DERBİ KAF-KAF'IN

Sonucu merakla beklenen İzmir derbisinde Karşıyaka Göztepe'yi Cihan Yılmaz'ın golüyle dize getirdi. 8 sarı kartın çıktığı maçı kazanan KSK ilk 6 için ümitlenirken, 5 maçtır kazanamayan Göztepe tehlike hattından çıkamadı


İZMİR Atatürk Stadı yine tarihi günlerinden birisini yaşıyordu. Dünyanın sayılı derbileri arasında gösterilen Karşıyaka ile Göztepe arasındaki maç Atatürk Stadı'nda sert esen rüzgara, üşüten bir havaya rağmen renkli başladı. Bayrağını alan, dev maçı izlemek için tribüne koşmuştu. Taraftarlar oyuncularını motive etmek için tribüne bir bir çağırıyordu. Tuttukları takımın renklerine gönül verenler gırtlağı patlayıncaya kadar tezahürat yapıyordu. Atmosfer süperdi. Çünkü iki takımda 7 yıl sonra ikinci kez karşı karşıya geliyordu. Ve maç başladıtehlikeli atak 5. dakikada Göztepe'den geldi Ceza sahası içine soldan dalan Bradley, kaleci Bülent ile karşı karşıya kaldı.Meşin yuvarlak Bülent'in dizinden dönerken, Göztepe taraftarı saçını başını yoldu. Dakikalar 11'i gösterirken, Göztepe'nin tehlikeli atağını önleyen Karşıyaka, 12. dakikada Ahmet Burak'ın soldan ortasında Cihan Yılmaz, kafayı vurunca yeşil-kırmızılı tribünler şenlendi: 1-0. Dakikalar 20'yi gösterirken, KSK bir kez daha gole yaklaştı. Sağ kanattan Cihan ceza alanına yerden yuvarladı, topu iyi takip eden Şaban'ın şutunda kaleci Vedat ikinci gole izin vermedi. Beraberliği sağlamaya çalışan Göztepe, ezeli rakibi karşısında pozisyon ararken, 25. dakikada Emre'nin şutu adeta direği yaladı. İlk yarının son 2 dakikası karşılıklı sertliklerle geçti, devre KSK'nin 1-0 üstünlüğü ile geçildi. Devre arasında maçın başlamasını beklerken, soğuk iliklerimize kadar işlemişti. Ancak iki takımın sahaya çıkmasıyla birlikte derbi ateşi yeniden alevlendi. 52. dakikada Emre'nin şutunda top yan ağlarda kaldı. İki takım da orta sahada birbirini üstünlük kurmaya çalışırken, uzaktan şutlarla da gol aramaya çalıştı. 71'de Ahmet Solakel'in soldan kullandığı serbest atışta Şaban'ın kafa vuruşunda Göztepe kalecisi ağlara giden topu son anda kornere attı. 72'de sağdan ceza sahasına dalan Aydın, Theo Weeks'i gördü. Altıpas içinde olan Liberyalı golcü beraberlik golünü atamadı. Top kaleci Bülent'te kaldı. 80'de ceza alanı içinde Şaban yakın mesafeden vurdu, kaleci Vedat kalesinde devleşti, topu tokatladı. 85'te Karşıyaka öyle bir gol kaçırdı ki tribünler ayağa kalktı. Ramazan'dan topu kapan Şaban, Agbetu'yu gördü. Agbetu penaltı noktası üzerinden topu üstten auta gitti. Mücadele ve seyir gücünün iyi olduğu bir İzmir derbisi daha geride kalırken, Karşıyaka ezeli rakibi Göztepe'yi 1-0 yenerek büyük sevinç yaşıyordu.
ŞERAFETTİN ÇIRACI

Maçı dünya izledi

Dünyanın 23. en büyük derbisi olarak kabul edilen KSK-Göztepe maçını Avrupalı basın mensupları izledi. Almanya'dan 2, İspanya ve İngiltere'den birer gazeteci maça gelerek farklı bakış açılarıyla maçı takip ettiler. Dev karşılaşma birçok uluslararası haber ajansları tarafından da yakından takip edildi. Karşılaşmayı 140 gazeteci takip etti.
Maçı Karşıyaka'nın ve Göztepe'nin eski ve yeni yöneticileri de birlikte izledi. Uzun süreden beri İzmir'de maç izlemeye gelmeyen Göztepe'nin Başkanı İmam Altınbaş da karşılaşmayı kardeşi Hüseyin Altınbaş ile birlikte takip etti. Altınbaş, Karşıyaka Başkanı Hüseyin Çalışkan ile yan yana oturdu.
İzmir Gücü Spor Vakfı Asbaşkanı Deniz Barçın Göztepe ve Karşıyaka başkanlarına çiçek vererek başarılar diledi. Tribünlerde çok sayıda kulüp yöneticisi ve teknik direktör de vardı. A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı ise kötü hava koşulları nedeniyle maça gelemedi.
İki takım taraftarları büyük maç öncesi günlerdir hazırladıkları pankartlar ile Atatürk Stadı'nda görsel bir şölen yaptı. Sabah erken saatlerde stada giderek pankartlar asıldı. Karşıyaka ve Göztepe taraftarlarının hazırladığı bazı pankartlar içeriğinde hakaret ve tahrik unsunları olduğu için stada alınmadı.
Karşıyaka'nın Göztepe derbisine Karşıyaka'nın voleybol ve basketbol takımları da gelerek futbolculara destek verdi.
Fotokopiyle maça!
Yaklaşık 500 Göztepeli taraftar derbi maça çoğalttıkları renkli fotokopili biletle girdi

Derbide ilk maçta olduğu gibi bu kez konuk Göztepe taraftarı için yüzde 5'lik yer ayrıldı. Göztepeli yaklaşık 500 kurnaz taraftar 2 bin 500 kontenjanı bastırdıkları renkli fotokopi biletlerle delip tribüne girdiler. Böylece Göztepe'yi 3 bine yakın taraftar desteklemiş oldu. Bu arada güvenlik nedeniyle tribünler arasına branda gerdi.
Göztepeli taraftarlar sabahın erken saatlerinde Üçyol Metro Meydan'ında buluştu. Sarı-kırmızılılar Metro ile Bölge İstasyonu'nda inip Bornova ve Çamdibi tarafından gelen taraftarlar ile buluştu. Göztepe seyircisi Bornova Ağaçlı yolda geniş güvenlik önlemleri arasında yaklaşık 2 kilometre yürüyerek Mersinli tarafındaki kale arkası tribününe giriş yaptı.
Güvenlik nedeniyle Göztepeli taraftarlar saat 15.00'ten sonra stada alınmadı. Futbolcular bile gelmeden tribünlerdeki yerlerini alan sarı-kırmızılılar yaklaşık 7 saat soğukta kaldı. Taraftarlar bu karara imza atan yetkililere ateş püskürdü. Sarı-kırmızılılar takımlarına büyük destek verip, şovlarıyla maça renk kattı. Yöneticiler maç öncesinde taraftarları uyararak, kötü ve çirkin tezahürat nedeniyle üç ihtarı olan takımlarının bu maçta da aynı cezayı alması durumunda 5 Şubat'ta İzmir'de oynanacak Rize maçını yalnız bayan ve çocukların izleyebileceğini hatırlattı.

Yeniler sahne aldı

Göztepe'de kart cezalıları Korhan Öztürk, Evren ve sakat olan Ömer Ateş ile yeni transferi Volkan Ekinci ve Ali Küçik derbide forma giyemedi. Sarı-kırmızılı ekibin yeni transferleri Theo Weeks, Abdullah Çetin, Önder Turacı ilk 11'de yer alırken İbrahim Şahin yedekler arasındaydı. Teknik Direktör Cihat Arslan, Şamil ve Halil'i yanında oturttu.
Tribünleri doldurdular
Karşıyaka'nın evsahipliğini yaptığı derbide kapalı tamamen dolarken açık tribünde çok az yer boş kaldı

Son üç maçtan 7 puan çıkartarak zirve için ümitlenen Karşıyaka'yı derbi maçında taraftarları yalnız bırakmadı. Hem derbi, hem de ligdeki iddiası nedeniyle büyük önem taşıyan maçta kapalı tribün tamamen dolarken, açık tribünün ise sadece 3'te 1'lik bölümü boş kaldı.
Karşıyakalı taraftarlar maç boyunca takımlarına büyük destek verirkken, futbolcuları teker teker tribüne çağırıp moral verdi. Karşıyakalı taraftarlar özellikle daha önce Göztepe'de oynayan kaleci Bülent'e sevgi gösterisinde bulunarak moral veerdi.
Saat 17.00'den sonra stada alınan Karşıyakalı taraftarlar Melez Deltası'nı tıka basa doldurdu. Bazı taraftarlar beklerken mangal keyfi yaptı. Yaklaşık 1000'e yakın yeşil-kırmızılı taraftar, tezahuratlarla hem yemeklerini yedi, hem de maça hazırlandı.
Karşıyaka'nın kardeş kulübü olan Fatih Karagümrük'te derbide yerini aldı. Karagümrüklüler İstanbul'dan kaldırdıkları 1 otobüs ise Atatürk Stadı'ndaki Karşıyaka-Göztepe maçında tribünlerdeki yerlerini aldılar.

Derbinin yeni yüzleri

Karşıyaka'da devre arasında yapılan yeni takviyelerin büyük bölümü derbi maçta forma giydi. Yeşil-kırmızılı ekipte Cihan Yılmaz, Fatih Şen ve Mahmut Boz ilk 11'de forma giydi. Teknik Direktör Mustafa Uğur, yeni transferler Mutlu Kızıltan, Bülent Kocabey ve Olivera'yı ise yanında oturttu. İzmir derbisinde ev sahibi konumunda olan Karşıyaka'da kasığından sakat olan Özgür Volkan Yıldırım ise kadroda yer almadı.
ÜMİT KAYIHAN
BU COŞKUYU ÖZLEMİŞİZ

Göztepe maça çok daha iyi başladı, 4. ve 7. dakikalarda girdiği gol pozisyonları, belki de maçın kader anlarıydı. Ama bu şoktan çıkan Karşıyaka oldu. Sol taraftan Ahmet Solakel'in ortasına Cihan Yılmaz'ın attığı gol, mükemmel bir kanat organizasyonuydu. Ama bu arada ters kademede Göztepe'den kimse yoktu. Hakan da bu kademeye yetişemedi.
Şunu söyleyebiliriz ki, Göztepe'nin stoperleri arasına atılan her top gol pozisyonu oldu. Göztepe'nin takım savunmasında ciddi problemler var. Hücuma giderken kaptırılan toplan, Göztepe'ye hep zor anlar yaşattı. Karşıyaka daha derli toplu ve kaybettiği her toptan sonra sahasına kapanan, rakibine pas alanları yaratmayan bir takım görünümündeydi. Alan savunmasını mükemmel yaptı. Özellikle şunu söylemek istiyorum... Karşıyaka ilk yarıda 4-4-1-1 sistemini mükemmel oynadı. Göztepe ise bu oyun sisteminde başasırızdı ve takım içinde oyunun yükünü çeken oyuncu sayısı çok azdı. Teo Weeks, Aydın Karabulut ve savunmada Bülent Bal birşeyler yapmaya çalıştılar. Karşıyaka'da ise bu sayı çoğunlukta olunca, oyunun kaderini değiştirecek futbolcu sayısı daha fazla göründü.
İkinci yarıda Göztepe, aynı kadroyla başladı. Fakat birşey dikkatimi çekti... Tek gol pozisyonuna giren Bradley'in oyundan alınışı, bana göre hataydı. Bradley oyunda tutulsaydı, İbrahim Şahin ile birlikte Karşıyaka'yı daha fazla zorlayabilirdi.
Bunun yanında Karşıyaka ikinci yarı çok daha net gol pozisyonları buldu. Farka gidebilirdi. İşin analizine baktığımızda, Karşıyaka'nın ileride top tutan santrforu Şaban'dı. Göztepe'nin ise ileride top saklayan bir santrforu yoktu. Bence işin analizi buydu. Karşıyaka'da başta kaleci Bülent olmak üzere, lider oyuncu sayısı fazla, Göztepe'de takımı ateşleyecek bir lider oyuncu yok. İlhan Şahin bu görevi yapabilirdi ancak o da dün pasif kaldı.
Son söz... Karşıyaka'nın devre arasında gelen oyuncularına bakalım... Mahmut Boz, Bülent Kocabey, Cihan Yılmaz, Fatih Şen'in takıma katkıları mükemmel. Hem fizyolojik hem de psikolojik olarak hazırlar. Ama Göztepe'de Önder Turacı, Teo Weeks, Abdullah Çetin, İbrahim Şahin'in takıma katkıları tartışılır. Hazır değiller. Böyle olunca, Karşıyaka galibiyeti hak etti.

GÜRKAN ERTAÇ
Karşıyaka doludizgin

Karşıyakalılar artık içeride dışarıda takımlarını rahatça, göğüsleri kabara kabara izleyebilirler. Çünkü ara transfer çok iyi geçirilmiş, özellikle Sivasspor'dan alınan Cihan Yılmaz, Kaf-Kafların orta sahada gol atmasını bilmeyen hüviyetini bir anda değiştirmiş. Gaziantep Belediye deplasmanındaki çamur balesinden yüz akıyla çıkıp, Adanaspor'u da deviren yeşil-kırmızılılar, dün ezeli rakipleri Göztepe önünde son derece bilinçli futbolla galibiyete kavuştular. Bu galibiyetin bir diğer önemli tarafı da Karşıyaka'nın üç basamak birden yükselmesi ve artık play-off potasına girmiş olmasıydı. "Yabancının iyisini alacaksın" derler, Karşıyaka'nın Nijeryalısı Agbetu, dünkü galibiyet golünün baş kahramanıydı. Santranın gerisinden aldığı topu 30 metre sürdükten sonra Ahmet Burak Solakel'e kazandırdı. Onun nefis ortasıyla da Cihan Yılmaz golü attı. Karşıyaka ikinci yarıda en az dört-beş gol pozisyonunu harcadı. Şaban'ın beceriksizliği kadar Vedat'ın mükemmel kurtarışları da skorun büyümesini engelledi. Karşıyaka'da Ahmet Burak Solakel, Taha ve özellikle üç gol kurtaran, futbolumuzun 'Eşkıyası' Bülent Ataman maçın kahramanlarıydı. Göztepe'nin yenilgisinde kötü oynadığını söylemek insafsızlık olur. Derbiler atanın kazanacağı maçlardır. Grobler daha 5. dakikada bomboş golü atabilse, ikinci yarıda Theo Weeks iki adımdan yine boş kaleye topu sokabilse, sarı-kırmızılıların pekala puanla kapamaları mümkündü. Ancak, Cihat Arslan'ın atom karıncalar Hakan ile Şamil'in bir arada çok daha randımanlı oynadıklarını bilmesi, en azından sorması gerekirdi. Ayrıca Türker'i son 8 dakikada oyuna almayı düşünmekte bence hataydı. Ben Göztepe'nin tehlike yaşayacağına kesinlikle inanmıyorum.

ŞEVKET ÖZÇELİK
İzmir'e yarayabilecek sonuç

Karşıyaka, gol sorununu deneyimli Almancı santrforu Şaban'ı oynatmaya başlayınca çözümlemişti. Ara transferde bir golcü orta alan oyuncusu, Cihan Yılmaz'ın takıma katılımı, hücum futbolundan asla ödün vermeyen Mustafa Uğur'un elini iyice rahatlatmış.
Göztepe karşısında orta alanı bir kişi eksik tutma pahasına ikisini "çift santrfor" olarak oyuna başlattı. Tabii takım savunması biraz zayıfladı. Göztepe oyuna net gol fırsatları bularak girdi. Daha 4. dakikada Grobler Bülent Ataman'la karşı karşıya kaldı. Teke tek pozisyonların usta kurtarıcısı Bülent mükemmel zamanlaması ile bu mutlak gol tehlikesini önleyip maçın kaderini etkiledi. Golü yese hem arkadaşları hem tribünler demoralize olacaktı. Yemedi, arkadaşlarını güçlendirmiş oldu.
Ve 12. dakikada muhteşem bir gol izledik. Ahmet Solakel, Göztepe ceza alanında kendini unutturup sağa kaçan ve bomboş bırakılan Cihan Yılmaz'a harika bir nokta orta yaptı. Cihan tam hamle yapıp kafayı vuracağı noktaya inen topu tutulmaz bir kafa vuruşu ile ağlara gömdü. Gol, tam da Göztepe'nin iki yeni transfer Abdullah ve Önder'in sorumluluk alanlarında oluştu.
İlk yarının golden sonraki bölümünde izleyebildiğimiz tek kaydedeğer pozisyon 20. dakikada bu kez Göztepe Kalecisi Vedat'ın karşı karşıya kaldığı Şaban'a gol şansı tanımayışıydı.
Cihat Aslan 2. yarıda yeni golcüsü İbrahim Şahin'i oyuna soktu. Fakat değişikliği Bradley Grobler'i çıkararak yapmasını sakatlığını da göremediğim için yadırgadım. Cihat Hoca galiba gol kaçıranı affetmiyor. Çünkü 2. değişikliğinde de kale ağzından topu Bülent'e nişanlayan Theo Weeks'in yerine Halil'i oyuna soktu. 2. yarı Göztepe'nin yüklenmeleri Karşıyaka'nın kontrataktan bulduğu net fırsatlarla geçti. Vedat inanılmaz kurtarışlarla Göztepe'nin mücadele azmini diri tuttu. Ama onun başarısı da puana yetmedi. 3 puanı ilk 6 şansına sahip KSK'nin alması İzmir adına olumlu sonuçtu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.