• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FED şahinleşiyor CAHİT SÖNMEZ

FED şahinleşiyor

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.01.2022, 00:00

FED hemen hemen her toplantı sonrasında olduğu gibi bu sefer de yayınladığı tutanaklarda kısmen sürpriz yaptı.
Toplantı sonrasında açıklanan basın duyurusu ya da başkanın konuşması ile tutanaklar arasında az da olsa yine ton farkı var. Aralık toplantısına ait tutanakların daha şahin tonda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Federal Açık Piyasa Komitesi'nin toplantılarına katılan üyeler, üyelerin kararlara katılımları eğer karara katılmamışlar ise muhalefet şerhlerini şeffaf bir şekilde yayınlıyorlar. Aynı şeffaflıkla tutanaklarda da komite üyelerinin mevcut durumla ilgili ve bu çerçevede ileriye yönelik öngörü ve önerilerini görebiliyoruz. Dolayısıyla toplantı sonrasında piyasaların verdiği tepkiler tutanakların yayımlanmasına kadar sürüyor, tutanaklardan sonra da içeriğe göre ayrı tepkiler gelebiliyor.
Aralık ayı toplantı tutanaklarına gelen tepkiler ne yazık ki olumsuz algıya bağlı olarak sert oldu. 10 yıllık ABD hazine tahvil faiz oranı uzun aradan sonra bir kez daha yüzde 1.7'yi aşarak yüzde 1.733'e geldi. ABD hisse senedi piyasalarında sert düşüşler oldu. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Borsası'nda yüzde 3'ten fazla kayıplar yaşandı.
Tabii bunlar ABD tarafındaki tepkiler.
ABD dışı piyasalar her zaman olduğu gibi daha şiddetli tepkiler verdiler. Yani ABD hapşırdı, diğer ülkeler grip oldu. Çok da abartmayayım, zaten ABD tarafından sert rüzgarların yeni yılda eseceğini tüm ülkeler biliyordu. Özellikle gelişmekte olan ülkeler grip olmamak için aylardır para politikalarını sıkılaştırarak önlemlerini alıyorlardı.

ÜÇ TEMEL NOKTA
Tutanaklarda dikkat çeken daha doğrusu FED'in şahinleştiğini kanıtlayan noktaları üç başlıkta toplayabiliriz.
Birincisi varlık alım programının azaltılması hızla tamamlanacak. Büyük olasılıkla Mart ayında 120 milyar doları sıfırlamış olacaklar.
İkincisi federal fonlama faiz oranını beklenenden daha önce artırmaya başlayacaklar.
Gecelik swap ve vadeli FED faiz kontratlarındaki fiyatlamalara göre ilk faiz artırımının Mart ayında olma olasılığı yüzde 80'leri buluyor. Hatta Eylül ayında 'üçüncü artış yapılmasının ardından bir faiz artırımı daha gelir mi?' sorusu bile piyasalarca yanıtlanmaya çalışılıyor.
Üçüncü ve en önemlisi ise beklenenden önce FED'in bilanço normalleşmesine gidebileceği... Bazı komite üyeleri federal fonlama oranını artırmaya başladıktan hemen sonra, 8.8 trilyon dolara ulaşmış olan bilançosunu küçültmeye başlamanın uygun olabileceği düşüncelerini tutanaklara geçmişler.

ENFLASYONA GÖRE SIKILAŞTIRMA
Bir detay daha var FED'in şahinleştiğini teyit eden... Tüm komite üyeleri enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde seyrettiği ve bunun pandeminin neden olduğu arz ve talep uyumsuzluğundan kaynaklandığını beyan etmişler. Tabi bu tespit çerçevesinde parasal sıkılaştırmanın gerekliliği de ortaya çıkmış oluyor.
Her ne kadar tutanaklardaki ton biraz daha şahin çıkmış olsa da gelişmekte olan ülkeler hazırlıklarını aylar öncesinden faizleri artırarak parasal sıkılaştırmaya başladıkları için çok da sürpriz yaşamadılar. Ulusal paralarını korumaya aldıkları için rahatlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA