• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
VAR Sistemi nedir? Ne değildir? SELAHATTİN ERTAŞ

VAR Sistemi nedir? Ne değildir?

selahattin.ertas@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.01.2017, 00:00
Kırmızı Grup’ta Karşıyaka 13.30’da Atatürk Stadı’nda Bugsaş’ı ağırlayacak. Aynı saatte Menemen ise İnegöl deplasmanında ter dökecek

Video Yardımcı Hakem Sistemi hafta boyunca spor kamuoyunu meşgul etti.
Devre arası hakem seminerinde hakemlere ve basın mensuplarına tanıtım yapıldı.
Ama öyle bir hava yaratıldı ki sanırsınız en kısa sürede uygulamaya geçilecek. Madalyonun görünmeyen tarafına gelince... Sistem başka ülkelerde deneniyor. Öncelikle Süper Lig'de uygulanabilmesi için teknolojik altyapısının hazır olması gerek ama çivi çakılmış değil! Her stadyuma kurulmak istense milyonlarca dolar maliyeti kim, nasıl karşılayacak belli değil. Hadi altyapı hazırlandı.
Bu kez bunu uygulayacak iki hakem olması gerekiyor, o donanım da kimse yok! Seminerde sistemi anlatan İtalyan eğitmen Rosetti, hakemlikte üst seviyede olan ya da yeni emekli olmuş FIFA düzeyinde hakemlerin görev alması gerektiğini açıkladı.
Bu teknoloji konusunda eğitim almış hakemler nerede ve nasıl bulunacak kısa sürede? MHK Başkanı Yusuf Namoğlu'nun "VAR sistemine geçiyoruz" açıklamasını sanırım meslektaşlarım hemen yapılacak diye algıladılar ve haberi yazdılar. Ben önümüzdeki sezona bile yetişeceğini sanmıyorum.
Ayrıca VAR sisteminin işleyişiyle ilgili algılama eksikliği de var. Seyircinin ve futbolcuların maç içinde itirazlarında kullanılmaya çalışılırsa, 90 değil 180 dakika da yetmez. Rosetti'nin açıklamalarına bakılırsa, sarı ya da ikinci kırmızı kartlarda kullanılmayacak.
Sadece sıkıntılı anlar için kullanılacak. Anafikir şu, "Kritik pozisyonlarda minimum müdahale, maksimum yarar." Öyle her düdükte düüt dur, videoyu izle, kararı ver yok yani.

Kıvırma ustası Eto'o

Sezon başından beri yılan hikayesine dönen Eto'o transferi tatsız noktalandı. Kalitesine bir şey diyemem ama 36 yaşındaki Eto'o kaybedendir, Beşiktaş değil. Bu oyuncu sezon başında Beşiktaş'a gelebilmek adına Antalyaspor çalışmalarına katılmamış ayak diremişti. Devre arasında da İstanbul'a gitmek istediğini açıkça beyan ediyordu.
Antalyaspor Başkanı Ali Şafak Öztürk transferden caydığını, Eto'o'yu da ikna ettiğini Fikret Orman'a önceden söylememekle büyük ayıp etti. Son olayda Eto'o'nun çalımlardaki kıvırma hünerini, Beşiktaş'a karşı da gösterdiğini gördük.

Kulağa küpe olmalı

Osmanlıspor Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay, bir gazeteye verdiği röportajda doğru tespitler yapmış. Şenol hoca gibi, Karadeniz'in öz evladı Akçay özetle şu tespit ve uyarılarda bulunmuş: "Fırıncıya git pide iste, yiyene kadar sana Trabzonspor'u anlatırlar. Bizimkilerde sabır yoktur. Bütün antrenör eğitimlerini aldım, 15 seminere katıldım. Avrupa maçlarına çıkmış olmama rağmen Trabzon'da herhangi birisiyle futbol tartışmasına giremezsiniz, girerseniz sizin bu eğitimlerinizin hiçbir değerinin olmadığı konuşmalara muhatap kalırsınız.
Trabzonspor'un nasıl düzeleceğine toplum karar vermeli. Mustafa hocanın sözleri taraftarların kulağına küpe olur inşallah...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA