• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

7 gün 7 portre

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.05.2015, 00:00
Bu yazı iki hafta önce yayınlanacaktı. Tam sayfa ilanlar gelince yayınlanmadı. Doğum günleriyle ilgili 7 portre anlatmıştım sizlere. İki hafta geç de olsa yine de paylaşalım istedim...
13 Nisan Pazartesi Orhan Veli'nin, 14 Nisan Salı Erich Von Daniken'in, 15 Nisan Çarşamba Leonardo Da Vinci'nin, 16 Nisan Perşembe Charlie Chaplin'in, 17 Nisan Cuma Cevat Şakir'in, 18 Nisan Cumartesi Zeki Alasya'nın doğum günleriydi. Bugün ise Duygu Asena'nın. Hepsinin ortak özellikleri Koç burcundan olmaları. Koç burcunun da en belirgin özelliği yönetici niteliklere sahip, burçlar kuşağının en aceleci burcu olması...
Orhan Veli çok aceleci davrandı 36 yıl yaşayan bizi unutulmaz şiirleriye başbaşa bırakıp gitti. Gündelik hayatı şiire sokan şairdi. Bana kısmet olmadı ama bir çok şiiri de besteciler tarafından şarkıya dönüştürüldü. Orhan Veli denince aklıma öncelikle; Murathan Mungan'ın yazdığı ve Müşfik Kenter'in yıllarca sahnelediği "Bir Garip Orhan Veli" adlı tiyatro oyunu; yıllarca süren Nahit Hanım'la olan aşkı; Ankara'da bir belediye çukuruna düşüp yaralanması (beyin kanaması sonucu ölümünden 4 gün önce) ve bir de Doğan Kardeş yayınları için yaptığı "La Fontaine'in Masalları" gelir...
Erich Von Daniken adını duyduğum anda aklıma ilk düşen "Tanrıların Arabaları" kitabıdır. 1968'de yayınlandığında satış rekorları kıran bu kitap beni de çok etkilemişti. Dünya dışı varlıkların dünyayı ziyaret ederek ilkel insan kültürlerini nasıl etkilediğini anlatıyordu kitabında.
Leonardo Da Vinci, "Mona Lisa" ve "Son Akşam Yemeği" resimleriyle özdeşleşmiştir. Rönesans döneminin en önemli mucidi, mimarı, mühendisi, matematikçisi, heykeltraşı, jeoloğu, yazar ve ressamıdır. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük dehalarından biri kabul edilir.
16 Nisan Charlie Chaplin'in doğum günüydü. Yarattığı melon şapkalı, büyük ayakkabılı, sürekli bastonunu çeviren ve sakar hareketleri ile gülünç mizansenler oluşturan "Şarlo" tiplemesiyle sinemaseverlerin unutamadığı bir oyuncu oldu. Ben onun bestesi olan "Smile" adlı şarkının da hastasıyımdır... 1977'de 88 yaşında ayrıldı aramızdan...
17 Nisan Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın 125'inci doğum günüydü. 1945'te yazdığı romanı "Aganta, Burina, Burinata"yı, 1961'de anılarını anlattığı "Mavi Sürgün"ü okuduğumda çok etkilenmiştim. Bodrum denince aklıma gelen isimdir.
Zeki Alasya'yı yıllarca Metin Akpınar'la birlikte tiyatro sahnelerinde hayranlıkla izledim. Son olarak "Balım" müzikalinde hasret giderdim. 72 yaşına geldi ama hala faal olarak sahnelerde.
Ve bugün Duygu Asena'nın doğum günü. Gelişim yayınlarında beraber çalıştığımız yıllarda tanıdığım arkadaşım... 2006'da 60 yaşında ayrıldı aramızdan. İlk romanı "Kadının Adı Yok" büyük ses getirmiş ve bir dönem yasaklanmıştı. Türkiye'de feminist hareketin öncüsü oldu.
Bir haftalık bir doğum günleri yazısıyla bir çırpıda kimleri kimleri hatırlayıverdik. İyi olmadı mı?
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA