• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’in borcu 6 milyar liradan fazla! ERHAN GÜLENÇ

İzmir’in borcu 6 milyar liradan fazla!

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.05.2019, 00:00

İzmir'de yeni göreve gelen belediye başkanları, borç rakamlarını görünce paniğe kapıldı. O yüzden birçoğu, yapamayacakları icraatlar için ilçe halkına şimdiden bir mazeret sunar gibi belediyenin borçlarını açıklama yarışına girdi.
Rakamlar açıklandıkça İzmir'in nasıl bir borç batağında yüzdüğü daha net görülüyor.
En vahim durumda olan belediye ise Çiğli... Bu ilçede belediye şirketleriyle birlikte toplam borç 500 milyon lirayı geçiyor.
Bu rakamı bizzat kendisi açıklayan yeni Başkan Utku Gümrükçü, ilk iş olarak 20 milyon lira daha borç alma peşine düştü.
Çiğli'nin durumu o kadar kötü ki, hitap ettiği nüfusa oranlandığında da İzmir'in en borçlu belediyesi olma özelliğini açık ara kimseye kaptırmıyor.

KARŞIYAKA'DA ÜRKÜTÜCÜ TABLO

Karşıyaka'da ise, sadece belediyenin borcu 212 milyon lira... CHP'li Başkan Cemil Tugay, belediyeye ait Kent A.Ş.'nin borçlarını henüz kendisinin de bilmediğini söylüyor. Yani belediyenin borcuna Kent A.Ş'ninki de eklendiğinde Çiğli kadar olmasa da ortaya yine ürkütücü bir tablo çıkacağı anlaşılıyor.
En borçlu belediyelerden biri de Buca... Seçim öncesi CHP'li eski Başkan Levent Piriştina, 219 milyon lira civarında bir borçları olduğunu öne sürüyordu ama bu rakamın gerçekte 400-500 milyon lira olduğu belirtiliyor. CHP'li yeni Başkan Erhan Kılıç ise, henüz net bir rakam açıklamadı.

DİKİLİ'DE BÜTÇEDEN BÜYÜK BORÇ

Kuruluşundan bu yana CHP tarafından yönetilen Bayraklı Belediyesi'nin ise, borcu önceki akşam CHP'liler tarafından 168 milyon lira olarak duyuruldu. Ancak AK Partililer ise, gerçekte bu rakamın 250 milyon lira olduğunu ifade ediyor. 46 milyon liralık bütçeye sahip Dikili'nin borcu ise ise, tam 76 milyon lira. Menderes Belediyesi'nin açıkladığı borç rakamı da 134 milyon lira civarında.
Ödemiş'te ise, 68.9 milyon lira borç var. Kemalpaşa'da göreve gelen yeni başkan Rıdvan Karakayalı, borcun 91 milyon lira olduğunu öne sürdü. Ancak eski Başkan Arif Uğurlu ise, bunun abartılı bir rakam olduğunu ve gerçek borcun 55 milyon lira olduğunu açıkladı.

BÜYÜKŞEHİR'İN 3.1 MİLYAR LİRA

Torbalı Belediyesi'nde yeni Başkan İsmail Uygur da belediyenin 170 milyon lira borcu olduğunu iddia etti.
Ancak, eski Başkan Adnan Yaşar Görmez ise, bunun 129 milyon lira olduğunu zaten bu rakamın önemli bölümünün de kendisinden önce de Başkan olan Uygur zamanından kaldığını ifade etti.
İzmir'deki diğer 21 ilçe belediyesinden ise, şu ana kadar bir borç rakamı açıklaması gelmedi. Ancak bu ilçelerin de hatırı sayılır borçları olduğu biliniyor.
Bir de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 3.1 milyar lira civarında olduğu hesaplanan bir borcu var.
Yani kaba bir hesap yaparsak henüz açıklama yapmayan belediyelerin borçlarıyla birlikte İzmir'deki 31 belediyenin toplam borcunun en iyimser tahminle 6 milyar liranın üzerinde olduğu söylenebilir.

KİŞİ BAŞI 1400 LİRA

Yani, yine bu iyimser tahmin üzerinden hesaplanırsa İzmir'de yaşayan 4.3 milyon insana, kişi başı 1400 lira civarında borç düşüyor.
Daha önce de bu köşede dile getirdiğimiz gibi belediyelerdeki bu bataklığı kurutmak için önce zihniyet değişikliği yapılması şart. Ancak, Çiğli gibi belediyelerin bu kadar kötü bütçeye sahip olmalarına rağmen yeni borç peşine düştüğünü de göz önüne alırsak kenti iyi günlerin beklemediğini söylemek için kahin olmaya gerek yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA