• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolarda düşüş BİLAL DOĞAN

Dolarda düşüş

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.01.2017, 00:00

TCMB'nin swap adımlarında uyguladığı TL faizini yüzde 8'den iki günde yüzde 9'a çıkarması sonrası dolar/TL uzun bir aradan sonra iyimser bir seyir izledi.
Piyasalarda ise PPK ve Fitch derecelendirme kurulu kararı bekleniyor.
Yıl başından beri neredeyse her gün gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL Cuma günü benzer ülkelerin paralarından bir miktar iyimser ayrıştı. TCMB, üç kez bankacılar arasında swap olarak da anılan TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı. İlk ihalede 500, ikinci ve üçüncü ihalelerde 300'er milyon dolar verdi. Bu gelişmeler sonrasında, geçen Cuma sabah güne 3.82'nin hemen üzerinde başlayan dolar/TL, TCMB'nin swap adımlarıyla birlikte gün içinde iyimser bir seyir izledi.
Kur piyasaların kapanış saatlerinde 3,80 seviyesinin altına indi. Kurda işlemler 18:10 itibariyle 3.7980 seviyesinde seyretti.

PİYASADA İYİMSERLİK

Uzun bir aradan sonra piyasada geçtiğimiz Cuma bir iyimserlik gördük. Cumhurbaşkanı Sayın Tayyip Erdoğan TCMB'nin kurdaki oynaklığı önlemek için elindeki enstrümanları kullanacağını ancak prensip olarak faiz oranlarını aşağı çekmek gerektiğini belirterek, yüksek faiz eleştirilerini sürdürüyor. Döviz kurundaki hareketliliği Türkiye ekonomisine dışarıdan yapılan bir darbe olarak yorumluyoruz. Güne hafif alımlarla başladıktan sonra bir miktar satışla karşılaşan Borsa İstanbul (BIST) 100, 82500 seviyesinden 82000 bölgesine geriledi. Günün ikinci yarısında artan alımlarla 83.000 seviyesine yükselen BIST 100 endeksi, günü 83.067,15 puan ile (yüzde 0,93) 766,83 puan artıda tamamladı.
ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump, ABD Kongresindeki törende yemin ederek yaptığı ilk resmi konuşmanın ardından New York borsasında kayıplar görüldü.
Trump'ın konuşmasının ardından Amerikan doları diğer para birimlerine karşı da değer kaybetti.
İçinde bulunduğumuz hafta içerisinde geçen hafta da belirttiğimiz gibi borsada bir yükseliş olduğunu gördük. Bu hafta borsada bir yükseliş bekleniyor 85.000'lere doğru.
Döviz kurlarına geldiğimizde Meclis'ten geçen Anayasa değişikliğinin piyasalar üzerinde olumlu etki yaratacağını, döviz kurlarında kademeli bir düşüşe yol açacağını söyleyebiliriz.
Uluslararası piyasalarda döviz kurlarının yükselmesi için herhangi bir gerekçenin kalmadığını görüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA