Ayrıca çalışan elemanların bireysel yeteneklerinin ortaya çıkartılması ve motive edilmeleri gerekmektedir. Alışılagelen organizasyon yapılarından ve bürokratik yönetim anlayışından giderek uzaklaşılmakta, şirketlerde yatay organizasyon, proje grupları ve takım çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Çalışan elemanlarda gözlemlenen başarı kazanma ve takdir edilme duygularının kurumsal rekabet gücünün artırılması doğrultusunda yararlı olabileceği de gözden uzak tutulmamalıdır.

Beşeri İlişkilerin Önemi

İnsan kaynakları yönetimi konusu ülkelere ve kültürlere bağlı olarak yıllar boyunca birtakım farklı özellikler göstermektedir. Bir kimsenin, bir ekibin ya da bir topluluğun başarıya ulaşmasında beşeri ilişkiler önemli bir rol oynamaktadır. Önümüzdeki yıllarda iş dünyasında önemli değişikliklerin meydana gelmesi beklenmektedir. İyi eğitim görmüş, bilgi teknolojilerini kullanabilen, uluslararası pazarlardaki gelişmeleri takip eden, ekip çalışmalarına katkı sağlayabilen nitelikli elemanlara daha çok ihtiyaç duyulacaktır.  

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA