• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolar yükselişe geçti BİLAL DOĞAN

Dolar yükselişe geçti

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.10.2017, 00:00

ABD'den Eylül'ün ilk haftasına dair açıklanan veriler oldukça iyi geldi ve hem perakende satışlar hem dış ticaret açığı hem de haftalık işsizlik maaşı başvurularının da beklentilerden iyi gelmesi dolardaki zayıflığı azalttı.
Perşembe günün devamında Fed yetkililerinden de faiz artışına dair açıklamalar geldi ve içeriklerin tamamı Aralık'ta faiz artışının olması yönündeydi.
Dolar, Fed yetkililerinin açıklamalarından da destek aldı.

***

Fed Başkanı Yellen, görev süresinin sonuna yaklaşırken göreve yeni birinin gelip gelmeyeceği belirsizliği hala devam ediyor, son gelişme ise Trump'ın hazine kadrosunda yer alan Randal Quarles'in Fed Başkan Yardımcılığına atanması oldu.

***

Piyasalar Yellen devam etmezse gelecek yeni ismin mevcut politikaları sürdürüp sürdürmeyeceğini fiyatlayacaktır.
Dolar, olumlu gelişmelerle hafta içindeki zayıf seyrini durdurdu ve Cuma günü ikinci yarı itibariyle yükselişe geçti, özellikle gelişen ülke para birimleri karşısında ivme kazandı.

***

Dolar/TL hızlı yükseliş yaşıyor ve kur 12 Temmuz'dan sonraki en yüksek seviyeye ulaştı, %1'in üzerinde kazançla 3,6151'i gördü.
Günün devamında ABD'den Eylül ayı istihdam rakamları açıklanacak ve istihdamda düşüş bekleniyor, ancak saatlik kazançların %0,3 ile beklentileri koruması durumunda dolar haftayı yükselişle tamamlayabilir.

***

Dolar/TL kurunda 3,60 üzerindeki atakların devamında gün içinde 6 Temmuz'daki zirve seviye olan 3,64 test edilebilir. Geniş bantta ise 3,60 üzerinde 3,65 takip edilecek ilk psikolojik direnç konumunda.

***

Yurtiçinde ekonomik veri akışı sakinken gözler ABD istihdam verilerindeydi.
Tarım dışı istihdam -33 bin ile beklenti altında kalırken 2010 yılından bu yana ilk kez istihdamda düşüş görüldü.
Ancak ortalama saatlik kazançlarda % 0,5 ile beklenti üzerinde görülen artış Doları pozitif etkiledi.
İşsizlik oranı % 4,2 ye düştü.
Ortalama saatlik kazançların iyileşmesi enflasyonu da yükseleceği beklentilerini kuvvetlendirdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA