• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Mart ve kediler

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.04.2015, 00:00
Kedilerin çiftleşme aktiviteleri ocak aylarında başlar ve sokaklarda olan dişi kedilerin büyük bir çoğunluğu şubat ayının başlarında hamile kalmış ve karınlarında bebeklerini büyütmektedirler. Bu dönemde artık kızgınlık dediğimiz çiftleşme isteğine neden olan östrojen, gebelikle birlikte etkisini yitirerek yerini progesterona yani gebelik hormonuna bıraktığı için dişilerde tüm çiftleşme faaliyeti durur. Erkek kediler ise ocak ayında salgılanmaya başlayan erkeklik hormonları testesteronun etkisi ile çiftleşme faaliyetine başlarlar. Fakat kana karışan aşırı hormonun etkisi ile dişilerin çiftleşme dönemi bitmesine rağmen bu sefer birbirleriyle kavga etmeye, dişi kedileri çiftleşmeye zorlamaya çalışırlar.
İşte bu dönem tam mart ayına denk gelir. Ve tam bu dönemlerde gece yarıları sokaklarda erkek kedilerin acı acı bağırdıklarını ve sabahlara kadar kavga ettiklerini duyarız. Yani sanıldığı gibi mart ayı kedilerin çiftleşme dönemi değil, erkek kedilerin bu dönemin bittiğini bir türlü anlayamama ve kabullenmeme dönemidir

Kemirgenlerde diş uzaması


Guineapigler ve tavşanlar otçul hayvanlardır ve doğada ana gıdaları her türlü yiyebilecekleri otlar, dallar, yapraklar ve köklerdir. Bu beslenme surasında ön dişler ve arka dişler kolayca aşınır ve doğadaki bir hayvanda diş uzaması görülmez. Kafeslerde evcil hayvan olarak beslenen Guinea pig ve tavşanlarda ise doğru besleme yapılmadığında dişlerde uzamalar, ön dişlerde kırılmalar görülebilir. Bu şekilde dişleri uzamış hayvanlar artık yemek yiyemezler ve aç kalarak hızla kilo kaybedip ve en sonunda hayatlarını da kaybedebilirler. Dişlerde uzama vb olmaması için beslenmede çayır otu dediğimiz sert sazımsı otların bolca bulundurulması, ağaç dalları verilmesi, C vitamini bakımından uygun dişyetlerin kullanılması gerekmektedir. En güzeli bu hayvanların 3 ayda bir düzenli veteriner hekime kontrole götürülüp dişlerinin muayenesinin yapılmasıdır.

İguana için ilkbahar ve yaz uyarıları


* Bulunduğu barınakta ısı kaynağını kontrol etmelisiniz. Yaz aylarında ısınma sorunu ortadan kalkarken tam tersine çok fazla sıcaktan ve havasızlıktan etkilenmemeleri için küçük bir fan veya kafesli pencere ile barınakları havalandırılabilir.
* Bu aylarda iguananız direk güneş ışığı olmadan dış ortamda gölgede de ihtiyacı olan güneş enerjisinden yeterli oranda yararlanabilir.
* Bu dönemde beslenme menüsüne Japon gülü çiçek ve yapraklarını, hatmi çiçeklerini, ebegümeci, hindiba, dut yapraklarını katmak için bitkisel flora uygun hale gelir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA