• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Panik bozukluğu 1

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.08.2015, 00:00
Aniden gelen ve zaman zaman tekrarlayan insanı dehşat içinde bırakan, endişe, sıkıntı ve korku nöbetleridir. Birçok kişi tarafından kriz denilen bu duruma bizler Panik Atağı deriz.
Genel belirtileri
- Çarpıntı ,kalbin kuvvetli yada hızlı atması
- Göğüs ağrısı yada göğüste sıkışma
- Nefes daralması, soluğun kesilecek gibi veya boğulacak gibi olması
- Her an, çok kötü bir duruma düşeceği endişesi veya ölüm korkusu
- Bayılacak gibi olma, baş dönmesi ve sersemlik hissi
- Bir süre kendisini veya çevresini, tuhaf ve farklı hissetme
- Kontrolünü kaybetme veya delirme endişeleri
- Üşüme, ürperme, ateş basması, uyuşma, karıncalaşma, halsizlik, titreme, bulantı yada karın ağrısı
Bu belirtilerin illa da hepsinin olması şart değildir. Ancak bir kısmı mevcutsa sorun panik bozukluğu olabilir.
Bazen üzüzcü, sıkıcı veya moral bozucu bir olaydan sonra başalayabilir. Bazen de hiçbir neden yokken başlayabilir. İnsanlar 'kalp krizi geçirdiğini veya felç geçirmekte olduğunu zannederek yoğun bir sıkıntı, endişe ve korku içine girereler. Bu durumdaki hasta hemen en yakındaki doktora yada acil servise götürürlür. Birçok tetkik ve inceleme yapılır. Daha sonra da kendisinin ölmek üzere olduğunu zanneden hasataya 'hiçbir şey yok stesten olmuş' derler. Çoğu zaman rahatlatıcı bir iğneden sonra evine gönderirler. Bir süre sonra bu panik atakları tekrarlar. Her atakta aynı korku yaşanır ve acil servisler ile samimiyet artar. Ataklar tekraralanmaya devam ettikçe ataklar arasındaki dönemlerde de endişle ile yeni bir panik atağının gelebileceği beklenir. Bu endişeli bekleyişe 'beklenti anksiyetesi' denir.
Evde yalnız kalmaktan, sokağa tek başına çıkmaktan veya otobüse, uçağa, vapura binmekten ve bilmediği uzak bir yere gitmekten korkarlar. En büyük endişe 'ya gittiği yerde rahatsızlanır ve acil servise gidemezse' dir.
Birçok kişi cüzdanalarında rahatlatıcı ilaçlar taşır ve daima bir şişe su bulundurur. Bazıları da 'ya rahatsızlanırsam diyerek' tüm zamanlarını hastane bahçesinde geçirebilir.
Kimi zaman da alkol alınca rahatladığını gören bazı kişiler sık sık içki içmeye başlarlar. Alttaki panik bozuklğu yüzünden ortaya çıkan alkolizm sorunları hiç de az değildir.
Sanki kimse onun rahatsızlığını anlamıyormuş gibi gelir. Kendisini çok yalnız hissederler. Genellikle birçok doktor dolaşıldığı için bu rahatsızlığı olan insanlarda çaresizlik ve umutsuzluk duyguları çok fazladır.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA