Güclü bağışıklığın anahtarı mutfakta

Kuvvetli bir bağışıklığın hastalıklarla mücadelede etkin bir rol oynadığını belirten İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Akçal yulaf, balık, ceviz ve kuru baklagillerin sıklıkla tüketilmesine vurgu yaptı

Bağışıklık sistemimiz; virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmalarla ve tümör hücreleri ile savaşarak vücudun korunmasına katkı sağlıyor. Peki bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için neler yapmak gerekiyor? Biruni Üniversite Hastanesi İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Akçal, konuyla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Akçal, "Bağışıklık sistemini destekleyen en önemli besin anne sütüdür. Özellikle yaşamın ilk yılında bağışıklığı henüz olgunlaşmamış bebeklere bu eksik olan bağışıklık elemanları anne sütü ile temin edilir" dedi.

BALIK VE CEVİZİ SIK TÜKETİN
Bağışıklık sistemini destekleyen betaglukanın en iyi kaynağının yulaf olduğuna vurgu yapan Akçal, "Karbonhidrat bileşenlerinden beta-glukan bakteri ve mantarlara karşı bağışıklık hücrelerimizi aktive eder. Tam tahıllı besinler, enginar, patates beta glukan içeren kaynaklar arasındadır" dedi. Omega 3'ün de bağışıklık sisteminde önemli rol oynadığına değinen Akçal, "Yağlardan omega-3'ün, immün sistem içinde düzenleyici bir rolü vardır. Bu nedenle balık tüketimine özen gösterilmeli. Diğer bir güçlü omega-3 kaynağı cevizdir" dedi. Vitaminlerden immün sistemi için etkisi iyi kanıtlanmış vitaminin D vitamini olduğuna dikkat çeken Akçal, "D vitamini için açık alanda güneşlenmekle beraber, yumurta, inek sütü, mantardan vücudumuza temin edebiliriz" diye konuştu.

EN ÖNEMLİ MİNERAL ÇİNKO
Çinkonun bağışıklık sistemi için en önemli minerallerden olduğuna vurgu yapan Akçal, şöyle konuştu: "Çinko hücre yenilenmesinde rol oynar, aynı zamanda serbest radikallerin vücuda hasar vermesini engeller. Kuru baklagiller, susam, fındık, fıstık, badem, ceviz, çinko bakımından zengindir. Bağırsak floramızı desteklemek, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlar. Doğal bir probiyotik olan yoğurt, soğan ve sarımsak flora elemanlarını zenginleştirir."

BAĞIRSAK FLORASINI BOZUYOR
YOĞUN şeker tüketimi ve gereksiz yere kullanılan antibiyotiklerin bağırsak florasını bozduğunu dile getiren Akçal, "Katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durulması gerekmekte. Yeterli miktarda su, bununla beraber taze meyve ve sebze tüketimine dikkat edilmeli" dedi.

STRESTEN UZAK DURUN
AKÇAL, "Stres, uykusuzluk ve beslenme yetersizliğinin bağışıklık sistemini zayıflatan önemli etkenler olduğu bilinir. Özellikle stres altındayken salgılanan hormonlar bağışıklık hücrelerimizin çoğalmasını engeller. Yeterli bir uykunun sağlanamadığı zamanda aynı durum geçerlidir" dedi.

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.