• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
TAVŞAN DELİĞİ BİRKAN YÜKSEL

TAVŞAN DELİĞİ

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.10.2017, 00:00

Zihinsel engelli kardeşi Nick için iyi bir gelecek kurmak isteyen, bunun için de kısa yoldan köşeyi dönmeyi planlayan Connie'nin bir gününe tanıklık ettiğimiz Good Job (Soygun) yılın en tuhaf ve güzel hikayelerinden biri. Acemice planlanmasına karşın başarı şansı barındıran bir banka soygununun ardından iki kardeşten Nick yakayı ele veriyor. Kaçmayı başaran Connie için yegane amaç, ziyadesiyle düşkün olduğu ve özel durumu sebebiyle büyük sıkıntı çekeceğini bildiği kardeşini hapishaneden kurtarmak.
Benny ve Josh Safdie biraderlerin yönetmen koltuğunda oturduğu film temposu ve gerilimi bir an bile düşmeyen bir suç öyküsü öncelikle. Ama filmi unutulmaz kılan asıl unsur yönetmenlerin oyunbaz biçim tercihleri elbette.
İlk sekanstan itibaren rüyaları anımsatan bir bulanıklık ve belirsizliğin içinde doğru yuvarlanıyoruz. Bu bilinçli tercih, her sahnede gerçeklikle ilişkiyi biraz daha fazla tartışmalı kılan ama ondan tamamen de kopmayan bu düş hissini biraz daha yoğunlaştırıyor.
Bir süre sonra, karanlık korkuları tetiklemekten çok içinde olma arzusunu dürten, koşuşturmalı, maceralı, deyim yerindeyse eğlenceli bir rüyanın tam ortasında buluyoruz kendimizi. Katiyen vazgeçilmeyen yakın planlar, alaca karanlık, gölgeli bir sanat yönetimi, zamanda ve mekanda baş döndürücü bir hızla ilerleyen kurgu, renklerin, seslerin kaynağını yitirdiğimiz ama yine de anlamı bir biçimde yakalamayı başardığımız medceziri bol bir karnaval.

HARİKALAR DİYARI

Filmin hüneri, uyandıktan sonra net bir biçimde hatırlanan ancak yine de rüya olduğu konusunda şüphe barındırmayan bir uyku deneyimini neredeyse bütün ayrıntılarıyla perdeye taşımasından ileri geliyor.
Tüm uçarı ve fiktif içeriğine karşın, başını, akışını, sonunu belirsiz sislerin içinde yitirmediğimiz bir düşün başarıyla gerçekleşmiş bir kaydını izliyoruz.
Connie'nin uzun bir maratonu anımsatan yolculuğu, absürdün sınırlarında gezinen, sakar, telaşlı ve tehlikeli duraklara uğruyor ama yine de bir an dahi olsun o sınırlardan daha içeriye girmemeyi, izleyeni oyunda (şu durumda rüyada) tutmayı başarıyor yönetmenler.
Öyküyü de kaleme alan Safdie kardeşler, yönetmen sinemasının en kuvvetli örneklerinden birine imza atıyor.
Engelli kardeşe hayat veren Bennie Safdie, kariyerinin en iyi performansını sergileyen esas oğlan Robert Pattinson'dan başarıyla rol çalıyor. Kısa bir süre almasına rağmen Jeniffer Jason Leigh de şahane.

KEŞKE BİTMESE

'Soygun', tüm gece sürdüğü düşünülen, bittiğinde geri dönmek istenen, uyanıldığına hayıflatan, zihinde tatlı bir anı bırakan ama tekinsizliği de yabana atılamayacak ortak bir düş deneyiminin ta kendisi.
Bilim insanlarının uzun yıllardır peşinde koştuğu 'rüyaların kaydedilmesi' hedefini ete kemiğe büründüren fırlama bir başyapıt. Gerçek ile düşün sınırlarında bu denli ustalıkla dolaşan, korunması zor bir dengeyi hikaye boyunca ustalıkla muhafaza eden, başka bir deyişle bir rüyadaki duygu salınımını neredeyse tüm ayrıntılarıyla tasvir etmeyi başaran genç yönetmenlerin eli gözü öpüle.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA