• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Tehlikeli ilişkiler

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.01.2011, 00:00
Aliye Uzunatağan "Bu oyunu izlemelisiniz, galasına muhakkak bekliyoruz" deyince yılın son haftası İstanbul Şehir Tiyatrosu'ndaki oyuna gittik. "Tehlikeli İlişkiler" adındaki oyun Ekim ayında başlamıştı ama gala gecesi iki buçuk ay sonra yapılıyordu...
***
Koca sahnede kocaman aynalar. Başka dekor yok. Aynalar büyük bir ustalıkla kullanılıyor. Oyuncular iyi, kostümler zengin, oyun sizi hemen içine alıyor ve o arada ben zaman tünelinde 1989 yılına ışınlanıyorum...
Bir ABD- İngiltere ortak yapımı dönem filmi izliyorum. Çok sevdiğim Michelle Pfeiffer var filmde. Glenn Close, John Malkovich, Keanu Reeves ve Uma Thurman'la oynuyor. Yedi dalda Oscar'a aday gösterilen üç dalda Oscar alan film iki yıl içinde bir çok ödül daha kazanıyor.
Fransız romancı ve ordu generali Choderlos de Laclos tarafından yazılan ve 1782'de dört bölüm olarak basılan, bir başyapıt sayılan "Les Liaisons Dangereuses - Tehlikeli İlişkiler" adlı eserin sinemaya ve tiyatroya uygulanmış halinden sözediyorum. Aslında sinema filmi olarak ilk kez Roger Vadim tarafından 1959'da, "Tehlikeli Aşklar" adıyla çekilmiş. Jeanne Moreau oynamış. Yine Vadim 1976'da "Sadık Bir Kadın" adıyla ikinci kez sinema filmi yapmış. Bu kez başrollerde Sylvia Kristel, Nathalie Delon var. Hayal meyal hatırlıyorum o filmi... Sonra bir Japon uyarlaması var. Ardından da Çekoslovaklar ve Fransızlar tarafından TV filmi olarak çekilmiş.
Romana en sadık uyarlama benim 89'da izlediğim film olmuş. Konu sinemaya o kadar uygun ki hemen o yıl Milos Forman da film çekmiş ve Colin Firth ile Annette Bening'i oynatmış. Adını "Valmont" koymuş. 1999'da bu kez "Seks Oyunları" adıyla Amerika'da bir film daha yapılmış. 2003'te mini dizi olarak çekilmiş; Kanada, Fransa ve İngiltere televizyonlarında gösterilmiş. Oyuncuları arasında Catherine Deneuve ve Nastassja Kinski de var...
***
Tekrar benim İstanbul Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde izlediğim oyuna dönelim. Önce aynalardan oluşan dekor dikkatimi çekmişti. Oyuncular aynaları çok başarılı kullanıyorlar. Işık tasarımı da çok başarılı. Oyun ilgiyle izleniyor. Ama benim en çok dikkatimi cüretkar sevişme sahneleri çekti. Çok estetik çok çarpıcı buldum. Cesaret isteyen bu sahneleri paylaşan oyuncuları ayrıca kutluyorum.
18'inci yüzyılın sonlarındaki Fransız aristokrasisinin bir eleştirini sunan "Tehlikeli İlişkiler" de çapkın Valmont'u canlandıran Levent Üzümcü çok başarılı. Şebnem Köstem'den Esra Ronabar'a, Ece Özdikici'den Tomris İncer'e, Selin İşcan'dan, İrem Arslan Aydın'a ve ikinci erkek Cemal Ahhan Şener'e tüm oyuncular da ondan aşağı kalmıyorlar...
***
Oyunu romandan uyarlayan Christopher Hampton Portekiz doğumlu bir İngiliz film yönetmeni. 1988'de bu oyunun uyarlamasıyla "En İyi Uyarlama" dalında Oscar ödülü kazandı.
Yönetmen ise Üsküp doğumlu Aleksandar Popovski. Müzikler Kiril Dzajkovski imzasını taşıyor...
Bu oyun özel tiyatrolarda oynasa magazin basını özellikle sevişme sahnelerini kaç kez manşete taşırdı. Oyun günlerce tartışılır gündemden düşmezdi.
İyi ki Aliye Uzunatağan tavsiye etti de, haberimiz oldu ve izleyebildik.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA