Yarım kg köftelik kıyma4 dilim bayat ekmek
1 adet yumurta
1 adet soğan
Tuz, karabiber, kimyon
1 çay kaşığı köfte baharı
2 çorba kaşığı su
4 ade patates
2 adet domates
4 adet sivri biber
1 su bardağı su
Kızartmak için:
Orkide sıvı yağ
Bugün, güzel İzmirimize has bir köfte tarifi yazıyorum size. Sulu yemek kıvamındaki bu yemek için de okurlarımızdan Nur Oymakbaşı'nın önerisini paylaşmak istiyorum. Nur Hanım yaklaşık 2 senedir kızartmaları fırında yaptığını yazmış. Fırında kızartmanın usulü ise şöyle: Borcam tepsiyi yağlanır, buzdolabında beklettikten sonra kızartılacak ne varsa- kıtır ekmek, parmak patates, patlıcan, biber, kabak, köfte- tepsiye yerleştirilerek fırına verilir. Nur Hanım bu stildeki kızartmayı, sağlıklı, lezzetli ve pratik olmasının yanı sıra kokusuz ve daha temiz olması nedeniyle tercih ettiğini eklemiş. Doğrusu ben hiç denemedim ama gerçekten de kulağa hoş geliyor. Yazacağım tarifi yapmak isterseniz siz de fırında kızartmayı deneyebilirsiniz. Sevgili Nur Oymakbaşı'ya teşekkür ettikten sonra yemeğimizin tarifini yazalım. Bir kaba kıymayı, ıslatılmış ve suyu sıkılmış ekmek dilimlerini, yumurtayı, rendelenmiş soğanı, ince kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber, kimyon, köfte baharı ve suyu ekleyip özleşene dek yoğuralım. Hazırlanan kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elle uzun şeritler vererek bir kenarda bekletelim. Patateslerin kabuklarını soyalım. Yıkayıp 2'ye ve er parçayı da 3'e bölelim. Tavaya yağı alalım. Önce patatesleri iki dakika kızartalım. Fırın tepsisine dizelim. Ardından köfteleri yağda 1 dakika kızartıp patateslerin üzerine dizelim. Domatesleri yarım ay şeklinde kesip aralarına yerleştirelim. Biberleri 2'ye bölüp tepsiye dizelim. Üzerine su veya arzuya göre salçalı su gezdirelim. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 20-25 dakika pişirelim. Suyu ile birlikte sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Zeytinli sucuklu mini pizza
3 su bardağı un
Yarım çay bardağı Orkide ayçiçek yağı
1 paket kuru maya
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
Alabildiği kadar su
İç malzemesi:
Sucuk, yeşil biber, siyah zeytin
Kaşar peyniri, kırmızı biber
Karıştırma kabına unu dökün. Ortasını havuz şeklinde açın. İçine mayayı, yumurtanın beyazını, çiçek yağını ve unun üzerine tuzunu, toz şekeri serpiştirin. Havuzun ortasındaki mayayı az miktarda suyla eritin ve yeterince suyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın ve iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde bezeler halinde kesin. Yağlanmış bir fırın tepsisine sıralayıp parmak ucuyla bastırarak bezeleri yassılaştırın. Üzerine yumurta sarısı sürün. İç malzemelerinizi minik minik doğrayıp pizzanın iç kısmına doldurun. Kaşar peyniri de kledikten sonra 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.
