26-27 Haziran'da gerçekleşen G-20 Zirvesi'nden, 2013 yılına kadar bütçe açıklarının yarı yarıya azaltılması hedefi dışında somut bir karar çıkmadı. G-20 Zirvesi'nde piyasaların beklentisi doğrultusunda olumlu bir gelişme çıkmaması tedirginliğe neden oldu. Diğer taraftan ABD ile ilgili olumsuz veri ve açıklamaların gelmesi, Çin ekonomisinin yavaşlama sinyalleri vermeye başlaması, İspanya ekonomisi ve bankaları konusundaki endişeler de piyasalardaki tedirginliği iyice artırdı. Son açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi ise özel sektör istihdamındaki artışa ve işsizlikteki azalmaya rağmen beklentileri karşılayamazken, ABD Kongresi'nde finansal reform yasa tasarısı ile ilgili tartışmaların sonuçlanmaması tedirginliği artırdı. Türkiye'de ise, yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme verilerinin olumlu açıklanmasına rağmen, yılın geri kalanı için iyimser bir tablo çizilmediğinden piyasalara etkisi sınırlı kaldı. Küresel ekonomideki olumsuzluklar, özellikle borsayı olumsuz etkiledi. Piyasa faizindeki gerileme, bankacılık sektörünün ilk 5 aylık karlılığına olumlu etki yaptığı için İMKB Endeksi haftanın son işlem gününde yurtdışı piyasalardan pozitif yönlü ayrışarak alımlarla karşılaştı. Gelen bu alımlarla endeks günü ve haftayı 55 bin 636 puandan tamamladı.
BONO FAİZİ GERİLEDİ
Gelişmekte olan ülkelerde yaşanan ekonomik yavaşlama, yurtiçinde bono faizinin düşmesine neden oldu. Enflasyondaki gerileme beklentisinin güçlenmesi de düşüş eğilimlini güçlendirdi. Bu olumlu beklenti ile 25 ocak 2012 vadeli gösterge faiz yüzde 8.58'den haftayı tamamlarken, pazartesi valörlü işlemler de yüzde 8.56 bileşikten işlem gördü. Merkez bankalarının faiz artırmayacağı beklentisi, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisi ve İTO verilerinde beklentinin altında gelen enflasyon rakamları, bileşiklerin yüzde 8.58'lere gerilemesine neden oldu. Gösterge faiz de son 5 ayın en düşük seviyelerini test etti. Ayrıca Merkez Bankası'nın açıkladığı Para Politikası Kurulu toplantı özetinde faiz ve enflasyonun düşük seyredeceğine vurgu yapması piyasaya alım getirdi. Bu hafta, yurtdışı gelişmeler takip edilecek. Ayrıca, içerde enflasyon ve sanayi verileri izlenecek.
DÖVİZDE DURUM
Yurtiçi döviz piyasası da yurtdışı piyasaları takip etti. Hafta içinde Avrupa'da bankaların, Avrupa Merkez Bankası'na perşembe günü yapacağı 442 milyar euroluk geri ödeme öncesinde, piyasada likidite eksikliği olabileceğine dair endişeler, küresel piyasalarda risk iştahını azalttı.
İç piyasada ise dolar/TL'de yükseliş sınırlı kaldı. Hafta içinde ABD ekonomisinin toparlanmasına ilişkin artan kaygılarla dolar, euro karşısında gerilerken dolar/euro paritesi 1.2611 seviyelerine kadar yükseldi. Euronun dolar karşısında yükselişinde Avrupa bankalarının olumlu itfa haberi oldu. Beklentilerin altında fon ihtiyacının ortaya çıkması, piyasa tarafından olumlu karşılanırken, euroya olan talebi de arttırmasından euro yükseliş kaydetti. Bu hafta da küresel piyasalardaki gelişmeleri izleyecek olan yurtiçi döviz piyasasında, euro tarafında yükseliş beklentisi daha güçlü görünüyor. Piyasalar bu hafta yurtiçinde enflasyon verileri ile Anayasa Mahkemesi'nin kararını, yurtdışında ise ABD, AB ve Çin ekonomisi ile ilgili gelişme ve açıklamaları izleyecek
Piyasalarda yaz rehaveti de hissediliyor.
