• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
‘Casus yazılım’ olayı aydınlatılmalı ERHAN GÜLENÇ

‘Casus yazılım’ olayı aydınlatılmalı

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.12.2018, 00:00

Türkiye'nin 15 Temmuz'da hain darbe girişiminde bulunan FETÖ'cü hainleri yargıladığı davalar birer birer sonuçlanıyor.
Darbe davalarının yanı sıra FETÖ'nün yargıda etkin olduğu dönemde kurguladığı kumpasları tezgahlayan örgüt militanlarının yargılaması da sürüyor.
Bu kumpas davalarından en önemlilerinden biri de Askeri Casusluk Kumpası'yla ilgili İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava. Çok sayıda FETÖ mensubu polis bu davada yargıya hesap veriyor. Son 3 duruşma esas hakkındaki mütalaasını tamamlamak için ek süre isteyen dava savcısının Şubat ayındaki celsede mütalaasını sunması bekleniyor.
Savcının mütalaasını sunmasının ardından savunmanın son ifadesi alınacak ve karar verilecek.

CASUS YAZILIM ŞÜPHESİ

Fakat finaline yaklaşılan davada şok bir gelişme yaşandı. Mahkeme bilgisayarlarından dava ile ilgili bazı önemli belgelerin içinin silindiği anlaşıldı. Mahkeme de 18 Kasım 2018 tarihinde hazırladığı tutanakla bu durumu kayıtlara geçirdi.
Tutanakta bu olayın USB belleklerle dosya alışverişi sırasında bilgisayarlara yüklenmiş casus yazılım aracılığıyla yapılmış olabileceği şüphesine yer verildi.
Yeni Asır olarak bu gelişmeyi dün manşetimizden belgesini de yayınlayarak siz okuyrlarımıza duyurduk.
Sonuna gelinen davada yaşanan bu olay kafalarda ciddi soru işaretleri bıraktı. FETÖ'nün davayı sabote etmek ve elemanlarını kurtarmak için mahkeme bilgisiyarlarına müdahale etmeye mi çalıştığı da bu soru işaretlerinin en büyüğü oldu.

'YAPANLAR ÇOK PROFESYONEL'

Dün bu olayla ilgili bilişim uzmanlarıyla görüştüm. Uzmanlar, mahkemenin de tutanakta belirttiği şekilde bu işlemin casus yazılımla gayet rahatlıkla yapılabileceğini belirtiyor. Uzmanların üzerinde mutabık olduğu konu ise, eğer bu iş casus yazılım üzerinden yapılmışsa, bu işi gerçekleştirenler çok profesyonel...
Çünkü, casus yazılımın mahkeme bilgisayarına dosya alışverişi sırasında USB bellekle yerleştirilmesiyle iş bitmiyor.
Dışarıdan bu casus yazılımın yüklendiği bilgisayara bağlanmak ve buradan casus yazılım üzerinden açılacak kapı ile Ulusal Yargı Ağı Sistemi'ne (UYAP) ulaşmak gerekiyor. UYAP'ın 'domain' altyapısıyla yani kimlik ve şifre kullanılarak bağlanıldığına dikkat çeken uzmanlar, bu işi de ancak profesyonel birilerinin yapabileceğini vurguluyor. Uzmanlar, bu bilgisayara dışarıdan bağlananlara ulaşmanın mümkün olmayabileceğini belirtiyor ve bunu yapanların illa ki, bir adliye çalışanından destek almasının da şart olmadığını dile getiriyor.
Bu olay en ince ayrıntısına kadar araştırılıp aydınlatılmalı. Kafalardaki soru işaretleri mutlaka giderilmeli.
FETÖ'nün militanlarıyla ilgili davaları sulandırma çabalarına fırsat verilmemeli....

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA