• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Başkan ne oldu senin Körfez’de yüzme işi? ERHAN GÜLENÇ

Başkan ne oldu senin Körfez’de yüzme işi?

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.05.2018, 00:00

Yeni Asır, sıcaklarla birlikte İzmirlilerin yeniden başlayan geleneksel(!) Körfez kokusu çilesini dün manşetinden gündeme getirdi. Haberimiz büyük yankı uyandırdı. İzmirliler, gazetemizi arayarak sorunu tekrar gündeme getirdiğimiz için teşekkür etti.
Ama, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çıkıp tek bir laf edemedi.
Edemez çünkü, söyleyecek bir sözü yok. İzmirlileri yıllardır 'Yüzülebilir Körfez' vaadiyle oyalıyor.
Google'a girin bakın, Kocaoğlu'nun Körfez'de yüzmekle ilgili verdiği vaatleri anlatan onlarca haber çıkıyor. Örneğin 2010 yılında, yani 8 yıl önce çıkmış ve demiş ki, "3.5 yıl sonra deniz pırıl pırıl olacak. Üçkuyular'dan Karşıyaka'ya da ilk ben yüzeceğim. İnsanlar, diğer dünya kentlerinde olduğu gibi evinden çıkıp denize girebilecek." 2012 yılında da böbürlene böbürlene, "En büyük mirasım yüzülebilir Körfez olacak" diye beyanat vermiş.

KOCA BİR SIFIR

Peki sonuç? Kocaman bir sıfır... İşte dünkü manşetimizde yer verdiğimiz Halkapınar'dan geçerken burunlarını kapatan vatandaşların fotoğrafları ortada! Maalesef Başkan Aziz Kocaoğlu'nun iş tutma biçimi böyle. Bir işe başladı mı yıllarca bitiremiyor. Kağnı hızında ilerliyor. Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı'nı nasıl 9 yılda bitirdiyse Körfez'i temizleme konusunda da 8 yıl önce verdiği sözlere rağmen hala bir arpa boyu yol alamadı. En basitinden Körfez tarama projesine ÇED onayı çıktığından bu yana 1 yıla yakın zaman geçti, hala projenin danışmanlık ihalesini bile tamamlayamadı.

SORUNUN KAYNAĞI ORTADA

Hem siz Körfez'e sirkülasyon kanalı açsanız ne olacak? Önce, siz şu derelerden Körfez'e akan pisliğin önüne bir geçin. Hala Körfez'e pislik ve çamur akıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar'ın şu sözleri Körfez'in temizlenmesi konusunda en büyük engelin aslında kim olduğunu gayet iyi özetliyor: "İzmir Körfezi kendi kendini temizleyebilen dünyanın ender su yollarından biri. Eğer derelerden Körfez'e akan kirliliği engellerseniz, başka birşey yapmanıza, milyonlarca lira para harcayarak tarama gemileri almanıza ve işgücü bağlamanıza gerek kalmaz. Ama bunu Büyükşehir Belediyesi yönetimine ve Başkan Aziz Kocaoğlu'na bir türlü anlatamadık." Bunu ne zaman anlayacaksın Başkan?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA