• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Muhabbet kuşunuzu insan gibi beslemeyin

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.04.2016, 00:00
Muhabbet kuşlarında ishal en fazla görülen hastalıktır. Nedeni ise hemen her zaman kuş sahibinin kuşu insan gibi görüp kendi yiyeceklerinden kuşuna vermesidir. Unutmayın muhabbet kuşu doğada tohumlar vb ile beslenir ve bunların hiçbirisi ona evde verdiğiniz cips, ekmek, çay, kek vb yiyeceklerin içindeki yağ, tuz, maya ve karbonhidratı içermez. Muhabbet kuşunuzun ishal olduğunu erken fark etmek için sağlığı iyi gibi görünse bile haftada 1- 2 kere altındaki kağıdı değiştirirken dışkısının kıvamının kontrolü yapılmalıdır. Özellikle ishal olan kuşunuza yeşillik verirseniz ishali iyice şiddetlenir. Kuşunuza kendi yemlerini vermelisiniz. Bunun dışında da eğer ishali yoksa marul, salatalık, lahana gibi gaz ve ishal yapan yeşillikler dışındaki sebze ve meyvelerden çok küçük parçalar verebilirsiniz. İshal olduğunu fark ettiğiniz kuşunuzu hiç bir ilaç denemeden çok acil veteriner hekime götürmelisiniz.

Kedilerde mantar enfeksiyonu

Kedilerde deri üzerinde görülen sarımsı kabuklanmalar, bazen halka şeklinde olan tüy dökülmeleri ve kızarıklıklar mantar hastalığının belirtileridir. Özellikle İran kedileri gibi uzun tüylü kedilerde çok daha fazla görülebilen ve inatçı seyreden bu hastalığın sahiplerine de bulaşma riski vardır. İnsanlarda pomatlarla tedavisi son derece kolay olan bu hastalığın bulaşmasından korunmak için kedinizin tedavisi sırasında lezyonlu bölgelere ilaç uygularken eldiven kullanmanız yararlı olur.

Bitkiler zehirleyebilir

Evlerdeki yaşamda köpek ve kediler doğadaki hemcinsleri gibi bir çok şeyi kemirme, ısırma eğilimindedir.
Aynı içgüdüsel davranışlar ile evde bulunan bir çok eşyayı kemirdiği gibi arada saksı bitkilerinin yapraklarını da kemirip yiyebilirler. Bu tür bir problemin olmasını engellemek için, köpeğimizde veya kedimizde gördüğümüz en ufak bir bitki kemirme eğiliminde ilk önlem olarak mümkünse o saksıyı başka bir odaya almalıyız. Eğer petimiz bitkilere olan ilgisini azaltmadıysa, toprakları da kazıp hatta yemeye kalkıyorsa o zaman veteriner hekiminize danışıp köpek ve kedi için kaçırıcı etkili kokusu olan bazı ilaçları saksı vb üzerine sprey veya jel olarak koyabiliriz.

Dostunuzu internetten seçmeyin

Ailenizin içine bir hayvan dost katmayı düşündüğünüzde bir anda coşkulu bir heyecana kapılabilirsiniz. İnternette güzel fotoğrafların ve altında yazan albenili özelliklerin büyüsüne kapılırsınız ve çoğu zaman yavruyu hiç görmeden satın alırsınız. Sonrasında hiçbir sorunla karşılaşmayabileceğiniz gibi, aklınıza gelmeyen bir sürü sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Hayvanların yanlarında sahipleri yokken yolculuk yapması yasakken yavruyu size bir otobüsün bagajında muavinin insafına kalan şartlarda yollarlar. Yolculukta yavru hasta olabileceği gibi, sıcağa ve soğuğa bağlı sıkıntı yaşayabilir. Yavru hasta çıkabilir veya geldikten çok kısa bir süre sonra hastalanabilir. Size söz verilen köpeğin ırkında olmayabilir. Tüm köpekler sevgi gözüyle değerlidir ama dünya kadar para verdiğiniz yavru safkan olmayabilir. Size söylenenden çok daha küçük veya çok daha büyük yaşta olabilir.

SAHİPLENMEK İÇİN ACELE ETMEYİN

Lütfen ailenizin arasına alacağınız can dostunuzu seçerken acele etmeyin! Ya kendiniz gidip görüp bir barınaktan köpek sahiplenin ya da yavruyu direk görüp kontrolünü yapan veteriner hekimle yüz yüze görüştükten sonra yavruyu satın alın. Petshopların yasa gereği sorumlu müdür olarak çalışan veteriner hekimleri vardır. Bu veteriner hekim size ilk gün yapacaklarınızı, beslenmesini vb her konuda bilgilendirmelidir. Biz kliniğimizde hayvanlarla beraber sorunsuz yaşamaya devam edebilmeniz için köpek kedi vb her hayvan için yeni alındığı zaman her konuda bilgilendirme brifingi veriyoruz. Aşırı hevesle ve aceleyle alacağınız bir yavruyla ilk gün yaşayacağınız gereksiz sorunlar nedeniyle kısa sürede vedalaşmak zorunda kalmayın.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA