• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Uyuyor musun Büyükşehir? ERHAN GÜLENÇ

Uyuyor musun Büyükşehir?

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.10.2018, 00:00

İzmir sahipsiz... Yerel yönetimler açısından sahipsiz. Nereye el atsanız Akdeniz'in incisi olmayı hedefleyen kentimizi, utandıracak bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. İzmir'in diğer şehirlerine göre ne kadar sahipsiz ve bakımsız olduğunu anlamak için İzmir Otogarı'na bakmak bile yeterli. Bir diğer şehirlerin modern otogarlarına bakın bir de Büyükşehir Belediyesi'nin yap-işletdevret modeliyle İZOTAŞ şirketine verdiği Işıkkent'teki İzmir Otogarı'na... Aslında Büyükşehir'in malı olan otogarın heryeri dökülüyor ve Büyükşehir bunun farkında bile değil. Bu ayıbı Yeni Asır olarak geçtiğimiz günlerde gündeme getirdik.
Bu arada araştırdıkça skandalın boyutlarının daha da büyük olduğu ortaya çıktı.
Nasıl mı?

20 YILDIR YAPILMAMIŞ

Çünkü, 20 yıldır işletmede olan otogarda daha sözleşmede yapılması şart koşulan birçok yatırım bile hala yapılmamış.
Bunların başında da bir kuleden oluşan döner gazino geliyor. Ayrıca, otogara yapılması gereken yürüyen merdivenlerden de hala bir iz yok. Yine çeşitli etkinlik ve toplantıların yapılacağı salon da ortada yok. Ayrıca AVM gibi bir alan yapılması istenmiş, bu da tam manasıyla hayata geçirilmemiş. İşletmeci firma, 2023'te bu otogarı asıl sahibi olan Büyükşehir'e devredecek. Sözleşmeye göre de tam ve eksiksiz teslim etmesi gerekiyor. Yani bu yatırımların yapılması ve otogarın dökülen yerlerinin tamir edilmesi şart. 20 yıldır yapılmayan bu yatırımlar son 5 yılda yapılır mı hiç sanmıyorum.
Öte yandan, doğruluğunu araştırmaya başladığım bomba bir iddia var. Koskoca otogarın bina kullanım ruhsatının bile olmadığı söyleniyor. Bu ruhsat için önce depreme dayanıklılık testine tabi tutulması gerekiyormuş. Ne diyeyim, inşallah bu iddia doğru değildir.
İzmir'in, 5.5 ay sonra yapılacak seçimlerde kendisine hakkıyla sahip çıkacak bir Büyükşehir Belediye Başkanına kavuşması lazım...

AZİZ BAŞKAN CEVAP VEREMEDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu görevi bırakmaya hazırlanırken kentin 39 arazisini 53 milyon liraya satışa çıkardı. Kendisine bu köşeden "Niye bu satışı daha önce yapmadın da şimdi yangından mal kaçırır gibi yapıyorsun? Satış kararını neden 5.5 ay sonra göreve gelecek yeni belediye başkanına bırakmıyorsun?" diye sorduk.
Aziz Başkan, satışa gelen tepkiler üzerine kendisini savunmak için bir açıklama yaptı ve çoğunluğu küçük parsellerden oluştuğunu söylediği bu arsaları kentin birçok bölgesinde konut arazisine ihtiyaç duyulduğunu düşünerek satışa çıkardıklarını söyledi. Ancak, asıl soruyu yani bu satışı neden daha önce değil de seçim arifesinde yaptığını açıklayamadı.
Biz de kendisine, bu köşeden aynı soruyu kamuoyu adına bir kez daha yönelttik.
Aziz Başkan sus pus oldu ve cevap veremedi.
Bundan sonra da veremez. Çünkü, İzmir'in konut ihtiyacı herkes tarafından bilinirken 14.5 yıl boyunca bu arsaları satmayan bir belediye başkanı, bunları neden gitmesine 5.5 ay kala alel acele satmaya çalıştığını mantıklı bir şekilde açıklayamaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA