• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolar faiz kararına sert tepki verdi BİLAL DOĞAN

Dolar faiz kararına sert tepki verdi

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.12.2017, 00:00

Cuma güne 3.81 seviyesinden başlayan dolar/TL, beklentileri karşılamayan Merkez Bankası'nın faiz kararına sert tepki verdi. Dolar kuru, Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 3.8284 seviyesinde hareket ederken, kritik karar sonrası en yüksek 3.8912 seviyesini gördü. Dolar/TL haftanın son gününde 3.8677 seviyesinde hareket etti.
Euro/TL ise doların yükselişinden destek alarak fırladı. Euro/TL, Merkez Bankası'nın kararı öncesi 4.53'den seviyesindeyken, karar sonrası en yüksek 4.6088 seviyesine yükseldi. Euro gün sonuna doğru 4.5836 TL'de hareket etti.
Merkez Bankası sürpriz bir şekilde piyasa beklentilerinin oldukça altında bir faiz artırımı yaptı. GLP faiz oranı 100 baz puan beklentilerinin altında 50 baz puan artırıldı.
Açıkçası bu karar sonrası TL cinsi varlıkların değer kayıplarının artacağı bir sürece girebiliriz. Yazılı metinde ise yeni bir şey yok. Yüksek enflasyon, siyasi ve jeopolitik risklerin yanı sıra ABD'nin faiz artırımlarına devam ettiği bu süreçte piyasayı memnun etmeyen faiz artırımı TL cinsi varlıklara olumsuz etki yapabilir.

ALIM FIRSATI OLABİLİR

Dolar kurunda 3.98'den gelen düşüş trendi kırıldı. 3.87 üzerinde yükseliş momentumu artacaktır ve tarihi zirve seviye olan 3.98 önümüzdeki günlerde test edilebilir.
Geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Açıkçası; enflasyonun ulaşmış olduğu noktalar baz alınacak olursa Merkez Bankası'nın yaptığı faiz artışının yetersiz bir miktarda olduğu teoride bile anlaşılabilir.
Bu biraz da yetersiz iletişim kanalları ve karmaşık para politikası yapısının bir sonucu desek yanlış olmaz. Çünkü biz Fed'in ne yapacağını 3 ay öncesinden söyleyebilirken, TCMB'nin atacağı adım için ise her kafadan bir ses çıkıyordu. Sonuç; oldukça yetersiz bir adım, ne fiyat istikrarına katkı sağlayacak, ne de enflasyona bir etki edecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA