6 adet soğan 2 buçuk bardak su
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
1/3 su bardağı pirinç
1 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
250 gram kıyma
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı margarin
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı limon suyu
Soğan dolması için soğanların baş kısımlarını kesip soyduktan sonra yıkayalım. Tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatalım. Soğanları kaynayan suya atıp 15 dakika haşlayalım. Ardından içlerini birkaç kat kalacak şekilde boşaltalım. Pirinci yıkayıp süzelim. Soğanların birinden çıkan için yarısını ince ince kıyalım. Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayalım. Pirinç, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, karabiber, çeyrek su bardağı su ve yağı iyice karıştırıp dolmanın harcını hazırlayalım. Hazırladığımız harcı soğanların içine doldurup tencereye yerleştirelim. Haşlama suyunu kaynatıp dolmaların üzerine gezdirelim. Dolmaları yaklaşık 50 dakika pişirelim. Yumurtayı ayrı bır kapta limon suyu ile iyice çırpalım. Bu karışıma dolmanın suyundan birkaç kaşık koyup ılıtalım. Ardından karışımı tencereye azar azar ekleyelim. Kaynayınca ocağı kapatıp dolmaların üzerine dereotu serperek servis yapalım. Afiyet olsun.
Sosisli krep
2 adet yumurta
1.5 su bardağı un
2.5 su bardağı süt
4 yemek kaşığı Orkide sıvı yağ
Tuz
300 gr sosis
4 adet acı sivri biber
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı Orkide sıvı yağ
Beşamel sos malzemesi:
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı süt
Sosisli krep için sosis ve sivri biberi ince halkalar şeklinde doğrayın ve 2 yemek kaşığı sıvı yağda biraz kavurun. Ardından salçayı katıp karıştırın. Birkaç kez karıştırdıktan sonra 1,5 su bardağı su ilave edip, su azalıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Öte yandan 2 yemek kaşığı unu, 2 kaşık yağda hafif sarartın, üstüne sütü ilave ederek iyice karıştırın. Tuz ve karabiberi de ilave ederek beşamel sosu hazırlayın. Rondoda iki yumurta, 1,5 su bardağı un, 2,5 su bardağı süt ve tuzu iyice karıştırın. Teflon bir tavaya fındık kadar yağ koyup kızartın. İçine bir kepçe hamur dökerek tavanın her tarafını kaplayın. Hamurun iki yüzünü kızartın. Çemberli bir kek kalıbına yerleştirin. Üzerine sosisli iç koyun. İki krepi hazırlayıp beşamel sos koyun. Bu işlemi malzeme ve krepler bitene kadar tekrarlayın. En üste kaşar peyniri serpip fırında 15 dakika pişirin. Kalıptan çıkartıp dilimleyerek sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
