• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Başka bir okul mümkün OYA DEMİR

Başka bir okul mümkün

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.09.2018, 00:00

Nasıl bir okul istersiniz? Nasıl öğreniyorsunuz? Öğrenmek mi?
Ezberlemek mi? Oynamak mı?
Doğayı ve bilgiyi keşfetmek mi? Okulda demokratik bir yönetim mümkün mü?
Hayatın içinde, birlikte öğrenmek mümkün mü? Evet, bazen 'mümkün olamaz' ya da 'olabilir ama zor' dediğimiz şeyler gerçekten 'olabilir'. Hayal kuran, odaklanan, inanan insanlar bu 'olur'u bize gösterirler, yaşatırlar.
2010 yılında, bir grup gönüllü; mevcut eğitim sisteminin gelişime açık yönlerini tespit etmek, sorunlara çözüm önerileri getirmek ve sistemli çalışma ile araştırmalara dayanan alternatif bir okul modeli oluşturmak üzere Başka Bir Okul Mümkün Derneği'ni kurmuşlar.
Uzun araştırmalardan sonra bu gönüllüler; alternatif eğitim, demokratik yönetim, ekolojik duruş ve özgün finansman eksenlerine dayanan, daha sonra Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı çerçevesinde eğitim alanında 'Fark Yaratan' seçilen bir modeli oluşturmuş.
Ayrıca, BBOM Derneği Mutlu Keçi İlkokulu ile birlikte Ashoka tarafından dünya çapında "Fark Yaratan Okullar" olarak seçilmiş...

FARK YARATMAK

Ve sonra; başta Bodrum olmak üzere, zaman içinde, bu model ile Ankara-Meraklı Kedi İlkokulu, İzmir-Renki Orman Erken Çocukluk Merkezi ve İlkokulu, İstanbul-Koşan Kaplumbağa Erken Çocukluk Merkezi, Çanakkale-Bilge Leylek İlkokulu, Eskişehir-Uçan Bisiklet İlkokulu ve farklı illerde eğitim kooperatifleri kurmuşlar.
Neden fark yaratmak, neden farklı bir eğitim modeli, neden ekolojik duruş ve neden... Nedenleri sıralamak oldukça kolay. Önemli olan ise sorular değil, cevaplar ve kazandırdıkları.
Bu modeli duyan, inceleyen ve inanan bir grup ebeveyn, eğitimci ve gönüllü İzmir'de de İzmir Başka Bir Okul Mümkün Kooperatifini, Kooperatif ise orman içinde Bornova Yakaköy'de çocukların verdiği ismiyle Renkli Orman Okulu'nu açıyor.
Bu okulun çocukları diğer BBOM okullarında olduğu gibi; odak noktası başarmak olmayan, kendi hızında öğrenen, özgür, seçme hakkına sahip bireyler olarak yetişiyor.
Bununla da kalmıyor, yeşil alanlarda çevre sorunlarının farkında, mahallesini, esnafını, arkadaşlarını tanıyan, dayanışmayı öğrenen, okul meclisinde karar süreçlerine katılan, sorumluluk alan, üreten, önyargısız, eşitlik ilkesini benimseyen çocuklar...

EĞİTİM SÜRECİ

Velilerin dayanışması ile kurulan Renkli Orman Okulu'nda veliler kendi uzmanlık alanlarına göre eğitim süreçlerinde de yer alabiliyorlar, öğrencileri pazarda ya da bir ormanda görebiliyorsunuz. Bir şekilde bilgilerin hayattaki karşılığını öğreniyorlar.
Çocukların okulda geçirdiği zamanı yaşamları boyu sürecek öğrenme süreçlerinin bir parçası olarak gören ve değerlendiren Renkli Orman'da çocuklar, öğretmenler ve ebeveynler işbirliği ile bir 'Öğrenme Topluluğu' yaratmayı başarıyor.
Her günün kendine ait bir potansiyeli olduğunu, beklenmeyen hayal kırıklıklarına ya da süprizlere açık olduğunun farkında olan, günün getirdiklerini anlamlandıran, problemleri çözmeye çalışan, geleni ve olanı mutlulukla kabul eden ve buna uyum sağlayan çocuklar kimbilir belkide böylece ne getireceğini ya da götüreceği belli olmayan hayata içinde yaşayarak hazırlanıyorlardır.
Hayata hazırlanmak ve hayatı yaşamak çoğu zaman etrafımızda kişiler ile mükün olabilir. Paylaşmak, aktarmak, birlikte yaşamak ve öğrenmek, sahip olduğumuz değerlere sahip çıkmak ve geleceğe taşımak... Çoğu zaman hepsi ancak ve ancak dayanışma ruhu ile gerçekleşmez mi?
Kimbilir belki siz de bu dayanışmanın bir parçası olak istersiniz, eğitim süreçlerine katılmak, çocukların geleceği için bugünden fark yaratmaya çalışanlar ile birlkte olmak istersiniz... Belki domates yapmak, takası öğrenmek, çocuklarla ormanda kaybolarak kendinizi keşfetmek istersiniz... Ya da mutlulukla öğrenen çocuklara bakarak 'evet, mümkün' demek ve gülümsemek istersiniz... Fikir edinmek için: renkliormananaokulu.com/ ya da baskabirokulmumkun.net.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA