• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Fırında köfteli spagetti

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12 Haziran 2010
5 çorba kaşığı Orkide margarin
500 gr. kıyma
3 adet domates
300 gr. tane bezelye
Yarım paket spagetti
200 gr. dil peyniri
Yarım kase un
2 çay bardağı sıcak su
Tuz, karabiber

İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan spagettinin anavatanının Doğu Türkistan olduğunu iddia eden bir yazı okudum. Bu iddia, Uygur mutfağı üzerine yaptığı araştırmalar sonucu yazdığı "Geleneksel Doğu Türkistan Uygur Mutfak Kültürü" adlı bir kitabı bulunan Nurala Göktürk adlı yazara ait. Göktürk, eserinde "İtalyan seyyah Marko Polo, Doğu'ya yaptığı seyahatinde Doğu Türkistan bölgesini de gezmiş. İtalya'ya dönüşünde, bugün spagetti olarak anılan yemeği götürmüş." ifadesini kullanıyor. Bana ilginç geldi, sizinle de paylaşmak istedim. Bugün size farklı bir spagetti tarifi yazıyorum. Köfteli spagetti için bezelyeleri diri kıvamda haşlayıp süzelim. Domatesleri soyup küçük küçük doğrayalım. Dil peynirinin yarısını rendeleyip yarısını küp küp doğrayalım. Kıymayı derin bir kaba alıp, rendelenmiş dil peynirini ilave edelim. Bir tutam tuz ve karabiber serpip yoğuralım. Hazırladığımız köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp top şeklinde köfteler hazırlayıp una bulayalım. 4 kaşık margarini tavada kızdırıp köfteleri kızartalım. Bezelye, domates ve 2 çay bardağı sıcak su ilave edelim. Sebzeler hafif yumuşayıncaya ve sos koyulaşıncaya kadar pişirelim. Makarnayı diri kıvamda haşlayıp süzelim. Küp küp doğranmış dil peynirinden iki kaşığını ayıralım. Kalanını makarnaya ilave edelim. Bir tutam tuz ve 1 kaşık margarin ekleyip karıştıralım. Küçük ve derin bir cam fırın kabını yağlayalım. Peynirli makarnayı kalıba alıp köfteli karışımı üzerine yayalım. Ayırdığımız 2 kaşık dil peynirini köftelerin arasına serpiştirelim. 180 dereceli ısıtılmış fırında peynirler eriyinceye kadar yaklaşık 10 dakika pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Yalancı tavuk göğsü

125 gr. Orkide margarin
1 su bardağı un
4 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Sosu için:
1 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çoba kaşığı Orkide margarin
1 adet yumurta

Tencereye margarini alın. Üzerine 1 su bardağı un ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. 4 su bardağı sütü ayrı bir tencerede ısıtıp, 1,5 su bardağı toz şekeri karıştırın. Kavrulan una ekleyip, iyice karıştırın. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın. Mikserle 15 dakika çırparak soğumaya bırakın. Uzun bir tepsiye yayın. Sos malzemelerini ayrı bir kapta mikserle iyice çırpın. Tavuk göğsünün üzerine yayın. Buzdolabında soğutun. Dolaptan aldıktan sonra dilimleyip iki yanından içe doğru katlayıp servis yapın. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.