• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bu savaş CHP’yi iyice bitirir ERHAN GÜLENÇ

Bu savaş CHP’yi iyice bitirir

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.07.2018, 00:00

Halk yıllardır CHP'ye iktidar vizesi vermiyor, verecek gibi de durmuyor. Çünkü, CHP milletin değerleriyle çatıştığı görüntüsünden bir türlü uzaklaşmıyor. Son yıllarda FETÖ ve PKK'yla olan üstü örtülü işbirliği görüntüsü de milletten büyük tepki topluyor. Son seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda seçilmesi ve Cumhur İttifakı'nın Meclis'te çoğunluğu bu kadar kolay elde etmesinin en önemli sebebi de CHP'nin terörle arasına mesafe koymayışıdır.
Yapılan tüm döviz kuru ve ekonomik operasyonlarına rağmen millet tercihini, teröre karşı kararlı duruş sergileyen Erdoğan ve Cumhur İttifakı'ndan yana kullandı.

İMZA GERGİNLİĞİ

Bana göre, seçim yenilgisiyle birlikte CHP artık geri dönülmez bir bölünme sürecine doğru ilerlemeye başladı.
Muharrem İnce'nin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yaptığı "Genel Başkanlığı bana bırak" teklifinin reddedilmesinin ardından partide şimdi imza toplama süreci başladı. İnce taraftarları, olağanüstü kurultayı toplamak için 1266 kurultay delegesinin 634'ünün imzasını almaya çalışıyor. Bu imzayı topladıktan sonra zaten kurultayda da gerisi gelir ve İnce genel başkanlığa rahat seçilir. Ancak, kulislerde İnce ve ekibinin bu kadar imzayı toplamasının çok zor olduğu belirtiliyor. Kılıçdaroğlu'nun etnik ve mezhepsel bir şekilde dizayn ettiği delegelerin İnce'ye yeterli imzayı vermesi beklenmiyor. Kılıçdaroğlu'nun elinde önümüzdeki aylarda yapılacak yerel seçimler gibi önemli bir koz da bulunuyor.
Görünen o ki, İnce ve ekibi zor olarak değerlendirilse de bu imza sayısına ulaşmak için delegeleri sıkı bir markaja alacak. Bu süreçte pazarlıklar, vaatler havada uçuşacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "İmza toplanırsa kurultay olur çözülür imza toplanmazsa bu mesele biter" diyor. Ancak, bu iş Tezcan'ın söylediği kadar basit değil. İmza toplama sürecinde yaşanacak tartışmaların partide büyük gerginliklere sebep olacağını öngörmemek mümkün değil.

BÖLÜNME YOLU

Konuştuğum CHP'liler gerginliğin had safhaya çıkabileceği bu sürecin partinin bölünmesine giden yolu açabileceğini belirtiyor. Çünkü, İnce 24 Haziran'da partisinden 8 puan fazla oy aldığı için CHP ve bulunduğu siyasi kanadın lideri olarak kendisini görüyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu ve ekibinin delegelere baskı yaparak yeterli imza toplamasına engel olması halinde yeni bir parti kurma arayışına gitmesinin büyük bir ihtimal olduğu değerlendiriliyor.
Böyle bir gelişme de hem CHP ve Kılıçdaroğlu'nun hem de İnce'nin bitişi demek. Zaten yüzde 20'ler seviyesini bir türlü aşamayan CHP'nin bölünmesi ortaya oyları en iyi ihtimalle yüzde 10'larda kalan iki yeni parti çıkması demek. Bu da zaten uzak bir hayal olan iktidarın, bir daha hiç gelemeyeceği anlamına geliyor.
O yüzden bu savaş, CHP'yi iyice zayıflatıp bitirecek gibi gözüküyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA