• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İZBAN’da grevi durdurun, İzmir’e kıymayın! ERHAN GÜLENÇ

İZBAN’da grevi durdurun, İzmir’e kıymayın!

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.11.2018, 00:00

İzmir, 2016 yılında İZBAN'da yaşanan grev nedeniyle büyük bir kriz yaşamıştı.
Talep ettiği zam oranını alamayan sendika greve gitmiş ve İzmirliler günlerce çile çekmek zorunda kalmıştı. Toplu sözleşme görüşmelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun işçilerle uzlaşma konusunda gerekli adımları atmamakta inat etmesinin faturasını İzmirliler ödemişti.
Şimdi İZBAN'da yine greve gidiliyor.
İstediği fiyat artışını alamayan işçiler 10 Aralık'ta greve başlama kararı aldı. İşçiler greve giderse 2016'da olduğu gibi yine seferler yapılmayacak ve İzmir'de ulaşım o grevde olduğu gibi yine bir kaosa dönüşecek.
İZBAN'ı her gün yüzbinlerce kişi kullanıyor, bu işin hiç şakası yok.
İZBAN'da yüzde 50'şer ortaklığı bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demir Yolları ile işçiler adına toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yürüten Demiryol-İş Sendikası'na bu grevin önüne geçilmesi açısından büyük görev düşüyor.

"YANSIN İZMİR" DİYE Mİ DÜŞÜNÜYOR?

Fakat, 2016'da gösterdiği inat nedeniyle greve gidilmesine neden olan Başkan Aziz Kocaoğlu, topu üzerinden atmaya çalışıyor. Bu işte bir numaralı sorumluluk sahibi olmasına rağmen "Biz geçen grevde İZBAN konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ayağı olarak aktif rol oynadık ve bu siyaset malzemesi oldu. Geçen toplu sözleşmeyi biz yürüttük şimdi karışmıyoruz.
Bu sözleşme sürecini de ortağımız olan Devlet Demiryolları yürütsün diye bir karar aldık" şeklinde açıklama yaptı.
Bir şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı'na böyle ipe un sermek yakışıyor mu?
Kocaoğlu, "Nasıl olsa gidiyorum, kentte trafik de kilitlense de artık umrum olmaz.
Yansın İzmir" diye mi düşünüyor?
10 Aralık'ta greve başlama kararı alan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz'le konuştuk. İZBAN'nı yüzde 50 ortağının Büyükşehir olduğunu dile getiren Ervüz, Kocaoğlu'nun bu sorumluluktan kaçamayacağını vurgulayarak, "Aziz Kocaoğlu, bu tavrıyla 'İzmir'i kilitleyin' diyor" ifadesini kullandı.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR

Kendilerine ortalama yüzde 14 civarında bir zam önerildiğini belirten Ervüz, işçilerin talebinin ise, ilk yıl için yüzde 28 zam olduğunu söyledi. Ervüz, "Enflasyon oranı ortada. İZBAN işçisinin maaşı ortadayken bu orana imza atmamız mümkün değil. Bu ücretlere rıza göstermeyeceğiz.
İzmir kamuoyunda İZBAN işçilerinin 7 bin TL maaş aldığına dair yalan bilgiler yayılıyor. Geçinebilmek bir maaş almak için grev yapmaya zorlanıyoruz. 10 Aralık'ta greve başlayacağız" dedi.
Buradan başta Aziz Kocaoğlu ve İZBAN'ın diğer yetkilileri ile işçi ve sendika temsilcilerine sesleniyorum: İzmirliye 2016'daki çileyi yeniden çektirmeye kimsenin hakkı yok. Başkan Aziz Kocaoğlu, burada 'Nasıl olsa gidiyorum' deyip sorumluluktan kaçmamalı.
İZBAN yetkilileri ve sendika bir uzlaşı içinde bu grevin önüne geçmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA