• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
‘Kapan’ BİRKAN YÜKSEL

‘Kapan’

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.06.2017, 00:00

'Küçük beklenti, büyük sürpriz' kontenjanının bu yılki ilk güzelliği Get Out / Kapan oldu. Jordan Peele'in ilk uzun metrajı, dozunda gerilimi, merak duygusunu sürekli ayakta tutan öyküsü ve politik göndermeleriyle, vaat ettiğinden çok daha fazlasını sunan, başarılı bir 'ilk film.' 'Kapan'da siyah bir erkek, beyaz kız arkadaşıyla birlikte, onun zengin ve seçkin ailesiyle tanışmak üzere yola çıkıyor. İşte bu cümle kadar sade ama zengin bir anlam dünyası barındırıyor film. Yüzlerce yıllık toplumsal çatışma, aşıldı diye umulan ama aşılamayan gerilimler, tarihi fay hatları. Giriş sekansı boyunca, bir çok yol ayrımına bakıyor film. Rahatlıkla 'Meet the Parents' ekolüne yürünebileceği gibi;
'Help' düzeyinde bir dramanın da kotarılabileceği bu başlangıcın ardından dengeli bir psikolojik gerilim ile baş başa kalıyoruz.

TEMİZ BİR HİKAYE

'Get Out' başarısını dengesine borçlu.
İddiasız, sınırlarda gezinmeyen, ucuz 'korku' numaralarına baş vurmayan bir rotada ilerliyor. Fiktif olanın etrafında gezindiği anlarda risk alsa da Peele, filminin ayaklarının yere basmasında ısrarlı görünüyor. En nihayet bu tutum, gerçeklik hissi yüksek, temiz bir hikaye çıkarıyor ortaya.

İKİYÜZLÜLÜK ÜZERİNE

Amerika'nın beyaz/ demokrat eğilimli seçkinlerine bolca 'atış serbest' anının dışında, ırkçılığın, toplumun en atomik bileşenlerine kadar sızmış bir tehdit olduğunu hatırlatması da filmin değerini artıran bir unsur. Sağcı/ tutucu bir form yerine, liberal değerleri benimsemiş karakterlerin 'kötü' hattı oluşturması, her bakımdan tartışmaya değer bir alan açıyor seyirciye. Diğerinin yeterince ifşa edildiği ama 'bu tarafın' sorumluluğunun pek konuşulmadığı savından hareket eden bir iyimserlik söz konusu olabilir.
Her fırsatta aşağılanan demokrat pozisyonların değersizleştirdiği için eleştirilebilir de film. Ancak yönetmenin her halükarda, konu ırkçılık olduğunda toplumun kayda değer bölümüne sirayet eden bir ikiyüzlülük üzerine kafa yorduğu söylenebilir.
'Get Out' hoş bir sürpriz. İyi bir fikri heba etmeden finale değin taşımayı başarıyor ve yeni hikayelerini merakla bekleyeceğimiz bir yönetmenle tanıştırıyor bizi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA