• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CHP’de ‘çöp’ krizi ERHAN GÜLENÇ

CHP’de ‘çöp’ krizi

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.05.2019, 00:00

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, göreve geldikten sonra ulaşımda bazı saatlerde indirime gitme ve Tarihi Elektrik Fabrikası'nın satın alınması gibi seçim vaatleri arasında yer alan bazı konularda adımlar attı.
Biz de geçtiğimiz günlerde bu köşede kaleme aldığımız yazıda bunların olumlu gelişmeler olduğunu not düşmüş ancak kentin kötü koku, çöp bertaraf tesisi ve trafik gibi çok ağır sorunları olduğuna dikkat çekmiştik. Soyer'in karnesinin de 'makam arabası yerine bisiklete binmesi' gibi basit işlere göre değil, asıl bu 'zor işlerdeki' performansına göre şekilleneceğini vurgulamıştık.

BAŞKAN TUGAY'DAN İSYAN

'Zor iş' dedik ya...
Bu işlerin öyle hiç de kolay olmadığı hemen görüldü.
İzmir'in çöplerini Harmandalı'nda patlamaya hazır bomba haline gelen tesiste 'vahşi' bir şekilde depolayan Büyükşehir Belediyesi'nin, Yamanlar'da 7 yıldır kurmak için uğraştığı çöp bertaraf tesisi CHP içinde de isyan çıkardı. Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Cemil Tugay, "Yamanlar'a katı atık bertaraf tesisi yapılmasına kesinlikle karşıyım" açıklamasında bulundu.
Bunu Soyer'e de bizzat söylediğini ifade eden Tugay, "Dinledi ve bir şey söylemedi. Orayla ilgili incelemelerde bulundum, çevre halkıyla konuştum.
Oranın doğru seçim olduğuna inanmıyorum. Bana sorulduğu her an karşı olduğumu söylemeye devam edeceğim" diye konuştu.
Tugay, bu tesise karşı hukuksal bir itiraz içine girmeyeceğini söylese de ilçe belediye başkanının istemediği bu tesisin oraya nasıl yapılacağı büyük bir soru işareti olarak ortaya çıktı.

İŞİ ZOR GÖZÜKÜYOR

Soyer, seçim öncesi Yamanlar'da kurulması planlanan çöp tesisi için yer seçimini doğru bulup bulmadığı sorusunu cevaplandırmış ve şöyle demişti: "Biz katı atık tesislerinin üç noktada yapılması gerektiğinde mutabık kaldık. Üç ayrı katı atık tesisi olacak ve enerji üretecekler. Bunların yeri henüz net değil. Yer konusunda daha çalışıyoruz. Elbette en doğru yeri bulmak zorundayız ama üç tane de yapmak zorundayız." Soyer, hukuki pürüzleri önemli ölçüde aşılmış Yamanlar'daki bu alanla ilgili kendi partisi içinden bile böyle tepki alırken, kentin iki farklı noktasında daha nasıl yer bulacak? Bu 3 tesisi nasıl yapacak? Yoksa, seçim öncesi Yamanlar için özel bir vurgu yapmadığına göre buradan vaz mı geçecek? Bunlar hep muamma..

SONUNDA PATLAYACAK

CHP'li eski Başkan Aziz Kocaoğlu, 15 yıl boyunca bu tesisi yapmayı başaramadı.
Gelişmeler, Soyer'in de bu sorunu çok kolay çözemeyeceğini gösteriyor.
İzmir'in çöplerinin hala vahşi bir şekilde depolandığı Harmandalı Çöp Tesisi'nin ömrü çoktan doldu.
Daha önce bazı raporlarda buranın gaz sıkışması sonucu patlayabileceği dile getirildi. Çöp dağlarında hala sık sık yangınlar çıkıyor.
Daha küçük bir kent olan yanıbaşımızdaki Manisa bile bu tesisi tereyağından kıl çeker gibi kurarken İzmir, patlamaya hazır bomba haline gelen mevcut tesisle nereye kadar devam edecek? Bu iş böyle çözümsüz kalmaya devam ederse, korkarım o bomba sonunda patlayacak ve olan İzmir halkına olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA