• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Fırında mantarlı güveç kebabı

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07 Haziran 2010
Yarım çay bardağı Orkide sıvı yağ
350 gr. bonfilelik et
1 adet soğan
350 gr. mantar
1 adet haşlanmış havuç
100 gr. haşlanmış bezelye
Tuz, karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kırmızı biber

Güveçte pişen yemeklerin lezzeti bir başka oluyor. Tavuktan balığa, sebzelerden makarnalara kadar pek çok farklı yemeği güveçte pişirmek mümkün. Bu konuda son günlerde revaçta olan ise tek kişilik (restoran usulü de diyebiliriz) güveçler. Artık her yerde bulunabilen, fiyatı da oldukça uygun olan bu güveçlerden edinirseniz hem lezzeti hem de sunumu güzel olan yemekler pişirebilirsiniz. Bu arada güveçlerle ilgili küçük bir püf noktası: Güveç kabının fırınlanmış şekilde içi siyah olanları, verniklenmiş olanlardan daha iyiymiş. Bu da aklınızın bir kenarında bulunsun. Bugünkü yemeğimize gelelim. Fırında mantarlı güveç kebabı için tavaya sıvı yağın yarısını alıp uzunlamasına (jülyen) doğranmış etleri suyunu bırakıp çekene dek kavuralım. Etlerin üzerini hafifçe aşacak kadar sıcak su ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirelim. Bu arada ayrı bir tavada kalan yağ ile küp doğranmış soğanı pembeleşene dek kavuralım. Dilimlenmiş mantarları ekleyerek suyunu bırakıp çekene dek kavurmaya devam edelim. Pişen etleri mantarlara ekleyelim. Haşlayıp, tavla zarı iriliğinde doğradığımız haşlanmış havuçları ve bezelyeleri tuzu ve karabiberi ekleyerek birkaç kez karıştırıp tavayı ateşten alalım. Sebzeli harcı tek kişilik güveç kaplara paylaştırıp üzerlerine rendelenmiş kaşar ve doğranmış kırmızı biberleri serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşarlar eriyene dek pişirelim.

Çikolatalı ve cevizli dilimler

150 ml süt kreması
100 gr bitter çikolata
100 gr Orkide margarin
1 su bardağı kahverengi toz şeker
1 su bardağı un
3 yumurta
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz
Çikolatalı sos:
150 gr. sütlü çikolata
Yarım çay bardağı krema
Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz

Margarin, krema ve bitter çikolatayı bir kapta benmari usulü eritin. Daha sonra ocaktan alıp ılıtın. Şeker, un, 3 yumurta ve cevizi derin bir kaba alın. Çikolatalı karışımı ekleyip iyice karıştırın. Karışımı içi yağlı kağıtla kaplanmış kare bir kalıba iki parmak kalınlığında olacak şekilde yayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin. Fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin. Çikolatalı sos için, krema ve çikolatayı bir tencerede karıştırıp eritin. Hafifçe ılıtıp kekin üzerine gezdirerek dökün. Kaşığın tersi ile üzerini düzleştirin. İnce çekilmiş ceviz serpiştirin. Çikolatalı sos donduktan sonra dilimleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.