• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Siz İzmirlileri aptal mı sanıyorsunuz? ERHAN GÜLENÇ

Siz İzmirlileri aptal mı sanıyorsunuz?

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.11.2017, 00:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzbinlerce lira ödediği uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Fitch Ratings'ten 'AAA' notu almış... Aman, bir sevinç sormayın...
CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven de çıkmış, "İzmir'e yapılan A kalite hizmet tescil edilmiştir" buyurmuş... Yahu siz bizim aklımızla dalga mı geçiyorsunuz? İzmirlileri aptal mı sanıyorsunuz?
Sayın Asuman beyin söylediği gibi kredi derecelendirme kuruluşu burada Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı hizmetlere not vermiyor. Büyükşehir'i bir şirket gibi değerlendirip gelir ve gider dengesi başta olmak üzere mali yapısına bakıyor, buna göre not veriyor.
Bu nottan da anlaşıldığı üzere Büyükşehir'in geliri fazla ve bu gelirine oranla gideri yüksek değil. Tamam tabi ki Büyükşehir Belediyesi'nin mali yapısının güçlü olması kredibilite açısından önemli ama belediye bir şirket değil ki... Bu not Büyükşehir Belediyesi'nin İzmirliye hizmet olarak harcaması gereken paranın turşusunu kurduğunu da gösteriyor. Belediyenin öncelikli görevi kente yatırım yapmak, hizmet üretmek. Bunun için de harcama yapması gerekiyor. Ama İzmir'in şu anki halinden de anlaşılacağı üzere kentte hizmet üretilmiyor. Büyükşehir Belediyesi, güçlü mali yapısına rağmen İzmirliye yeterince hizmet sunmuyor. Parasını hizmete harcayacağına turşusunu kuruyor.

ÖNEMLİ OLAN İZMİRLİNİN NOTU

Siz parasını verip AAA kredi notu alabilirsiniz ama İzmir'in hali de ortada. Eskişehir, Konya, Bursa gibi kentlere göre nal topladığı da herkesin malumu. Mesele parasını verip bir şirketten AAA notu almak değil, yaptığınız hizmetle vatandaştan AAA notu alabilmek. Bir sorun bakalım İzmirlinin ideolojiden arındırılmış bir şekilde sadece yaptığınız hizmet için size verdiği not kaç?
Siz kasanızdaki parayı kentsel dönüşüme harcasanız İzmir'in hali böyle mi olurdu? Kentsel dönüşümde "Hükümet bize izin vermiyor" diye ajitasyon yaptınız, istediğiniz izinleri tepe tepe aldınız. Ama, izin aldığınız 7 bölgeden sadece birinde inşaata başlayabildiniz. Siz altyapıya para harcasınız dün de gördüğümüz gibi her yağmur yağdığında İzmir'in caddelerini sel götürmez, alt geçitleri göl olmazdı. Siz dün dizlerine kadar suyun içinde yürümek zorunda kalan vatandaşa söyleyin "AAA notu aldık" diye, bakalım size ne söyleyecek?

O ZAMAN NİYE ZAM YAPIYORSUNUZ?

Bir de...
Madem, bu kadar paranız var neden suya ve otoparka zam yapmaya hazırlanıyorsunuz. O AAA notu almanızı sağlayan paranın bir kısmıyla turşu kurmak yerine bu hizmetleri sübvanse etseniz olmaz mı? Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven'e buradan çağrımız şu: Bize paranızla değil, yaptığınız hizmetlerle övünün. Hizmet için harcama yapmazsanız kredi notunuz böyle yüksek gözükür ama bugün olduğu gibi İzmir'e her gelen de "Güzelim kent bir köye dönüşmüş" demekten kendini alamaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA