MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı bezelye
1 adet haşlanmış tavuk göğsü
1,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1/4 demet dereotu
YAPILIŞI: Bol suda yıkadığınız bütün tavuk göğsünü üzerini geçecek kadar su ilavesiyle kısık ateşte haşlayın. Geniş bir kaba aldığınız yasemin pirinçlerini, üzerini geçecek kadar eklediğiniz sıcak su ilavesiyle yarım saat kadar bekletin.
Haşladığınız tavuk göğsünü kemik ve derilerinden ayırdıktan sonra iri parçalar halinde ditin. Üzerine çıkan köpükleri temizlediğiniz tavuk suyunu ayrı bir tencereye süzdürün. Pilav yapımında kullanmak üzere sıcak olarak bir kenarda bekletin. Dereotunu incecik kıyın. Tereyağının yarısını küçük bir sos tenceresinde eritin.
Ayıklanmış ya da oda sıcaklığında beklettiğiniz dondurulmuş bezelyeleri tereyağında soteleyin. Son olarak dereotu kattığınız bezelyeleri ocaktan alın. Geniş ve kalın tabanlı bir pilav tenceresinde kalan tereyağı ve zeytinyağını eritin. Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri süzgece alın, soğuk suyla duruladıktan sonra suyunu süzdürün. Pilav tenceresine aldığınız pirinçleri, hafif şeffaf bir görünüm alana kadar kısık ateşte kavurun. Taze sıkılmış limon suyu ve tuz kattığınız pirinçleri sadece bir kez karıştırdıktan sonra haşlama suyundan elde ettiğiniz sıcak tavuk suyunu ekleyin. Ditilmiş tavuk etini ve sotelenmiş dereotlu bezelye karışımını ilave edin. Kapağını kapattığınız pilavı, kısık ateşte 12-14 dakika kadar hiç karıştırmadan pişirin. 5-10 dakika kadar dinlendirin.
SİZİN TARİFLERİNİZ...
Ezogelin çorbası (Aysel Örtünç)
MALZEMELER
Kırmızı mercimek
Nane
Sıvıyağ
2 yemek kaşığı salça
YAPILIŞI: Mercimeği haşlayın. Naneyi kavurun ve yağla karıştırın. 2 yemek kaşığı salçayı sulandırıp naneye ekleyin. Bunları haşladığınız mercimeğe ilave edin. Mercimeği sulandırın ve mikserden geçirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.
