• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Karanlıkta okumak OYA DEMİR

Karanlıkta okumak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.04.2018, 00:00

Okumak... Farklı hayatları, insanları, ülkeleri, evreni, olanı ve olmayanı anlamanın, öğrenmenin, bilgilenmenin en kolay yolu... Özellikle internet, bilgisayar, tabletler, sesli kitaplar ve daha pek çok şey ile bilgilenmek...
Dünyanın diğer ucunda bir kütüphaneye bağlanabilmek, herhangi bir yerden istediğin dilde kitap getirtebilmek...Eğitim almak, okula gitmek, istediğin mesleği seçmek, bağımsız olarak istediklerini yapabilmek.... Ama görmüyorsan?
Bu kadar kolay, parmaklarımızın ucunda, yanıbaşımızda olan pek çok şey ne yazık ki hayatın içinde aynı şartlara sahip olmayan pek çok görme engelli için bu kadar basit değil.
Bu hafta içinde TÜRGÖK'e (Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı) gittim.
Uzun zamandır merak ediyordum...İyi ki gitmişim... Bir başka dünyayı tanıma, anlamaya çalışma fırsatım oldu. Bir grup gönüllünün, pek çok destekçi ile karanlık'ta nasıl aydınlık bir dünya oluşturulabildiğine şahit oldum.

ENGELLİNİN DÜNYASI

11 yaşında görme yetisini kaybeden Gültekin Yazgan ve arkadaşları tarafından 2004 yılında kurulan, TÜRGÖK (Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı), pek çok görme engelli için dünyanın kapılarını açıyor. Kütüphanenin kuruluş aşamasında Yeniasır Gazete'mizin desteklerini öğrendiğimde ayrıca çok mutlu oldum...
En doğal insanlık hakkı olan eğitim, kültür gelişimini görme engellilere ulaştırabilmek için hiç durmadan 400'ü aşkın gönüllü çalışıyor. Türkiye'nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı çatısı altında, ülkemizin her yerine, ayrıca İngiltere, Hollanda, Kıbrıs, Amerika,Almanya'ya ücretsiz ve geri iadesiz kitaplar gönderiyor.
Milyonlarca yazılı kaynağın içerisinde; göremediği için okuyamayan, ülkemizdeki ve yurtdışındaki binlerce insanın bilgiye erişimini sağlıyor.
Görme özürlü üye sayısı 6300 kişiye ulaşan TÜRGÖK; üyelerine sesli ve kabartma (Braille) baskılı roman, ders kitabı, ÖSS, KPSS, SBS, açıköğretim (lise, ilköğretim) soru bankaları ve sınav testleri hazırlıyor. Ayrıca aylık yayın organları olan; ilköğretim 1. kademe öğrencileri için "Yavru Balarısı" (Braille Kabartma) dergisi 2. kademe öğrencileri için "Balarısı" (Braille Kabartma) dergisi, lise öğrencileri ve yetişkinler için de sesli MP3 formatında "Arkadaş" dergisi hazırlanarak ücretsiz olarak kargo ile adreslerine gönderiliyor.

İMKANSIZ DEĞİL

Yazarken ve okurken ne kadar kolay görünüyor değil mi? Kitaplar bir yerden bir yere gidiyor... Biliyor musunuz? Aslında o kitaplar normalde yok. Özellikle ders kitapları, her yıl değişen kitaplar özellikle İngilizce kitapların kabartmasını bulmak ne kadar zormuş... Ya üniversite?
Psikoloji, mühendislik, felsefe, edebiyat ve diğer pek çok üniversite bölümünde okumaya çalışan görme engelliler için kaynak bulmak, bırakın kaynağı, ders kitabı bulmak ne kadar zormuş...
Zor evet ama imkansız değil... TÜRGÖK var. Neler mi yapıyorlar? Kitapları kabartma kitap haline getiriyorlar, ki bu süreç hiç kolay değil... hazırlanıyor, kontrol ediliyor, çoğaltılıyor, tasnif ediliyor, ciltleniyor, etiketleniyor, kargoya veriliyor. Ki burada önemle belirtmek istiyorum her aşaması özellikle kargo ve etiket aşaması ciddi maliyetli... Hala neden kargo şirketleri ve etiket baskısı yapanlar; bu hizmeti ücretsiz vermiyor diye düşünüyorum.
Bir kısmı özel ses odalarında yine gönüllüler tarafından seslendiriliyor. Kaydedilen kitaplar teknik ekip tarafından düzeltiliyor. Sonra CD'lere kayıt ediliyor.
Ve hemen hemen bütün bu çalışmalar bir grup gönüllü tarafından gerçekleştiriliyor.
İsteyen her kes farklı şekillerde dünyanın dört bir yanına ışık dağıtan TÜRGÖK'e destek olabilir. Canınız mı sıkılıyor, ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Birine yardım etmek mi istiyorsunuz? Amaçlar konusunda endişeniz mi var? Hayallerinizi mi kaybettiniz? Hayatınıza anlam mı yüklemek istiyorsunuz? Hepsinden önemlisi karanlıkta ışık mı olmak istiyorsunuz?
İzmir'de olanlar için TÜRGÖK yanıbaşınızda, muhteşem bir anne, eş Tülay Yazgan başkanlığında birbirinden değerli yönetim kurulu, üyeleri ve gönüllüleri size yapabileceğiniz bir şey gösterecektir.
İster maddi, isterseniz çalışarak gerçekten hayatınıza farklı bir anlam kazandırabilirsiniz.
Destek için www.turgok.org.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA