• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Ankara kedisi mi? Van kedisi mi?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.01.2016, 00:00

Ülkemize has olan iki kedimizin özelliklerini tam olarak biliyor musunuz? Ankara ve Van kedilerinin tüy rengi ve göz renkleri hakkında yıllardır süren yanlış bir bilgi vardır. Eğer beyaz bir kediniz varsa karnesine ırk olarak ya Ankara ya da Van yazdırılır veya yazılır. Eğer bir kedi beyaz renkli ve iki gözü ayrı renkliyse bu kedi kolayca Ankara kedisi olarak tanımlanır. Gerçekte: Ankara kedileri tekir dahil her renkten olabilir. Ankara kedisini belirleyen ana özellik beyaz olması değil, vücudunun ve tüylerinin kendine özel zarif yapısıdır. Van kedilerinin ana rengi ise kafa üstü, ense ve kulaklarda ve kuyrukta bazen de sırtta değişik boyutlarda sarı alaca renkli olmasıdır.

Kemirgenlerde kafes temizliği

Kemirgen dediğimiz Guinea pig, tavşan, hamster gibi evcil hayvanlarımızın kafes temizliğini ihmal etmemelisiniz. Kafes temizliğinde deterjan kullanmak risklidir. Eğer çok mecbur kalır da kullanırsak çok iyi bir şekilde durulamalıyız. Çünkü bu hayvanlar kimyasal maddelere karşı aşırı duyarlıdırlar. Temizleme sonrası en güzel atık ambalajlı sıkıştırılmış olarak satılan veya özel planyadan geçmiş ağaç talaşıdır. Kafesler haftada 1-2 defa temizlenmelidir.

Köpeklerde ağız problemi

Köpek ve kedilerde özellikle ileri yaşlarda ağız kokusu problemi oluşabilir. Ayrıca diş eti kanaması, salya ve iştahsızlıkta görülebilir. Bunun nedeni çoğu zaman beslenme hatalarıdır. Ağızda kokuyla belirti gösteren rahatsızlıklar daha çok yumuşak gıdalarla beslenme, ırksal özellikler ve bazı enfeksiyon hastalıklardır. Ağzında koku olan köpek ve kedilerin en kısa sürede veteriner hekime kontrole götürülmesi gerekmektedir.

Köpekle iletişimin doğru yolları...

Özellikle çocuklarımıza köpeklere nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğretmeliyiz. Burada dikkat edilmesi gereken birinci kural yanında sahibi olmayan bir köpeğe çok rahat ve hızlı hareketlerle hemen samimi davranmamaktır. Unutmayın ki sizi tanımıyor ve daha önce bazı insanlardan zarar görmüş olabilir o yüzden size hemen güvenmez ve yaptığınız hareketleri tehdit olarak algılayabilir. Bir köpeğe yaklaşırken en doğru hareket yere çömelip, çok yavaşça elimizi avucumuz yukarıya bakacak şekilde ve onun baş hizasından aşağıda yaklaştırmak ve belli mesafede tutmaktır. Sakin ve yumuşak sesle konuşup elimiz ona uzanmışken, onun ilerleyip elimizi koklaması için beklemeliyiz. Özellikle elimizi koklama aşamasına gelebildiysek, tam o anda "Aferin kızıma!" gibi onu motive edici dost konuşmaları yapabiliriz. Bu noktada kuyruğunu neşeli neşeli salladığını görürsek acele etmeden başını okşayabiliriz. Zaten bu aşamadan sonra artık dost olmuş olursunuz.

Kanat tüylerini kesmeyin

Muhabbet kuşları doğru davranıldığı ve sabırlı olunduğunda çok kolay evcilleşen kuşlardır. Ama bazı kuş sahipleri evcilleşmesi konusunda sabırsız davranarak ve kolaya kaçarak bu kuşların kanat tüylerini keserler. Uçamayan kuşlar mecburen el üzerinde kalacağı için kısa sürede elde kalmaya alışabilir. Ama kuşun düşmesi durumunda bacak kırıkları oluşabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA