• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Mantarlı domates dolması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06 Mart 2012
6 adet domates
300 gram mantar
1 demet maydanoz
3 adet arpacık soğan
1 diş sarımsak
1 adet limonun suyu
6-7 dilim dana jambon
3 çorba k. Orkide zeytinyağı
3 çorba k. rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba k. ekmek içi
1 su bardağı et suyu
1 çorba k. domates salçası
2 çorba k. sirke
5 çorba k. Orkide zeytinyağı
Tuz, karabiber

Mantarlı domates dolması için domateslerin tepelerini kapak şeklinde kesip, içlerini boşalttalım ve tuzlayalım. Mantarları yıkayıp limonlu suda birkaç dakika bekletip ince ince dilimleyelim. Maydanozların yarım demetini ve arpacık soğanları kıyalım. Bir tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını döküp, salça, arpacık soğanları ve maydanozu birlikte 2-3 dakika kavuralım. Üzerine mantarları, kıyılmış sarımsağı, karabiber ve tuzu ekleyip 5 dakika daha kavuralım. Ocaktaki harca, et suyu ve sirkeyi ilave edip birkaç dakika birlikte pişirelim. Kare dilimlediğimiz jambonları, ekmek içi ve kaşar peynirini de koyduktan sonra birlikte çevirip ocaktan alalım. Hazırladığımız malzemeyle domatesleri dolduralım. Kalan maydanozların saplarını fırın tepsisine yayalım. Domateslerin kapaklarını kapatıp üzerlerine zeytinyağı gezdirelim. Isıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirip sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.

Sodalı mercimekli börek


3 adet yufka
Yarım su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı su
1 adet soğan
Yarım çay bardağı Orkide sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
1 adet yumurtanın akı
Tuz, karabiber
225 gram Orkide margarin
1 şişe soda
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın sarısı
Haşhaş ya da çörekotu

Yeşil mercimeği bir gece önceden ıslatın. 2 su bardağı su ile haşlayın ve süzün. İnce kıyılmış soğanı sıvı yağda kavurun. Salçayı ilave edip kavurmaya devam edin. Yeşil mercimek, ceviz, tuz ve karabiberi ekleyin. Bütün malzemeyi karıştırıp, tencereyi ocaktan alın. Ilınınca yumurta beyazını ilave edin. Ayrı bir tavada margarini eritin. Ilınınca soda ve çırpılmış yumurtayı ilave edip karıştırın. 3 adet yufkayı tezgahın üzerine yayın ve aralarına sodalı karışımdan sürün. Yufkanın ortasından boylamasına kesin. Enlemesine 3 eşit parçaya ayırın. Toplam 8 adet kare elde edin. Her bir karenin ortasına yeşil mercimekli harçtan koyun ve bohça biçiminde katlayın. Yağlanmış fırın tepsisine ters çevirip yerleştirin. Kalan sodalı harcı da üzerlerine sürün. Bu şekilde 5 dakika bekletin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş ya da çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirip sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.