• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kız kardeşimle daha güçlüyüm HALDUN ARSLAN

Kız kardeşimle daha güçlüyüm

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.05.2018, 00:00

Unutamadığım posterler içinde sus işareti yapan hemşire hiç aklımdan çıkmaz. O fotoğrafı görünce içimde gizli bir korku olurdu. Aslında hastanelerde susmanın gerektiğini anlatan mesaj olmasına rağmen hemşire ile anlatıldığından kimi çocuklar için korkuyla özdeşleşmiştir.
Dünyada hemşireliğin tarihi Hristiyanlık'ta kadının şifa verici rolü ile başlar.
Kadın şifacı rolünde yer alır. Tarihçiler hemşireliğin gelişiminin İsa'ya dayandığını belirtmişlerdir. İsa'nın sosyal ve dinsel liderliğinin ışığında pek çok zengin ve asil kadın rahibe olarak kendilerini sağlık ve sosyal yardım hizmetlerine adamışlardır.
Dini kuruluşlara bağlı bir grup kadın ev ziyaretleri yaparak açları doyurmuşlar, ihtiyacı olanlara giysi sağlamışlar ve hastalara evde bakım hizmeti vermişlerdir.

SAĞLIK HEMŞİRELİĞİ

Ortaçağ'da kadına bakış değersizleşince hemşirelik değer yitirmiştir. Günümüzde hemşirelik, Florence Nightingale'in düşüncelerine ve çabalarına dayanarak yeniden eski kıymetine kavuşur. Bunun için en büyük fırsatı da İngiliz askerlerine bakmak için Üsküdar'a gitmesi ve özveri ile çalışması sağlar. Kırım Savaşı sonrası hastanelerde hastane hemşireliği ve hemşirelik eğitimlerini yapar. Florance Nihgtingale "sağlık hemşireliği" kavramını tüm dünyada yerleştirmiştir

BİZ BİR EKİBİZ

Yıllarımı sağlık sektörü içinde geçirince hemşire arkadaşlarımın bizler için ne kadar önemli olduğunu anladım. Sağlığın ekip işi olduğunu, hekim olarak tek başına kaldığında yapılan tedavinin eksik kalabileceğini gördüm. Sabahları onlarla çıktığım hasta ziyaretlerinde hatırlatmasıyla, bazen tedavide geri dönüş sağlamasıyla bizlere destek olur. Benim gibi hekimlik yapan arkadaşlarım klinikten uzakta poliklinik yaparken onlar serviste hastayı yakından takip ederler. Gelişen acil durumlarda gözlemi onlar yaptığı için; ilk müdahalesi yine onlar tarafından yapılmaktadır. Hastaları yakından izlerken onlarla dostlukları geliştiği için hastadan alınan özel bilgiler tedaviye öyle güzel yardımcı olur. Alınmış olan bu hasta bilgileri tedaviye yön verip tedavi şekillenmesini yaptığımı ben bilirim

BÜYÜK BİR AİLEYİZ

Hemşire kelimesinin kelime anlamına bakıldığında kız kardeş demek olduğunu görürüz. Ne güzel değil mi? İnsana hizmet etmek istiyorsun ve yanında sana destek olan kardeşin var. İlk kez okumuş olduğum Türk edebiyat eserinde karşılaştım kız kardeşin anlamını. Bana doğal ve içten hissettirdi. Sağlıkta büyük bir aile olduğumuzu bir kez daha anladım.

GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Günümüzde hemşire denince mesleki eğitim almış, hekimle iş birliği yaparak hastaya bakan sağlık çalışanı demektir.
Yıllarımı geçirdiğim sağlık sektörün de benim en büyük yardımcım onlar olmuştur.
Çalışma yaşantımda yer alan hiç birini ayıramam. Ayten hemşirem, Filiz hemşirem, Pınar hemşirem, Aysun hemşirem, Yıldız hemşirem, Esvet hemşirem ve daha isimlerini burada sayamadığım çalışma arkadaşlarım. Hepsine tek tek teşekkür ederim. Gününüz kutlu olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA