• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde! BİLAL DOĞAN

Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde!

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.11.2018, 00:00

ABD ile Çin arasında azalmaya devam eden ticaret savaşları küresel risk iştahını artırmaya devam ederken bir süredir güvenli liman algısıyla çalışan Dolar varlıkları üzerinde de etkili oluyor. Çin tarafından gelen ılımlı açıklamaların üzerine ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin ile bir anlaşma için hazırlandığına ilişkin çıkan haberler bir ABD'li yetkili tarafından yalanlandığı söylense de şuan için iki ülke liderlerinden gelen açıklamalar tansiyonu düşürüyor.
Bu konuda gelen açıklamalar takibimde olmaya devam edecek. ABD tarafında ayrıca bugün önemli veri akışları takip edildi. İş İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanan verilerde 193 Bin olarak beklenen Tarım Dışı İstihdam 250 Bin olarak açıklanırken Ortalama Saatlik Kazançları ve Ortalama Saatlik Gelirleri piyasa beklentilerini karşıladı. İşsizlik Oranı ise yüzde 3.7 ile tahminlere paralel olarak gerçekleşti.
Gelen olumlu rakamlar sonrası gün içerisinde baskılanan Dolar varlıkları kısmen de olsa toparlandı.
Avrupa tarafında ise Brexit ve İtalya konusu gündemde kalmaya devam ediyor. Cuma günü İngiltere ve AB'li üst düzey yetkililerden Brexit anlaşmasının yapılabileceğine yönelik açıklamalarla birlikte oluşan iyimserlik piyasada devam etse de nihai bir kararın alınmadığını belirtelim. İtalya konusundaki belirsizlik ise tedirginlik yaratan unsurlar arasında yer alıyor. Son olarak Euro Bölgesi'ndeki 10 Maliye Bakanı'nın bütçe açığının düzeltilmesi konusunda İtalya'ya mektup yollaması kritikti. AB komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ise İtalya'nın Euro'yu terk etme tehlikesi görmediğini söylese de iki tarafında da bütçe konusunda geri adım atmaması ilerleyen dönemde siyasi bir krizin kapısını arayabileceğinden konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli.
Yurtiçi tarafta ise ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarında Türkiye'yi muaf tutabileceğine yönelik haber akışları ve ABD'nin daha önce Türk bakanlarına uyguladığı yaptırım kararını kaldırması üzerine TL lehine hareketler görüldü.
Özellikle yurtdışı kaynaklı bir haber ajansından, muaf tutulacak 8 ülke arasında Türkiye'nin de olduğuna ilişkin yayınlanan haberlerin yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in de resmi olmasa da bu şekilde duyumlar aldıklarını belirtmesi dikkat çekiciydi.
Bu konuda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in günün ilerleyen saatlerinde İran yaptırımları konusunda gerçekleştirilmesi beklenen basın toplantısı dikkatle takip edilebilir.

EURUSD

Cuma günü gün içinde JP Morgan CEO'su Jamie Dimon, İtalya'nın artan borçlanma maliyetlerinin Euro Bölgesi'nde yeni bir borç krizini ateşleme yönünde bir ihtimalin yüzde 2 mi yoksa yüzde 20 mi olduğunu bilmediğini, ancak böyle bir ihtimalin bulunduğunu söyledi. Buna karşın İtalya'dan kötü veri sonuçları gelmeye devam ediyor.
Son olarak Ekim ayı imalat PMI rakamı da 49.2 ile beklentilerin altında kaldı. Bunun dışında Euro Bölgesi'ndeki 10 maliye bakanının İtalya'yı bütçe konusunda uyardığı söylenirken AB Komisyon Başkanı Juncker'in de İtalya'nın Euro'yu terk etme tehlikesini görmediğini iletti.
Almanya'da ise Başbakan Merkel'in bırakacağını duyurduğu CDU Başkanlığı için oluşan kısa süreli belirsizlikte en güçlü aday ekonomiye yönelik liberal politikaları ile iş dünyasının desteğini alan Friedrich Merz olarak öne çıkarken Merkel'in, CDU liderliğinden ayrılsa da Başbakan olarak 2021 yılına kadar görevde kalmayı planladığı öğrenildi.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın, bu ay içinde Arjantin'de yapılacak G-20 ülkeleri zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir ticaret anlaşmasına varmak istediği belirtilerek Çin ile olası bir ticaret anlaşması için taslak hazırlanmasını istedi. Olumlu gelen verilerle birlikte toparlanma içerisine giren pariteye teknik olarak baktığımızda satış yönlü işlemlerin devam etmesi durumunda 1.1390, 1.1370 ve 1.1330 destek seviyeleri takip edilebilir. Yukarı tarafta ise 1.1470 geçilmesi halinde alışlar hızlanabilir.
Ancak bu seviye öncesinde 1.1420 ve 1.1445 ara dirençleri izlenebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA