• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Elon Musk Aphrodisias’ı beğenmiş! BURCU ILGIN

Elon Musk Aphrodisias’ı beğenmiş!

burcu.ilgin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.01.2022, 00:00

"Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk, sosyal medyadan Aydın'ın Karacasu ilçesinde bulunan Aphrodisias Antik Kenti içerisindeki stadyumun fotoğrafını beğendi. Bu beğeni üzerine Karacasu halkı heyecanlanırken, ilçe kaymakamı ise sosyal medyadan "Aphrodisias Antik Kentimizin güzelliğinin Elon Musk tarafından tescillendiği doğrudur" açıklaması yaptı..." Bu haber geçtiğimiz günlerde pek çok yayın organının ana haber bültenlerinde yer buldu.

Eski Karia bölgesi, yani günümüzde Aydın Karacasu'da bulunan Aphrodisias kenti Tanrıça Afrodit'e adanmış pek çok eski çağ kentinden biri ve en ünlüsüdür.
Aphrodisias, MS 1.-5. yüzyıllar arasında bütün Akdeniz dünyasında büyük üne kavuşan, başta Roma olmak üzere, imparatorluğun dört bir yanında imzalarını taşıyan eserleri bulunan heykeltıraşlar yetiştirmiş. Geç Helenistik Dönem'den Roma ve Bizans dönemlerine kadar süren yoğun bir fikir ve değer alışverişini gözler önüne seren Aphrodisias'ta büyük ölçüde mermerden inşa edilmiş yapılar ve bunlarla ilişkili kabartma ve yazıtlar istisnai ölçüde iyi korunmuştur. Aphrodisias Antik Kenti 2009'da UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil edilmiş, 2017'de ise yaklaşık 2-3 km. kuzeydoğusunda bulunan antik mermer ocakları ile birlikte Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmiş.

'GÜNAYDIN' DENMELİYDİ
Elon Musk'ın, Dünya Miras Listesi'nde bulunan Aphrodisias'ı 5 yıl sonra yeni keşfetmesini ayıplamak yerine bundan mutluluk çıkarmak bana tuhaf geldi doğrusu. Ayrıca "Günaydın Elon Musk" demesi gereken bir yöneticinin, "Kentin güzelliğinin Musk tarafından tescillendiği doğrudur" açıklaması da çok talihsiz!
Elon Musk, kültürel miras listesine alınmış bir yerin güzelliğini tescilleme yetisine sahip mi ki? Musk'ın böyle bir amacı olduğunu da sanmıyorum. Bu sadece bizim kendimizi nerede konumlandırdığımızın bir göstergesi. Tarihimiz, kültürümüz bundan çok daha fazlasını hakederken ne zaman böyle şeylerle yetinip, bunlara sevinir hale geldik anlayamıyorum!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA