• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpekler bizim parfümlerimiz sevmezler

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.04.2015, 00:00
Köpeklerin koku algılama duyumları bizden çok farklıdır. Burunları içindeki kokuyu algılayan ve tanıyan sinir uçları insandan çok daha fazla ve ayırıcı özellikler taşır. Bizim hiç duymadığımız çok uzaklardaki kokuları bile duyarlar. Ya da fenomen dediğimiz özellikle çiftleşmede etkili bazı kokuları çok rahatlıkla algılar ve düşünmeden değerlendirirler. Parfüm vb kokular hazırlanırken insanlara hoş gelen esans vb karışımlar kullanılır. Bu karışımlar köpekler için son derece itici ve rahatsız edici olabildiği gibi aynı zamanda koku almadaki ustalıklarını da baskılayabilir. Bu da köpekleri çok rahatsız eder. O yüzden köpeğinizdeki hoşunuza gitmeyen kokuları gidermek için kendi parfümlerinizden kullanmamalısınız. Sadece köpekler için özel üretilmiş doğal koku giderici, parfüm vb güvenilir ürünler kullanılabilir.

Sürpriz yavrular


Guinea pigler dahil kemirgenlerin tamamının ortak özelliklerinden birisi çok erken yaşlarda çiftleşip yavrulama kabiliyetleridir. Özellikle hamsterlar her ay çok sayıda yavru yapabilirler ve daha 2-3 aylıkken çiftleşebilirler. Guinea pigler de sizin petshoplardan satın aldığınız yavru boyutlarında üreme özelliklerini kazanmış yaşa gelmişlerdir. Aynı yerde bir arada tutulan ve satışa sunular veya nereden geldiği belli olmadığı için önceden çiftleşmiş olabilecek bir guinea pig evinize getirildikten kısa bir süre sonra doğurur. Bu kadar küçük yaşta bir dişinin gebe kalması ve yavrulaması sonucu hem anne doğum anında ölebilir hem de yavrular gelişmemiş ve zayıf olacağı için anne tarafından yenebilirler. Çocuğunuzla birlikte mutlu olmak için evinize aldığını bir hayvanla bu tip deneyimler yaşamak çok üzücüdür. O yüzden Guinea pig vb hayvanları güvendiğiniz petshoplardan hatta en iyisi anne altı diye tarif edebileceğimiz güvendiğiniz üreticilerden alınız.

Köpeklerde traş zamanı geldi mi?


Havaların ısınması ile birlikte nasıl biz kışlık kıyafetlerimizi değiştirip daha ince yapıda kıyafetler giyiyorsak. Köpek ve kedilerde soğuklara uygun yapıdaki kalın ve sık tüyleri döküp sıcak havalara uygun daha ince yapıda tüyler çıkarmaya başlarlar. İşte bu dönemde aşırı bir tüy dökülmesi başlar. Eğer uygun fırçalarla düzenli tararsak 1 veya en fazla 2 ay kadar süren bu dönemde tüm değiştirilen tüyleri toplamış oluruz. Eğer bu tüy dökülmesine dayanamıyorsak bir veteriner kliniğinde profesyonel tarama ve yıkama yaptırarak 1 ayda dökülecek tüylerini bir günde aldırmış olursunuz. Buna rağmen hala tüy dökülme probleminiz devam ediyorsa son çare, her ırk köpek ve kedinizi tıraş ettirip toptan tüy dökülmesi probleminden kurtulabilirsiniz. Mevsim havalarının tam düzene girmediği ve arada soğuklarında olduğu bu günlerde traş için acele etmemeniz daha doğru olur. Ama ille de traş yaptırmak istiyorsanız o zaman köpeğinizi sokağa çıkarırken soğuktan korunması için mutlaka elbise giydirmelisiniz. Normalde tüylüyken giydirdiğiniz bir elbisesi varsa traş olan köpeğe ikinci kat bir elbise giydirmek yararlıdır.

Haftanın isimleri;
Köpek: Bıdık-Bediş-Misket-Alfie
Kedi: Bella-Çıtır-Pıtış-Pisican
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA