4 adet çipura 1 adet limon suyu
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı hardal
5-6 dal maydanoz
1 çay kaşığı elma sirkesi
4 dilim limon
Tuz, karabiber
Uskumru ya da çipura benzeri diğer balıklarla da hazırlayabileceğiniz hardal soslu balık için ilk olarak çipuraları, kılçıklarını çıkarıp boyuna ikiye bölerek fileto haline getirelim. Çıkardığımız filetoları, yağlı kağıt üzerine dizip, her iki yüzüne sıvı yağ sürelim. Tuz, karabiber ve limon suyunui ayrı bir yerde iyice karıştırıp balıkların iki yüzeyine de sürelim. Daha sonra balıkları rulo haline getirip, yağlı kağıt ile saralım ve önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 25 dakika pişirelim. Diğer yandan maydanozu yıkayıp kıyalım. Margarini eritip, unu ilave ederek pembeleştirelim. Yavaş yavaş sütü ekleyip sürekli karıştıralım. Kaynamaya başlayınca ateşi kısalım. Hardal, elma sirkesi, kıyılmış maydanoz, 1 tutam tuz ve karabiber ilave edip karıştıralım. Birkaç dakika daha ocakta tutup ateşten alalım. Balıkları, yağlı kağıttan çıkarıp servis tabağına alalım. Yağlı kağıtlarda birikmiş olan pişme suyunu, hardallı sosa ilave edelim ve kısık ateşte, karıştırarak birkaç dakika kaynatıp balıkların üzerine dökelim. Son olarak limon dilimleri ile süsleyelim ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Tel helvası
250 gram tereyağı
3 su bardağı un
1 kg. toz şeker
1 adet limon
Tel helvası için önce 1 kilogram toz şekere, 2 su bardağı suyu ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra üzerine bir miktar limon sıkın. Şeker hafif kırmızı bir renk alınca, bir kaşık kadar bu şekerli sudan soğuk su içine dökün. Katı hale gelirse, helvanın ağdası olmuş demektir. Diğer yandan 250 gram yağla kavurduğunuz unu büyükçe bir tepsi içinde soğutun. Soğuttuğunuz ağdayı, beyaz bir renk alıncaya kadar yoğurun. Sonra iki ucu birleştirerek simit şekline getirin. Simidi, tepsideki soğutulmuş, kavrulmuş unun içine koyun. Üzerine kavrulmuş unu dökün ve birkaç kişi ile birlikte kenarlara doğru çekerek halkayı büyütün. Daha sonra bu halkayı ikiye katlayarak tekrar aynı işlemi yapın. Katlar incelinceye kadar çekiştirin. Tel tel olan katları kopartarak servis yapın. Afiyet olsun.
