• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’in borcu patladı: 4.9 milyar ERHAN GÜLENÇ

İzmir’in borcu patladı: 4.9 milyar

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.05.2019, 00:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2018 mali yılı kesin hesapları Cuma günkü meclis toplantısında görüşülecek.
Aldığım bilgilere göre, belediyenin borcunda büyük bir patlama var. En son 3.1 milyar lira olduğu belirtilen borç rakamı, son dönemde kurlardaki dalgalanmanın da etkisiyle şirketlerle birlikte konsolide olarak 4.9 milyar liraya çıktı.
Belediyenin sadece kur artışından dolayı ödeyeceği faizde 600 milyon lira civarında bir artış olduğu belirtiliyor. Borcun yüzde 70-80'i döviz cinsi, bunun da yüzde 70-80'i euro..

HİZMETE YANSIMALI

Borçtaki bu hızlı artışa rağmen belediye bütçesinin hala sağlam gözüktüğünü de vurgulayalım. Çünkü, belediyenin tüm şirketleriyle birlikte konsolide bütçesi 10 milyar lira. 4.9 milyar liralık borç rakamı genel bütçenin henüz yarısı... Bu oranın çok daha kötü olduğu belediyeler var.
Ancak, bu durumun belediyecilikte bir başarı mı olduğu tartışılır. Çünkü, belediyeler kamu yararı için çalışır ve şirketler gibi kar amacı gütmez.
Yani, belediye bu bütçeyle daha fazla borçlanıp daha fazla hizmet yapabilecek potansiyele sahip.
İzmir'in hali de ortada. Anadolu'da diğer şehirler alıp başını gitmişken İzmir'in kentsel gelişim anlamında yerinde saydığı herkesin malumu. Belediyenin böyle bir imkanı varken buzdolobı ticaretinden gelen eski Başkan Aziz Kocaoğlu, borçlanmamak için kente hizmet yapmıyordu.
Tabi ki, belediye bütçesi zaafa uğratılmasın ama kentin bir parası veya para bulma potansiyeli varsa bu da İzmirlilerin hizmetine maksimum verimle yansıtılsın

İZMİR'DEKİ FAYTONLAR DA KALDIRILSIN

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, şehir merkezinde 8 yıldır faaliyet gösteren faytonlar kaldırıldı. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, hayvanlara zulüm yapılmaması adına böyle bir karar aldıklarını söyledi. İzmir'in Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay da geçtiğimiz günlerde, "İlçedeki faytonları kesinlikle kaldıracağım" açıklamasında bulunmuştu.
Umarız, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Kordon'da halen 36 at ile yapılan fayton seferlerini kaldırır.
Normali aşan bir dozda 'hümanist' ve 'romantik' mesajlar vermeye çalışan Soyer'den sıcağın ortasında çile çektirilen atlara karşı da böyle bir adım atmasını bekliyoruz. Bu arada, Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde Kordon'daki faytonların ikisini Haziran ayından itibaren elektrikli hale getirileceğini açıklamıştı. Başlamışken tamamı elektrikli hale getirilse çok iyi olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA