Bu besinler içinizi ısıtacak
Kış mevsiminde çok üşüyenlerdenseniz, pekmez, zencefil, kırmızı pancar ve bal ile hem içiniz ısınacak hem de şifa bulacaksınız...
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 26 Aralık 2021
Soğuk havalarda bazı insanlar daha çok üşür. Yediğimiz besinlerle içimizi ısıtarak aşırı üşümeyi kesmemiz mümkün. Kök sebzeler, tarçın, taze zencefil gibi baharat ve besinler vücut ısısını arttırarak üşümeye engel oluyor.
İşte vücudu ısıtan sağlıklı yiyecekler:
● KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ: Kansızlık (anemi) sorunu olanlar daha fazla üşür. Demir içeriği yüksek keçiboynuzu pekmezi, kansızlık sorununa iyi gelerek vücut sıcaklığının düzenlenmesine katkıda bulunur. Vücuda ısı ve direnç kazandırması ve enerji vermesi için her gün 1 çorba kaşığı keçiboynuzu pekmezi tüketebilirsiniz.
● TAZE ZENCEFİL: Bağışıklığı güçlendiren, birçok faydasıyla şifa kaynağı olan zencefil vücut ısısını artıran besinlerin başında geliyor.
● KÖK SEBZELER: Kabak, tatlı patates, havuç, lahana gibi kök sebzeleri sindirirken vücut daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu da vücut ısısını artırır.
● TARÇIN: Tarçın kan şekeri düzeyini dengede tutar. Lif içeriği yüksek olan tarçın vücut ısısını artırır, tatlı isteğini azaltır. Süt, yoğurt gibi besinlerle toz tarçını tüketebilirsiniz.
● ACIBİBER: İçerisindeki kapsaisin metabolizma hızını, dolayısıyla da vücut ısısını artırmaya yardım eder.
● KARABİBER Karabiberde bulunan biberin maddesi sinir sistemimizi uyararak ısı üretimini artırır.
● IHLAMUR: Virüslerin neden olduğu hastalıklara karşı savunucu olan ıhlamur, terlemeyle birlikte vücut ısısını da artırır.
● ZERDEÇAL: İçindeki kurkumin etken maddesi bağışıklık sistemini güçlendirir. Antikanserojen olmasının yanı sıra, vücut ısımızı yükseltir.
● DEMİRDEN ZENGİN BESİNLER: Kırmızı et, siyah çekirdekli kuru üzüm gibi demiri zengin besinler kansızlık sorununa fayda sağlayarak ısınmamızı artırır.
● YEŞİL ÇAY: İçindeki kateşinler sayesinde güçlü antioksidant olan yeşil çay hem metabolizma hızımızı hem vücut ısımızı artırır.
● KIRMIZI PANCAR: Vücudumuz kök sebzeleri sindirirken daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bunun sonucunda üretilen ısıyla vücut sıcaklığımız yükselmiş olur. Kök sebzelerden özellikle kırmızı pancar, vücut sıcaklığını arttırırken aynı zamanda güçlü antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemimizi de destekler.
● YUMURTA: Vücudun ısı dengesini kurmak için protein ve demir kaynağı besinler önemlidir. Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olan yumurta demir yönüyle de zengindir.
● BAL: Kanın temizlenmesine destek veren besinlerden biri olan bal, damarların rahatlamasını, dolayısıyla kanın da hızlı bir şekilde akmasını sağlıyor.
● SICAK İÇECEKLER: Çorba, çay gibi içecekler de daha sıcak hissetmemize yardımcı oluyorlar.
● SALEP: Kışın sevilen içeceklerinden olan salep, özellikle zencefil ve toz tarçın eklenerek tüketildiğinde vücut ısısını dengeleyici bir besin haline geliyor.