• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Imagine Dragons arayı soğutmadı ÇAĞRI ZORER

Imagine Dragons arayı soğutmadı

cagri.zorer@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.11.2018, 00:00

İlk albümleri 'Night Visions' ile 2012 yazına damgasını vuran Amerikalı grup Imagine Dragons, dördüncü stüdyo albümleri 'Origins'i geçtiğimiz hafta hem dijital ortamlarda hem de fiziksel albüm olarak müzik marketlerde satışa sundu. Stream müziğin pazardaki payını artırarak CD satışlarının önüne geçmesi, müzik dünyasında fiziksel albümlere olan rağbeti bitirme noktasına getirdiği herkesin malumu. 'Night Vision'ın ilk haftasında 100 bine yakın kopya satışı gibi önemli bir başarıya imza atan Imagine Dragons ise, bu yeni düzene CD opsiyonu ile cevap vererek yeni albümlerine güvendiklerini gösteriyor.



SIFIR RİSK

2014'te çıkardıkları rock albümü 'Smoke+Mirrors' ile aynı başarıyı sürdüremeyen Amerikalı dörtlü, geçtiğimiz sene üçüncü stüdyo albümleri 'Evolve' ile alternatif rock'tan pop ağılıklı bir müziğe kaymıştı.
'Beliver' ve 'Thunder' parçalarına gelen olumlu tepkiler, yeni tarzın beğenilmesi ve grubun yeniden çıkışa geçmesi gibi sonuçları gözardı etmeyen Imagine Dragons ekibi, yeni albümünde eski sound'larına dönmeyeceklerini gösteriyor. Bir nevi deneyimledikleri güvenli bölgeden çıkmak istemeyen grup, risk almayarak benzer bir albüme imza atmış. 'Origins' albümü bir anlamda Evolve'un devam albümü niteliğinde.

POP AĞIRLIKTA

Bir yıl gibi kısa bir sürede yeni albümün yayınlanması akıllara "B-side projesi mi?" şüphesini düşürse de, Evolve 12 yeni parçadan oluşan pop ağırlıklı bir albüm. Son yılların en çok konuşulan başlıklarından biri olan 'dijitalleşme' tartışmasına 'Zero' parçasıyla katılan Imagine Dragons, 'Ralph Breaks the Internet' filminde de kullanılan bu şarkısıyla sanal dünya içinde hissizleşen insanlığı mercek altına alıyor. Albümün dikkat çeken parçalarından 'Machine'de ise mekanikleşmeye meydan okuyan dörtlü, dinleyiciyi ilk sırada karşılayan 'Natural' ile doğallığın övgüsünü yapıyor. Dinleyeni motive eden sözleri ve hip-hop, pop, rock etkileşimlerinin başarıyla harmanlandığı 'Origins', bir önceki albümü sevenler için Kasım ayının sürprizlerinden.

YOUTUBE RAPORLARLA CEVAP VERDİ

Dünyanın en çok müzik dinlenen platformu YouTube, müzik sektörüne katkısı olmadığı yönündeki eleştirilere hazırladığı raporlarla açıklık getirdi. Verilere göre müzik dünyası, son bir yılda YouTube'dan 1.8 milyar dolar kazanç sağlamış. Görüntülenme sayısı üzerinden para kazanılan YouTube'da en çok izlenen videoların müzik kategorisinde olduğu bilinen bir gerçek.
Şirketleri savunmayı sevmesem de YouTube'un hem müzikseverler hem de sanatçılar için faydalı bir platform olduğunu söylemem gerekiyor.
Öte yandan 100 milyon dolarlık ar-ge çalışmasıyla geliştirilen Content ID teknolojisi sayesinde, sistemdeki telif ihlallerinin tespit edildiğini ve bu sayede sanatçıların haklarının korunduğunu da belirtelim. Kısacası YouTube'a getirilen eleştiriler biraz havada kalıyor.

BİR DEVRİN SONU

Yaklaşık 10 yıldır internet üzerinden hizmet veren ücretsiz müzik arşivi FMA'nın (Free Music Archive) kapatılacağı duyurusu müzik çevrelerinde üzüntüyle karşılanmıştı.
Dün gece son kez ziyaretçilerini karşılayan servisin yeterli finans kaynağı bulamadığı için sonlandırılacağı beklenen bir sondu. Uzun yıllardır müzik dünyasından birçok sanatçının yaptığı işlere telif yasalarını ihlal etmeden bir şekilde erişim imkanı sağlayan FMA için yeni bir açıklama geldi.
Bugüne kadar arşivlenen kayıtların hepsi bundan sonra archive.org içinde erişime sunulacak. Henüz anlaşmaların kesinlik kazanmadığını biliyoruz fakat binlerce şarkıyı ve çeşitli küratörlerin derlemelerini dinleyip indirebildiğimiz sistem yeni yuvasında da devam edecek.
Tek fark, yeni işlerin yer almayacak olması.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA