8 adet patlıcan4 adet domates
6 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
1 kase süzme yoğurt
1 tutam maydanoz
2 diş sarımsak
3 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı salça
Yarım bardak su
1/3 bardak zeytinyağı
Yoğurtlu patlıcan yemeği için patlıcanların kabuklarını alacalı olarak soyalım. Soyulmuş patlıcanları halka halka doğrayarak yağda kızartalım ve yaklaşık olarak 15 dakika dinlendirelim. 2 adet kuru soğanı, halka halka doğrayarak pembeleşene kadar kızartalım. Daha sonra biberlerin çekirdeklerini ayıklayalım ve enden ve boydan ikiye ayırarak onları da kızartalım. Ardından başka bir tavaya 1/3 bardak zeytinyağını koyduktan sonra ısınmasını bekleyelim. Yağ kızdıktan sonra, kabuklarını soyup halka şeklinde doğradığımız domatesleri tavayı kaplayacak şekilde dizelim. Üzerlerine, kızarttığımız patlıcanları, soğanları ve biberleri de kat kat yerleştirelim. 1 baş sarımsağı da ince halkalar şeklinde doğrayarak tüm yemeği kaplayacak şekilde yerleştirelim. Yarım bardak su ile 2 tatlı kaşığı salçayı ve tuzu karıştırıp en üstten yemeğin üzerine dökelim. Tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirelim. Yemek pişmeden 5 dakika önce maydanozları ince ince doğrayarak yemek üzerine serpelim. Süzme yoğurdu sarımsaklı ya da sarımsaksız olarak patlıcanın üzerine koyarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Çan bisküvi
2 su bardağı tepeleme buğday unu
Yarım paket margarin
1 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya
Çeyrek çay kaşığı karbonat
Çeyrek çay kaşığı tuz
Bir fiske gıda boyası
Çan bisküvi için bir kaseye yağla pudra şekerini koyup; ikisini krema haline gelinceye kadar tahta kaşıkla iyice karıştırın. Üzerine yumurta ve vanilya katarak karıştırmaya devam edin. Un, tuz ve karbonatı yağlı karışıma eleyerek ekleyin. Tüm malzemeleri yoğurup bir hamur yapın. Hamurun 2/3'ünü gıda boyası ile renklendirin. Renkli hamuru yağlı kağıdın üzerinde tabanı 6 santim, yüksekliği de 5 santim olan bir çan şekline getirin. Artan beyaz hamuru 1 santim incelikte açın. Renkli hamurun üzerini beyaz hamurla sararak kapatın. Hamuru soğuk bir yerde 30 dakika bekletin. Çan şekli bozulmadan iplik veya keskin bir bıçakla kesip bir tepsiye sıralayın. Çanların altına yuvarlak bir hamur yerleştirin. Orta ısılı fırında 10-15 dakika pişirin. Afiyet olsun.
