• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Fesleğenli domates çorbası

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26 Kasım 2010
1 kg domates
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon sirke
1 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı domates ezmesi
300 ml sebze suyu
6 çorba kaşığı yağsız yoğurt
2 yemek kaşığı taze doğranmış fesleğen
Tuz ve karabiber
Fesleğen yaprağı

Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden biridir çorba. Mutfağımızda pek çok çeşidi bulunan bu özel lezzeti, farklı denemek isteyenler için fesleğenli domates çorbası bulunmaz bir tarif. İlk olarak fırını 200 dereceye ayarlayalım. Domatesleri ve soyulmamış sarımsağı kızdırılmış tava üzerine yayalım. Yağı ve sirkeyi karıştırıp domateslerin üzerine serpelim ve ardından esmer toz şekeri üzerine ekleyelim. Domatesler yumuşayıp kömürleşmeye başlayıncaya kadar önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirelim. Fırından domatesleri çıkarıp soğumaya bırakalım. Yeterince soğuduktan sonra domates ve sarımsakların kabuklarını soyalım. Daha sonra da domatesleri naylon bir kevgirin içine koyup, bir sos tavasının üzerine yerleştirelim. Sarımsak ve domatesleri tahta bir kaşığın ters yüzüyle bastırarak kevgirden geçirelim. Hepsi kevgirden geçirildikten sonra domates ezmesini ve sebze suyunu ekleyelim. Daha sonra düşük ateşte pişirelim ve pişirirken de düzenli olarak karıştıralım. Diğer yandan küçük bir kapta yoğurt ve fesleğeni karıştıralım; biber ve tuzla tatlandıralım. Yoğurtlu fesleğini çorbaya dökün. Daha sonra da fesleğen yapraklarıyla süsleyip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Çan bisküvi

2 su bardağı tepeleme buğday unu
Yarım paket margarin
1 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya
Çeyrek çay kaşığı karbonat
Çeyrek çay kaşığı tuz
Bir fiske gıda boyası

Çan bisküvi için bir kaseye yağla pudra şekerini koyup; ikisini krema haline gelinceye kadar tahta kaşıkla iyice karıştırın. Üzerine yumurta ve vanilya katarak karıştırmaya devam edin. Un, tuz ve karbonatı yağlı karışıma eleyerek ekleyin. Tüm malzemeleri yoğurup bir hamur yapın. Hamurun 2/3'ünü gıda boyası ile renklendirin. Renkli hamuru yağlı kağıdın üzerinde, tabanı 6 santim, yüksekliği de 5 santim olan çan şekline getirin. Artan beyaz hamuru 1 santim incelikte açın. Renkli hamurun üzerini beyaz hamurla sararak kapatın. Hamuru soğuk bir yerde 30 dakika bekletin. Çan şekli bozulmadan iplik veya keskin bir bıçakla kesip bir tepsiye sıralayın. Çanların altına yuvarlak bir hamur yerleştirin. Orta ısılı fırında 10-15 dakika pişirin. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.