5 buçuk su bardağı un 3/4 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 buçuk su bardağı su
2 adet domates
10 adet yeşil biber
1 demet maydanoz
1 orta boy soğan
2/3 su bardağı Orkide sıvı yağ
100 g çökelek
1/3 su bardağı margarin
Karabiber ve tuz
Domatesli gözleme için ilk olarak hamurumuzu hazırlıyoruz. ıÜüUnu geniş bir kaba eleyip 1 su bardağını ayıralım. Kalan una tuzu ekleyip ortasını havuz biçimde açalım. Maya ve şekeri çeyrek su bardağı su ile ezip, unun ortasına koyalım. Üzerine un serpip maya kabarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika bekletelim. Kalan suyu da azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayalım. Yaklaşık 5 dakika yoğurup 1 saat mayalandıralım. Diğer yandan domates, yeşil biber ve maydanozu yıkayalım. Biberin sap ve çekirdeklerini ayırıp; domatesi küp küp, biberi ise 2-3 milimetre kalınlığında doğrayalım. Maydanozu da ince ince kıyalım. Soğanı ince doğrayalım. 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve yeşil biberle birlikte tencereye koyup kapağını kapatalım. Kısık ateşte arada karıştırarak birkaç dakika öldürelim. üzerine domatesi ekleyip 2 dakika çevirdikten sonra 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiberi koyup ocaktan alalım. Karışım ılınınca çökelek ve maydanozu ekle, karıştırıp ona bölelim. Hamuru da on parçaya ayırıp bezeler yapalım. Her bezeyi ayrılan undan kullanarak, yarım milimetre kalınlıkta açıp yüzeyini kalan sıvı yağdan kullanarak yağlayalım. Daire şeklindeki yufkanın karşılıklı iki kenarını ortada yan yana gelecek şekilde katlayalım. Harcı içine yayalım. Domatesli tarafın yuvarlak kenarını 1 santimetre kalınlıkta için üzerine kıvırıp diğer yarısı ile içi kapatalım. Yufka dikdörtgen şekle geldikten sonra kenarlarını parmak uçları ile bastırarak yapıştıralım. Tavada ya da sacda zemini yağlayarak gözlemeyi koyalım ve her iki tarafını da pişirelim. Afiyet olsun.
Kayısılı tart
3 yumurta
1 su bardağı esmer şeker
200 g zeytinyağlı margarin
iki buçuk su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 adet elma
Yarım su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı ceviz
2 adet kayısı
Üzeri için:
1 kase bal
Pudra şekeri
Yumurtayla şekeri çırpın. Margarini ekleyerek çırpmaya devam edin. Unu ve kabartma tozunu süzerek ekleyin ve hepsini beraber yine çırpın. Daha sonra hazırlamış olduğunuz hamuru yuvarlak bir tepsiye alın. Üzerine sırasıyla rendelenip limonlu suda bekletilmiş elmayı, üzümü ve cevizi koyun. Son olaral kayısı ile süsleyin. Önceden 185 dereceyle ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Fırından çıkarınca sıcak iken üzerine balı sürüp pudra şekeri dökün. Afiyet olsun.
