• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Popüler kültür ve Aleyna Tilki NEŞEM YAŞAR

Popüler kültür ve Aleyna Tilki

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.08.2017, 00:00

Popüler Fransızca'dan dilimize geçen bir kelime... Türk Dil Kurumu sözlüğünde, herkesçe tanınan, herkes tarafından bilinen, ünlü şeklinde ifade edilir. Kimi zaman daha fazla tercih edilen anlamında da kullanılmaya başlandı. Günümüzde popüler olmak çok kolay. Sosyal medya sağolsun...
Aleyna Tilki'yi tanımayan yok. Single'larla bir anda magazin gündemine bomba gibi düştü. Yetenekli mi kesinlikle evet. Son söylediği "10 yıl sonra Los Angeles'ta konser vermezsem ev hanımı olurum" sözü çok iddialı bulundu mesela. İddialı bir söz mü? Bence değil. Aleyna henüz 17 yaşında.
Hayalleri olacak, bunları dile getirecek.
Yapabilirse ne ala. Hepimiz gurur duyarız.
Tabii ki alkollü mekanlarda, barlarda çıkması yaşı gereği uygun değil ama çocuk yaşta dansözlüğe başlayan Sibel Can, Küçük Emrah, Küçük Ceylan, Azeri Kızı Güner, Küçük İbo gibi adını daha hatırlayamadığım pek çok "küçük" ünlü bu yollardan geçti. Dünyada da Britney Spears, Selena Gomez gibi örnekler var. Aleyna'da yapabilir.

MÜZİĞİN PARÇASI

Aleyna'ya tepkili olan popçuları da anlamıyorum.
Pop müzik, popüler kültürün bir parçası. Geçici olmak ve hızlı tüketim popüler kültürün en büyük özelliklerinden. Yeni ve daha popüler olan geldi mi tabii olarak diğerlerinin önüne geçecektir. Hele işin içine insanların tercihi ve beğenisi giriyorsa özellikle popüler kültürde o değişimin önü alınamaz.
Yıllardan beri Hande Yener, Demet Akalın, Tarkan, Gülşen diye giden liste yavaş yavaş jenerasyonun değişmesiyle değişmeye başlıyor. Öncelikle bunu bir görmek lazım.
Değişecek de. Çünkü bizim çocuklarımızın da kendi döneminin sanatçıları olacak. Örneğin benim kızım Tarkan'ın son albümünü beğenmedi ve Aleyna Tilki'nin şarkısını çok daha fazla sevdi. Aleyna başka bir jenerasyona hitap edecek sanırım. Popüler kültür içinde bu değişim kaçınılmaz. Çünkü popüler kültür tüketmeye dayanır. Yani sizi devamlı yeniye yöneltir.
Ben Aleyna'yı popüler kültürün bir parçası olarak görüyorum. O yüzden onun hakkındaki haberlere gülümseyerek bakıyorum.

HAKKINI VERMEK

Polemiklere girmek, zirveye çıkarmak, yerden yere çarpmak gibi bir niyetim yok. Karşıdan bakınca sistem içinde kendine yer açmaya çalışan bir çocuk. Çalışmalarına bakınca Aleyna Tilki projesi için epey de titizlenildiği ve para harcandığı ortada. Ha, Aleyna bunun hakkını veriyor mu? Başka şarkıcıları görünce diyorum ki Aleyna yaptığı işin hakkını veriyor.
Popüler mi popüler...Kazandırıyor mu? Evet...
Siz ne derseniz deyin bu işi yapacak mı? Evet.
Eeee... Popüler kültürün sistemi gayet güzel işliyor mu işliyor. Sorun nedir? Belki acemiliği, belki çıkışları... Sorun belki bizlerin, ebeveyn olarak ne olacak bu çocuğun sonu, telef mi olacak acaba bu çarkın içinde sorusundan duyduğumuz rahatsızlık. Ama ailesi başında, umarım iyi yönlendirirler ve gözlerimizin önündeki bir genç kızın yıkılan hayallerini ve alt üst olan ruh dünyasının sonuçlarına tanık olmayız. Çünkü popüler kültürde yapısı gereği "kullan- at pratiği" vardır. Bunu da ailenin göz önünde tutması gerekir.

TOPLUMA ÖRNEK

Eğer bir sanatçı popüler kültürün bir parçası olmaktan sıyrılmak istiyorsa geleceğe bir şeyler bırakma gayesinde olmalıdır. Çünkü popüler kültür geçici olduğu için geleceğe bir şey bırakma gayesi gütmez. Aleyna gibi gençlere tavsiyemiz üretken ve her ne kadar sanatçı topluma örnek olmalı mıdır sorusunun cevabı bir kısırdöngü olsa da gençlere örnek olacak davranışlar içinde olmalarıdır. Hatta bu kadar genç yaşta şöhrete kavuşmuş gençler için örnek davranışlar sergilemek bir görev olmalıdır. Başarı yolunda ilerleyen gençlerimiz için hepsinin önünün açık olmasını isteriz, dileriz. İster bilim alanında, ister farklı alanlarda dünyaya ismini duyurmayı hedefleyen gençlerimizin yolu hep açık olsun. Ne güzel ki artık dünyaya açılabileceğine inanan gençlerimiz var. Hani, "uzayan kol bizden olsun" derler ya, ülkemizi iyi temsil etmelerinden başka bir şey dilemeyiz. Demet gibi, Hande gibi, Gülşen gibi büyük ablalara da şunu söylemek isterim. Evet, sizler oldunuz, olmaya da devam edeceksiniz... Ama arkadan gelenler sizi bir gün, bir yerde mutlaka geçecek. Bu içinde bulunduğunuz popüler sistem kültürünün bir kuralı. Bir zaman gelir ve popülerlik tahtını, yerlerinizi birileri gelir, doldurur. Bu işin kuralı bu...Bir Ajda Pekkan olabilirseniz ne mutlu ama hazır bulunduğunuz yerlere tırnaklarınızı kazıya kazıya gelmişken ve bu yolda pek çok bedel ödemişken enerjinizi arkanızdan gelenlere laf yetiştirmek için harcamayın. Önünüze bakın, önünüze bakın ki ilerleyebilesiniz. Arkaya bakarken zaman kaybedeceksiniz çünkü. Popüler kültür harcar atar yoksa. Sevgiyle...Sanatla...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA