Ege'nin yolları açık


ZAFER ŞAHİN (ANKARA)
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ege illerinde hayata geçireceği kara, hava ve deniz yolu projeleriyle bölgenin ulaşım altyapısını baştan aşağı yenilemeye hazırlanıyor. Ege'yi hızlı trenle tanıştıracak Ankara- İzmir Hızlı Tren Projesi'nin Afyon- Uşak kısmı için Nisan ayında ihaleye çıkılacak. İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Muğla ve Uşak illerinde yapımına devam edilen otoyol ve bölünmüş yol çalışmaları en geç 2016 yılına kadar tamamlanacak. İzmir'de yıllardır kurulması planlanan lojistik merkezlerinin yerleri de belli oldu. Bakanlık kuzeyde Biçerova, doğuda Kemalpaşa ve güneyde Pancar olmak üzere 3 adet lojistik merkezi için çalışmalara başladı. Aydın'da hizmete girecek Çıldır Havaalanı'nın ihalesi ise 9 Nisan'da gerçekleştirilecek. Turizm sezonunda yoğunluk nedeniyle sıkıntı yaşanan Milas-Bodrum Havalimanı'nın taksi yolu 30 milyon liralık yatırımla piste dönüştürülecek. Denizli ve Aydın'daki ihraç mallarının Güllük Limanı'na demiryolu ile taşınmasını sağlayacak 161 kilometrelik demiryolunun uygulama projesi de tamamlandı.

'ÇAĞ ATLATACAĞIZ'

Binali Yıldırım, partisinin Ege illeri milletvekillerine bakanlığının çalışmalarını anlattı. Ege Bölgesindeki illerinin milletvekilleri ve üst düzey bakanlık bürokratlarının katıldığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Yıldırım ve bürokratlarına illerindeki ulaşım sorunlarını ve yeni yatırım taleplerini aktaran vekillerin tüm istekleri ilgili genel müdürler tarafından not alındı. Her il için ayrı ayrı hazırlanan slayt gösterileri eşliğinde vekillere 2003-2011 döneminde gerçekleştirilen çalışmalarını anlatan Bakan Yıldırım, bölgeye ulaşım konusunda çağ atlatmaya kararlı olduklarını vurguladı. Yıldırım'ın esprilerle süslediği toplantıdaki konuşmasında verdiği müjdeler Egeli vekiller tarafından sevinçle karşılandı.
KİMLER KATILDI
İzmir milletvekilleri İlknur Denizli, Nesrin Ulema, İlhan İşbilen, Mehmet Tekelioğlu, Rıfat Sait, Aydın Şengül, Hamza Dağ, Manisa milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, Recai Berber, Uğur Aydemir, Muzaffer Yurttaş, Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nihat Zeybekçi, Nurcan Dalbudak, Bilal Uçar, Muğla milletvekilleri Ali Boğa, Yüksel Özden, Aydın milletvekilleri Gültekin Kılınç, Mhemet Erdem, Semiha Öyüş.
İZMİR
Kentte 2003-2011 döneminde gerçekleştirilen ulaştırma projelerinin toplam yatırım tutarı 2 milyar 971 milyon 564 bin 367 lira.
İzmir-İstanbul Otoyolu: Türkiye'nin en büyük otoyol projesi olan 421 km'lik İzmir-İstanbul Otoyolu'nun tüm proje kesimlerinde yapım çalışmalarına yönelik şantiye kuruluş çalışmaları devam ediyor. Otoyol inşaatında halen 561 kişi çalışıyor.
Konak Tüneli Projesi: Kordon, Alsancak, Konak ve Çankaya'daki trafik yükünü azaltacak Konak Tüneli'nin temeli 23 Eylül 2011 tarihinde atıldı. Toprak işleri ile ilgili çalışmaların devam ettiği tünel, 2012 yılında yüzde 60 seviyesinde tamamlanacak.
Kuzey Otoyolu: İzmir-Çanakkale-Edirne-Avrupa otoyolunun önemli bir halkasını oluşturacak yolun İzmir-Çandarlı bölümü ve İzmir- İstanbul Otoyolu bağlantısı 85 km olacak. Projeyle Çiğli, Menemen, Foça ve Aliağa'dan Çandarlı Limanı'na hızlı ve konforlu ulaşım sağlanacak. ÇED çalışmalarını da içerecek ön proje ihalesi tamamlandı.
İzmir-Antalya Otoyolu: 480 km'lik otoyol ile iki kent arasındaki mesafe 4 saat 15 dakikaya inecek. Projenin İzmir-Aydın arası tamamlandı. Aydın-Denizli arasındaki proje çalışmaları bitirildi. 10 km uzunluğundaki Aydın Çevre Yolu yapım ihalesi yapıldı.
Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi: Polatlı-Afyon kesimi için 28 Aralık 2011'de ih9ale teklifleri alındı. Afyon-Uşak (Eşme) arası proje revizyonu yapılıyor. 2012 Nisan'ında ihaleye çıkılacak. Eşme- İzmir arası proje ihalesi çalışmalar devam ediyor.
Kemalpaşa OSB-Turgutlu Demiryolu Hattı: 320 firmaya hizmet verecek hattın aç-kapa tünel inşaatları devam ediyor. Üstyapı malzemelerinden rayın fabrika siparişi verildi. 27 km'lik hat 2012 Eylül ayında işletmeyle açılacak.
Kemalpaşa-Torbalı ve Alsancak Limanı Bağlantısı: Proje çalışmalarına Haziran 2011 tarihinde başlandı, Ağustos 2012'de tamamlanması öngörülüyor.
Menemen- Aliağa Çift Hatlı Demiryolu ve Nemrut Körfezi Bağlantısı: Nemrut Körfezi demiryolu bağlantısının ana hat güzergahı 9 km. uzunluğundaki altyapısı ray döşenerek işletmeye açılacak hale getirildi. İskelelerin ve fabrikaların bağlantısını sağlayacak 12 km uzunluğundaki demiryolu hattının alt ve üst yapısının yapımına ait ihale 2012'de gerçekleştirilecek.
Ödemiş-Kiraz Yeni Demiryolu: 31 km'lik yeni demiryolunun proje çalışmaları devam ediyor.
Biçerova-Bergama Yeni Demiryolu: 52 km'lik proje EGERAY'ın devamı niteliğinde çift hatlı elektrikli sinyalli ve metro standardında planlanıyor. Çalışmalar devam ediyor.
Lojistik Köyler: Kuzeyde Biçerova, doğuda Kemalpaşa ve güneyde Pancar'da kurulacak lojistik merkezlerinin çalışmalarına başlandı.
Kemalpaşa Lojistik Köyü inşaatı: Toplam kapalı alanı 173 bin 851 metrekare olan köyün altyapı ihalesi teklifleri alındı. 2013'te altyapı çalışmaları tamamlanacak. Üst yapısının 2012 sonunda YİD modeliyle ihalesi yapılacak.
İzmir Limanı Modernizasyonu Projesi: Etüt proje ve ÇED raporu için sözleşme imzalandı. 4 adet Transtainer alımı için sözleşme imzalandı. 5 adet MHC alımı için 2012 Nisan'ında ihale yapılacak.Yeni sılo rıhtım ıslahı sözleşmesi imzalandı. 5 adet Gantry Crainler Revizyonuna başlandı.
Çandarlı Limanı: Altyapı inşaatı 2013'te tamamlanacak. Üstyapı YİD modeli ile ihale edilecek.
Yat limanları: Karşıyaka, Bayraklı, İnciraltı ve Şakran yat limanları ile Çeşmealtı Yat Barınağı'nın ÇED ve fizibilite çalışmalarını içeren ihaleler tamamlandı. Yenifoça, Karaburun, Şifne ve Seferihisar Yat Limanları 2012'de YİD modeliyle ihale edilecek.
Efes Antik Limanı: İzmir Kültür Müdürlüğünce çalışmalar başlatıldı. Projede 150 kişi istihdam edilecek.
İzmir-Çeşme Deniz Otoyolu: Etüt proje çalışmalarına başlandı
Devam eden bölünmüş yol ve otoyollar: İzmir- Aydın Otoyolu -İzmir Çevre Yolu 2013'te, Çeşme-Alaçatı Yolu 2013'te, Aliağa-Ayvalık Bölünmüş Yolu 2013'te , (İzmir-Çeşme) Ayrımı Seferihisar-Selçuk Kuşadası Bölünmüş Yolu 2014'te tamamlanacak.
MANİSA
2003-2011 döneminde gerçekleştirilen ulaştırma projelerinin toplam yatırım tutarı 670 milyon 591 bin 361 lira.
Sabuncubeli Tüneli: Eylül 2011 itibariyle çalışmalar başladı. Proje tamamlandığında Maisa- İzmir arası seyahat süresi 15 dakikaya inecek.
Devam eden bölünmüş yol ve otoyollar: Salihli-Kula-Selendi Bölünmüş Yolu 2013'te Bornova-Turgutlu-Salihli Bölünmüş Yolu 2012'de, Manisa- Akhisar Bölünmüş Yolu 2013'te, Manisa Çevre Yolu 2013'te, Menemen-Manisa Bölünmüş Yolu 2012'de tamamlanacak, Salihli- G.Marmara-Akhisar bölünmüş yolu 2014'te, Bergama- Soma- Akhisar bölünmüş yolu 2013'te, Salihli- Alaşehir -Buldan bölünmüş yolu 2013'te, Manisa-İzmir-Turgutlu Ayrımı 2013'te, tamamlanacak. Salihli- Alaşehir arası 38 km yol yenilemesi yapılacak
Menemen-Manisa Demiryolu: Proje kapsamında 35 kilometrelik kesimde 2 adet hızlı tren, 2 adet konvansiyonel tren hattı inşa edilecek. Bandırma- Balıkesir-Manisa-Menemen elektrifikasyon ve sinyalizasyon projesi sözleşmesi 14 Şubat'ta imzalandı.

MUĞLA

2003-2011 dönemi toplam yatırım tutarı 674 milyon 921 bin 13 lira.
Yat limanları: 650 yat kapasiteli Dalaman Yat Limanı için yer teslim işlemleri devam ediyor. 200 yat kapasiteli Ören Yat Limanı 2013 yılında hizmete girecek. 250 yat kapasiteli Datça Yat Limanının imar planı onaylandı, yer teslim işleri devam ediyor.
Havaalanı: Milas-Bodrum Havalimanı Taksi yolu 30 milyon liralık yatırımla piste dönüştürülecek, havaalanının itfaiye binası, teknik blok ve kule yapımı işleri 2013 yılı içinde tamamlanacak.
Devam eden bölünmüş yol ve otoyollar: Aydın-Muğla-Ortaca bölünmüş yolu 2016'da, Milas-Bodrum-Turgutreis Bölünmüş yolu 2013'te, Milas-Yatağan bölünmüş yolu 2013'te, Muğla-Kale bölünmüş yolu 2014'te, Söke-Milas (Didim Aydırı-Milas) yolu 2013'te, Kalkan-Fethiye 2.Bl-Hd yolu 2013'te, Dalaman Ayrımı -Dalaman Havaalanı yolu 2012'de, Korkuteli-Çavdır Ayr.-Fethiye Yolu 2013'te tamamlanacak.
AYDIN
2003-2011 döneminde kente yapılan ulaştırma yatırım tutarı 584 milyon 911 bin 189 lira.
Güllük Limanı Demiryolu Bağlantısı Projesi: Çine ve Yatağan bölgesindeki feldspat ve mermer ile Denizli-Aydın illerindeki ihraç mallarının Güllük Limanına demiryolu ile taşınmasını sağlayacak 161 kilometrelik Aydın-Çine-Yatağan-Güllük Demiryolu Bağlantısı 'nın uygulama projesi tamamlandı.
Havaalanı: Aydın (Çıldır) Havaalanı ihalesi 9 Nisan 2012'de gerçekleştirilecek.
Lojistik Merkezi: Aydın Sanayi ve Ticaret Merkezi'nde (ASTİM) üretilen ürünlerin demiryolu ile taşınması için merkez karşısında yükleme boşaltma tesisleri kurulma çalışmalarına başlandı.
Devam eden otoyol ve bölünmüş yol çalışmaları:
Aydın- Denizli-Muğla Bağlantı Yolu 2013'te, Aydın- Nazilli- Horsunlu Yolu 2013'te, Horsunlu-Denizli Bölünmüş Yolu 2012'de, Aydın-Muğla-Ortaca 13Bl.Hd Yolu 2016'da, Selçuk-Kuşadası-Söke Bölünmüş Yolu 2013'te, Söke-Milas (Didim Ayrımı-Milas) bölünmüş yolu 2012'de,
Söke-Didim Ayrımı 2013'te, Söke-Milas Ayrımı-Akköy-Didim bölünmüş yolu 2013'te tamamlanacak. (Söke-Milas) Ayrımı Didim ve Didim-Akbük Yolu ihalesi gerçekleştirildi.
DENİZLİ
2002-2011 döneminde kentte gerçekleştirilen ulaştırma yatırımlarının toplam bedeli 539 milyon 580 bin 132 lira.
Kaklık Lojistik Merkezi: Birinci etap inşaat işleri tamamlanarak merkez işletmeye alındı. Halen ikinci etap inşaat çalışmaları devam ediyor. Merkez tamamlandığında Türkiye lojistik sektörüne 500 bin ton taşıma kapasitesi sağlanacak. Ülkemize 119 bin metrekare lojistik alan kazandırılacak.
Havaalanı: Çardak Havaalanı'nda hizmet veren meydan araçlarının modern bir ortamda muhafazası için başlanan garaj binası yapım işi 2013 yılında tamamlanacak.
Demiryolu: Dazkırı-Denizli (Goncalı) yol yenileme yapım iyi projesi kapsamında 2011'de 25 km yol yenilendi. Bakiye 45 km'lik bölüm ise 2012 yol yenileme yatırım programına alındı.
Devam eden bölünmüş yol ve otoyollar: Denizli-Çardak-13. Bölge Hududu yolundaki çalışmalar 2013 yılında bitirilecek. Denizli-Acıpayam-13. Bölge Hududu bölünmüş yolunun Tavas ayrımı-Serinhisar ayrımı kavşaklarında üstyapı çalışmaları tamamlandı.Tüm çalışmalar 2014'te bitirilecek. Çivril Çevre Yolu'nda kamulaştırma çalışmaları bitti, yıkım işleminin ardından çalışmalara başlanacak. (Denizli-Acıpayam) Ayr.Kale bölünmüş yolu 2013'te, Salihli-Alaşehir-Buldan bölünmüş yolu 2013'te, Denizli-Çardak Ayrı-Sivaslı-Uşak bölünmüş yolu 2014'te, Denizli- Çardak-Pamukkale yolu 2013'te tamamlanacak.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.