• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Tuvalet alışkanlığı kazandırırken... ARMAĞAN PINAR ADANAR

Tuvalet alışkanlığı kazandırırken...

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.04.2016, 00:00
Eğer yeni bir ebeveynseniz tuvalet eğitimi gözünüzde pek bir büyür, aklınızda bazı sorular oluşur. Ve bu sorular büyür büyür sorun yumağı halini alır. Zaman zaman da çevreden gelen öğütler, uyarılar sizin aklınızın daha da karışmasına sebep olabilir.
Özellikle aile büyüklerinin müdahalesiyle canınız epey sıkılır. Bir psikolog ve aynı zamanda bir anne olarak size şunu söyleyebilirim ki tuvalet eğitimini çocuğunuza edindirmek aslında zor bir süreç değildir.
Eger bir çocuk belli bir zeka ve gelişim düzeyinde ise er ya da geç bu eğitimi kazanır. Burada önemli olan çocuğa doğru zamanda doğru eğitimi doğru şekilde vermektir. Bu arada atlamamız gereken önemli bir nokta da annenin de ruhsağlığı bu eğitimi vermeye müsait olmalıdır.
Yani eğer annenin tolere gücü düşük ise her zamankine göre kolayca öfkeleniveriyor ise anne titiz bir anne ise o zaman çocuk da annenin gergin ruh halinden etkilenir ve tuvalet eğitimi gergin bir süreç haline gelir. Yani hem annenin ruhsal durumu yerinde olacak hem de çocuk bu eğitime hazır olacak...
Tuvalet eğitimi çocuğunuzun sizden bağımsız bir birey olmasında atacağı önemli bir adımdır. Ebeveyn çocuğunun kendisinden bağımsız bir birey olmasına izin vermelidir ve hatta onu bu konuda desteklemelidir. Çocuğunuzun duygusal olarak bu eğitime hazır olması son derece önemlidir.
Çocuğunuz tuvalet eğitimine karşı geliyorsa bezini bırakmak istemiyorsa onu zorlamayın.
Tuvalet eğitimi kazandırma dönemi çoğunlukla 18-36 ay arasına denk gelir.
Pek çok ebeveyn bilir ki bu aslında çocuğa bu eğitimi kazandırmak için çok da uygun bir dönem değildir. Daha doğrusu zor bir dönemdir. Çünkü bu dönemde çocuklar sanki adeta kişilik değiştirmiş gibi olurlar. Çatışmalar artabilir, uyku ve iştah sorunları görülebilir.
Bütün bu anlamsız öfke krizleri, çatışmalar, inatlaşmalar, "Ben bilirim, ben yaparım, sen git, sen gel" gibi cümleler çocuğun içsel çatışmalarının sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Çatışmaların yaşının doğal bir süreci olduğunu kabul edip çocuğa karşı sabırlı olmanız son derece önemlidir.
Çocuğun duygu dünyası bu dönemde ebeveyninin duygu dünyasına paraleldir.
Tam da karmaşık olan bu dönemde çocuk inatlaşınca ebeveyn de inatlaşırsa çocuk bu inatlaşmanın sonucunda tuvalet eğitimini rededer.
Çocuğunuzu doğru şekilde motive ederseniz, onunla bol bol oyun oynarsanız, inatlaşmamayı başarabilirseniz zaten bu dönemde çocuğunuzun anneden bağımsız olmak isteyen tarafı tuvalet eğitimini kabullenecektir.
Bir diğer önemli nokta da bazen bazı aileler çocuklarına tuvalet eğitimini kazandırmaya çalışırlarken çocuğun inatla bu eğitimi kabul etmemesi üzerine çocuğa adeta rüşvet vermeye başlıyorlar.
Bu tarz yaklaşımlar son derece tehlikelidir, çocuğunuzla bu konuda pazarlık masasına oturmanız çocuğunuzun eline güç vermeniz anlamına gelir.
Çocuk bu durumu kullanmaya başlar.
Ve evde krallığını ilan eder. Ve hatta tuvalet eğitimini kazanmış olsa bile size öfkelendiğinde zaman zaman çişini altına yaparak sizden öfkesini çıkarır ya da sizi üzmek istediğinde kakasını tutar, yapmaz, inatlaşır.
Çocuk bu davranışlarıyla adeta annebabasını yönetmeye başlar.
Bazı aile büyükleri ise çocukları korkutarak tuvalet eğitimini kazandırmaya çalışırlar.
Bu yaklaşım şekli ise çocuğun endişelenmesine sebep olur. Ve çocuğun psikolojisi bozulur.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA